yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 151 tulosta

Lunasol hankki radiokokemuksen: Duetto: Dekkarimusiikkia
Koti - Pohjois-Karjala, 11.09.2009
Tekijä: YLE Radio 1, Susanna Välimäki & Juha Torvinen

Duetto-ohjelman "Dekkarimusiikkia" hurmasi minut. Hyvin tehty ohjelma, jossa oltiin erityisesti komisario Morsen musiikkimaun äärellä. Dekkarisarjaa tv:stä seuranneena kiinnitin huomiota musiikkiin, mutta nyt tiedän enemmän. Morse-sarjan tunnusmusiikkikin avautuu nyt uudella tavalla. Kuuntelen jatkossa mm. Mozartia, Fauréa ja Brahmsia "uusin korvin" :-)

Studiossa olivat musiikintutkijat Susanna Välimäki ja Juha Torvinen. Web-linkistä selviää mm. kuultu musiikki. Ohjelma on ladattavissa kuunneltavaksi YLE Areenalta 15.9.09 asti. Suosittelen!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Yöradio: Minna Haapkylän haastattelu
Koti - Pohjois-Karjala, 07.09.2009
Tekijä: YLE Radio Suomi

Mukavana yllätyksenä pe-la välisenä yönä tuli yöradiosta näyttelija Minna Haapkylän haastattelu. Haapkylä kertoi mm. Kerttu Nuortevan roolista pian ensi-illan saavassa Jörn Donnerin ohjaamassa leffassa. Leffassa esiintyy myös Haapkylän mies Hannu-Pekka Björkman. Roolien harjoitteluun oli kuulunut myös normaalia pidempien leffarepliikkien treenaus. Esim. Nuortevan roolissa saattoi replan pituus olla  jopa 17 minuuttia; normaalisti leffoissa replat ovat kuulemma n. parin minuutin mittaisia.

Myös näyttelijän arki sekä par'aikaa menossa oleva Tarharyhmän keikkakiertue olivat esillä. Ihan valoisalta kuulostava ihminen, jolle perhe, ystävät ja lähiyhteisö olivat haastattelun perusteella erityisen merkityksellisiä. En kuullut ihan alusta alkaen, joten toimittajan nimi ei tullut selväksi.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Viikon taiteilija: Reijo Franck
Koti - Pohjois-Karjala, 23.08.2009
Tekijä: YLE Radio 1 ja toimittaja Tiina Harpf

Laulaja Reijo Franckin elämässä on ollut draamaa kerrakseen. Kirkasajatuksinen n. 80-vuotias laulaja muisteli mm. lapsuuttaan, laulajaksi päätymistään, työväenlauluja ennen ja nyt. Pidin ohjelmasta, ja arvostan sen kuultuani Franckia vielä enemmän. Hän on elänyt todeksi sitä, mistä on laulanut ja valinnut olevansa heikomman puolella. Ja ollut sitä koko ikänsä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Tappajan näköinen mies, kesäluentana
Koti, oma auto lomareissulla - Pohjois-Karjala, 16.08.2009
Tekijä: Matti Rönkä

Matti Rönkä luki esikoisdekkarinsa "Tappajan näköinen mies" YLE Radio Suomessa kuulluissa lähetyksissä. Teoksen olin aiemmin lukenut. Röngän kuvaamat ihmiset ja dekkarin juoni edustavat minulle vierasta maailmaa, mutta sekä lukeminen että luennan kuuntelut ilahduttivat. Uutistenlukija-kirjailija Rönkä vei luennallaan kuulijan hyvin kirjan maailmaan. Ainakin osa jaksoista löytyy vielä YLE Areenalta kuunneltaviksi.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Canadian Brass -radiokonsertti
Bussimatkalla - Pohjois-Karjala, 12.08.2009
Tekijä: YLE Radio 1, Lieksan Vaskiviikko

Lieksan Vaskiviikolla en tällä kertaa käynyt, mutta sattumalta osui kohdalle Canadian Brass -yhtyeen konsertin taltiointi. Oli hauskaa ja tunnelmallista kuunneltavaa matkalla Kainuusta kohti Joensuuta!

Konsertissa oli mukana niin klassista kuin poppia, tangoa ja jazziakin. Astor Piazzolan Liber-tangon sovituksesta tykkäsin erityisesti (2 muusta Piazzola-versiosta en pitänyt), samoin Beatles-versioista. Itäinen Suomi näytti kauniilta kesäsateessa bussin ikkunasta katsottuna ja tätä konserttia kuunnellessa.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Pätkä. Päivän tarina. Tuomas Kyrön tekstit sarjassa "Kyllä minä niin mieleni pahoitin"
koti - Pohjois-Karjala, 04.08.2009
Tekijä: Tuomas Kyrö (kirjailija), Antti Litja (luku)

Kesän helmiä! Kirjailija Tuomas Kyrö on kirjoittanut YLEn Radio Suomeen mainion kesäsarjan "Kyllä minä niin mieleni pahoitin".  Lyhyiden tarinoiden mainiona lukijana on näyttelijä Antti Litja. Miten Litja voikin tulkita niin uskottovasti, eläytyvästi ja erinomaisesti "päähenkilöminää"!!! Upeat tekstit, upea tulkinta Litjalta.

Litja saa painoa ilmaisuille, jotka alkavat "Kyllä ei ..." ja "Kyllä en..."  Edesmennyt - ja ainoa - ystävä Yrjänä haudataan tarinassa "Ilmoitus": mies, joka olisi halunnut sodan unohtuvan, sai kuolinilmoitukseensa sotavetaraanisymbolin. Miehen omaisuudella on tarkoitus perustaa Jaakko Tepon määrittelemällä tavalla oikeasti hauska festivaali,

Eräässä toisessa tarinassa päähenkilöminä määrittelee pankin luotettavuuden avajaiskahvien tarjoilun perusteella. Ja yhdessä tarinassa nykyihmiset kiirehtivät kiireestä seuraavaan kiireeseen, toisessa mies on pahoittanut mielensä varastetuksi arvelemastaan katiskasta.

Kuuntelin 14.7.-28.7. esitetyt pätkät yhteen soittoon - ja pidin! Kiinnostuneille löytyvät YLE Areenalta n. kuukauden ajan esityspävästä kuunnetaviksi. Suosittelen!

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Sekahaku
missävaankuuluu - Uusimaa, 04.08.2009
Tekijä: Radio Suomi klo 20

Sekahaku on yksi monista ohjelmasuosikeistani. Vanhaa, enimmäkseen kotimaista iskelmää genren kultakaudelta ja päälle jonkin verran laadukasta ulkomaista viihdettä sekä retrohenkistä nykykamaa, joka haisee vain jonkin verran omituiselle.

Viime lähetyksessä oli taas useita huippuhetkiä: Olavi Virtaa, Erkki Junkkarista, Taito Vainiota ... myöskin retroiskelmän ja humpan kunkkua Eki Jantusta. Erikoisuutena soi englanninkielinen versio Tahdon olla sulle hellä -kappaleesta. Jummi, sehän oli parempi kuin alkuperäinen.

Kaffekvarnen menee tämän ohjelman kanssa hieman päällekkäin, mikä tuppaa harmittamaan musiikin suurkuluttajaa. Molemmissa kun soi melkoisia helmiä.

Illan kruunaa Bluesministeri ja Tuhannen tanssin maa ja loppuyön kuuntelenkin Yöklassista tai vaikka omia levyjä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Näistä levyistä en luovu: Elsa Saisio
Koti - Pohjois-Karjala, 25.07.2009
Tekijä: YLEn toimittaja

Näyttelijä Elsa Saision työskentely on viehättänyt minua leffasta "Tulennielijä" alkaen. Hänen levyvalintojaan ja niiden perusteluita samoin kuin puhetta teatterista ja näyttelemisestä oli mieluisaa kuunnella. Monipuolinen ja -taitoinen näyttelijä!

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Kauriin kääntöpiiri keskiviikkoisin
Radio 1 - Uusimaa, 23.07.2009
Tekijä: Hannu Blommila

Kauriin kääntöpiiri on vanhoja radiosuosikkejani, musiikkiohjelma ,jolla on jo vissiin vuosikymmeniset perinteet, ainakin melkeen. Harvoin tulee nykyään kuunneltua, mutta näin lomaviikolla kyllä, kun valvon enemmänkin.

Ohjelma keskittyy etnislähtöiseen musaan, maailmanmusiikkiin kuten sitä alettiin kutsua 90-luvun alussa. Nyt soitettiin aasialaista ja aasialaisvaikutteisa musaa, mm. Gary Lucasin ja Jah Voblen edustaessa jälkimmäistä. Väkiselläkin tahtoo jäädä käsityskykyni ulkopuolelle alkuperäisartistien oudot nimet, niitä pitää tavailla vaikkapa ohjelman biisilistasta YLEn sivuilta. Mielenkiintoinen uusi mingolialaisbändi komeine kurkkulauluineen raikasi ainaskin niinkin paljon että aattelin levyn hankkia, ja jännä kiinalainen kansanartisti myös. Loppuvaiheessa nukahtelin, mutta syynä ei ollut tylsistyminen vaan erinomaisen seesteinen ja rauhallinen intialaismusa.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kirjakerho: Haastava heinäkuu: Poetry slam - runoutta lavalla
Koti - Pohjois-Karjala, 18.07.2009
Tekijä: Seppo Puttonen

YLE Radio 1:n Kirjakerhossa oli innostava aihe poetry slamista. Toimittaja Seppo Puttonen oli koonnut yhteen viisi nuorta runoilijaa, jotka esittävät runojaan yleisön edessä. Runoilijat olivat: Elina M. Salo, Antiolla (Juha Potka ), Faruk Nazeri, Juho Nieminen ja Harri Hertell. Iloinen yllätys minulle oli se, miten rohkeasti runoilijat ottivat kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, kuten mielenterveyspotilaiden huonoon hoitoon ja ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Joukossa oli myös pätkä islantilaisen runoilijan poetry slamia... aika metkaa kuunneltavaa, kun sanoista ei ymmärtänyt mitään - rytmikästä oli!

Ohjelma on kuunneltavissa YLE Areenalta 17.9.09 asti.

 

Lunasol hankki radiokokemuksen: Syntymäpäiväsankari: Maija Dahlgren
Oma koti - Pohjois-Karjala, 17.07.2009
Tekijä: Seppo Konttila

YLE Radio 1:n Syntymäpäiväsankarissa oli tänään haastateltavana Maija Dahlgren. Ohjelmaan tuli varsin monta puhelua, joissa ihmiset onnittelivat ja antoivat kiitoksia. Toimittaja Dahlgren ei ollut nuoruuteni suosikki - pikemminkin inhokki oikeistolaisuudessaan (jota ei peitellyt), kaikkitietävyydessään ja oikeakielisyyden kontroilloijuudessaan. Mutta... niin se aika muuttaa: Dahlgreniä olikin varsin mukava kuulla ja kuunnella! Mikä aiemmin oli kaikkitietävyyttä näyttäytyykin nyt yleissivistyksenä ;-)

Lunasol hankki radiokokemuksen: Viikon taitelija: viulutaitelija ja professori Tuomas Haapanen
koti - Pohjois-Karjala, 03.07.2009
Tekijä: Toimittaja Helena Hannikainen

Viulutaiteilija, professori Tuomas Haapasta oli miellyttävää kuulla. Täytyy myöntää, että enpä tiennyt tästä nyt jo eläkkeellä olevasta Sibelius-Akatamian viulunsoiton professorista aiemmin yhtään mitään - suuri aukko sivistyksessä! - vaikka hän on pitkän elämänsä aikana ehtinyt tehdä vaikka mitä ja opettanut monia nykyisin tunnettuja viulutaiteilijoita. Terävää yhteiskunnan, taiteen ja kulttuurin kommentointia. Pidin ohjelmasta kovasti!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kultakuume
Kyläpaikka - Uusimaa, 23.06.2009
Tekijä: Kaisa Pulakka

Kirjallisuusaiheiset blogit olivat Kultakuumeen ykkösaiheena. Studiossa aiheesta puhumassa olivat kirjallisuuden opiskelija, bloggari Kalle Lintunen sekä kirjastonhoitajaja, bloggari Reetta Saine. Kiinnostavaa ja itselleni hyvin valaisevaa keskustelua, mitä on blogi, kirjallisuusblogi, mihin ja miksi blogeja käytetään jne.

Toisena aiheena kivenveistotaide. Toimittaja Seppo Heiskanen oli ottanut aiheesta selvää ja haastatteli mm.  Enpä ollut tullut ajatelleeksi, miten esim. isot teokset syntyvätkään: taitelija saattaa käyttää apulaisia. Mm. näin teki Väinö Aaltonen, joka käytti töissään käsityöläisvalajia ja kivenveistäjiä.  Käsityöläisammattina kivenveisto on katoamassa.

Kivenveistotaide tuli Suomeen idästä, Venäjältä, kertoi ohjelmassa kuvanveistäjä Matti Nurminen. Kivenveistossa käytettävä työkalu moska, iso vasara, on suoraan laina venäjän kielestä. Oppipoika-Kisälli -asetelma oli tällä alalla tuttua.Toisena haastatelvana taidekivenveiston taitava, nyt eläkkeellä oleva Esko Julin, jolla oli paljon kerrottavaa. Mm. Kain Tapperille ja Ukri Merikannolle viestänyt Julin kertoi mm., että Tapperilta saattoi tulla tilauksena "Tee nenä!" - ja Julin teki ja vei Tapperille, joka hyväksyi työn. Taitelijan kanssa tehty pidempiaikainen yhteistyö ja taitelijan töiden tuntemus mahdollisti tämän. Äänessä oli myös nuoremman polven kivenveistäjä Laura Könönen.

 

 

 

 

Lunasol hankki radiokokemuksen: MInun kaupunkini: Kitee. Kirsti Nortia-Holopainen
koti - Pohjois-Karjala, 16.06.2009
Tekijä: Arja Airaksinen, YLE Radio Suomi

Kesäsarjassa "Minun kaupunkini" Kirsti Nortia-Holopainen, siis Tuomaksen äiti, kertoi Kiteestään. Kaupungin merkitys koko Nortia-Holopaisen perheelle tuli selvästi esiin, samoin Kiteen kirkon tärkeys K N-H:lle. Kesäiseen tyyliin sopivaa jutustelua Tuomaksesta, Kirstin ja puolisonsa Pentin tapaamisesta ja Kiteen tärkeistä paikoista. Ohjelmassa selvisi myös se, mikä Nigthwishin lauluista on kaikista merkityksellisin "mama Nightwishille".

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kultakuume
koti - Pohjois-Karjala, 15.06.2009
Tekijä: Janne Koskinen, YLE Radio 1

Kaksi aihetta, joista toinen hämmentävä, toinen kovin kutkuttava. "Siitä itsestänsä", paskasta, puhumassa olivat Paskapokkarin tekijät Taro Koskinen ja Miika Nousiainen. Ääneen pääsi myös TV1:ssä näytetty dokumenttisarjan "Paska juttu" toinen tekijä Nina Stenros. Keskustelijoilla oli paljon näkökulmia, paljon tietoa tästä paljon hämminkiä ja huumoria aiheuttaneesta ja aiheuttavasta aiheesta. 

Toisena aiheena Vapriikissa Tampereella avattu näyttely Istuvasta Härästä. Very interesting, in deed! Tuli into suunnata kesälomalla katsomaan näyttely! Haastateltavina olivat väitöskirjaa Amerikan intiaaneista (vai vain jostain tietystä heimosta?) tekevä suomalaistutkija sekä Istuvan Härän perillinen. Suullisen perimätiedon ja tieteellisen tutkimuksen merkityksiä haastatteluissa pohdittiin. Kenen tieto on oikeaa? Kenellä on oikeus kulttuuriperimään - ja siihen, millaisena se välittyy eteenpäin?