yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 131 tulosta

Lunasol hankki taidekokemuksen: Lasten kuvataidenäyttely
Joensuun seutukirjasto, pääkirjasto - Pohjois-Karjala, 26.03.2009
Tekijä: Pekkalan kuvataidekoulun oppilaat

Taiteen perusopetukseen osallistuvien lasten taidennäyttely on parhaillaan esillä Joensuun seutukirjaston pääkirjastossa. Kirjastoreissun ekstrapiristys! Huovutetut kukot, kaupunkia käsitellyt teoskokonaisuus sekä Narnianala puhuttelivat eniten. Hienoa, kun teosten yhteydessä oli mukana myös lyhyt kuvaus tehtäväksiannosta: opettajan ohjeistus lapsille + se, mitä tekemisellä on tavoitettu.

miamarian hankki taidekokemuksen: Sotalapsi-näyttely
Pirkanmaa, 25.03.2009

Näyttelyn sisältö ei minua erityisesti kiinnostanut mutta toteutus oli loistava! Esillä oli suurikokoisia pahviarkkeja, joista parissa ensimmäisessä kerrottiin sotalapsista yleensä, sen jälkeen kymmenkunta sotalasta esitteli tarinansa kuvin ja sanoin jokainen omassa arkissaan.

marjo66 hankki taidekokemuksen: Paperikurssi
Kallträskin nuorisotalo - Pohjanmaa, 24.03.2009
Tekijä: kansalaisopisto

Tällä kertaa keskityimme tekemään erilaisia kortteja, koristeltiin serveteillä ja paperimassalla. Ja kurssi loppui, yhdessäolo tärkeintä oli.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki taidekokemuksen: Taiteilijoiden Kalevala 2009 ja Kalevala 160 vuotta taiteellisia tulkintoja, Ateneum
Ateneum - Uusimaa, 23.03.2009

Tästä aiheesta voisi tietysti kirjoittaa vaikka mitä....

Olin iloinen että näin yhden Gallen-Kallelan jota en ole aiemmin nähnyt (yksityiskokoelma), olin haltioitunut mm. Marjatta Tapiolan töistä, ihastuin pienen pojan tarinankerrontaan, Kullervon sotaanlähdön voi nähdä myös espanjalaisvaikutteisesti, näin vangitsevan kauniin Lemminkäisen äiti-patsaan.

Näiden lisäksi näin jälleen kerran tutut Gallen-Kallelan työt, jotka tekevät aina voimakkaan vaikutuksen.

Sen sijaan hämmästelin Robert Wilhelm Ekmanin kykyä sekoittaa Kalevalaan sekä antiikkia että intialaisuutta. Ja kaikkea muutakin, mitä taivaan alta löytyy...tämä ei siis ollut kehu....

Tästä jäi mainitsematta varmaan puolet niistä töistä ja taiteilijoista, jotka olisivat ansainneet maininnan, ja varmasti jäi puuttumaan muutama nimi, joiden töistä en pitänyt. Mutta ei kaikkea voi muistaa.

Menkää katsomaan ja toteamaan itse kuinka hieno tämä näyttely on, ja ennenkaikkea kuinka Gallen-Kallelan mieliimme maalaaman Kalevalan voi nähdä myös toisin. Tekee hyvää tällaiselle Akseli-fanillekin.

 

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki taidekokemuksen: Petra Levin töitä Espresso Edgessä
Espresso Edge - Uusimaa, 23.03.2009
Tekijä: Petra Levi

Minusta on ihanaa kun kahvilat on alkaneet tuomaan taidenäyttelyitä tiloihinsa. Käyn aika usein Liisankadulla sijaitsevassa Espresso Edgessä, sekä lounastamassa paikan päällä, että hakemassa jotain mukaan.

Ja siellä on aina taidetta. Tällä kertaa siellä oli Petra Levin taidetta ja sen verran kiinnostuin muutamasta maalauksesta, että katselin hintoja. Liian korkeita, joten käyn ihailemassa niitä kahvia juodessani niin kauan kun ne siellä vielä ovat.

Lunasol hankki taidekokemuksen: Juna
Helsingin rautatieasema - Uusimaa, 22.03.2009
Tekijä: Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen opiskelijat

Helsingin rautatieasemalla on parhaillaan menossa TaiK:n taidekasvatuksen opiskelijoiden näyttely. Opiskelijat olivat seuranneet aseman elämää ja hakeneet teosideansa kokemastaan & näkemästään. Kiinnostava, puhutteleva - paikoitellen myös minua kavahduttava - näyttely. Kannattaa käydä katsomassa!

Käyttäjän haihatus kuva
Haihatusmerja hankki taidekokemuksen: AVIAA
Jyväskylän Taidemuseo - Keski-Suomi, 18.03.2009
Tekijä: Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen

AVIAA -näyttely on upea. Ilmava, hengittävä, väljä ripustus ja kahden hyvän taiteilijan ilmailuhenkistä taidetta. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Itse tahdon vielä toiste paremmin paneutua.

miamarian hankki taidekokemuksen: "10x"-sarjakuvanäyttely
Tampereen pääkirjasto Metso - Pirkanmaa, 15.03.2009

Suomalaista ja ranskalaista sarjakuvaa Suomi-Quebec sarjakuva-antologian pohjalta. 11 taiteilijaa, 11 työtä, kaikki todella upeita. Etenkin Mikko Väyrysen valkoisesta paperista taiteltu sarjakuva säväytti.

Biancai hankki taidekokemuksen: Jokin Lentämisen ihmeeseen liittyvä installaatio
Taidemuseo Holvi - Keski-Suomi, 14.03.2009
Tekijä: jotain vapaaehtoisia

Mentiin museoon, kun kerran oli ilmaista perjantaisin. Lentämisen ihme -näyttely avaa ovensa vasta ensi viikolla, mutta nyt sinne oli rakennettu aiheeseen liittyen jonkinlainen lentoaseman tyylinen. Siellä oli mm. todella nostalgisia, vanhoja konsoli- ja tietokonepelejä liittyen lentämiseen. Myös jotain lyhytelokuvia siinä pyöri. Oli ihan hupaisa käynti.

Käyttäjän agela kuva
Ägelä hankki taidekokemuksen: Kansainväliset situationistit
Atelier - Pohjois-Savo, 12.03.2009
Tekijä: Marko Pyhtilä

Luin kirjan kannesta kanteen. Todella erinomainen kirja nyky-yhteiskunnasta ja taiteesta ja taide-elämisestä kapitalistisessa spektaakkelissa.

Juuri tällaista keskustelua saisi olla enemmän julkisissa välineissä.

Käyttäjän calluna kuva
Calluna hankki taidekokemuksen: Choosing My Religion - Uskontoja jäljittämässä
Nykytaiteen museo Kiasma - Uusimaa, 05.03.2009
Tekijä: Marita Liulia

Marita Liulian näyttelyprojekti oli paljon, paljon odottamaani vaikuttavampi. Hän on tutkinut yhdeksää maailman pääuskontoa erityisesti naisen näkökulmasta. Näyttely koostuu valokuvista (jotka eivät näytä valoluvilta), maalauksista ja esineistä sekä medoiateoksista. Ne kaikki muodostavat hienon kokemuksen ja tunnelman.

Näyttelyä täydensi hienosti 20 min. videofilmi, jossa Liulia kertoo miten hänen teoksensa ovat syntynyt ja mikä on näyttelyn perusajatus.

 

Lunasol hankki taidekokemuksen: Kalevala-näyttely
Ateneum - Uusimaa, 05.03.2009
Tekijä: Ateneumin taidemuseo, useat taitelijat

Rakennuksena viehättävä Ateneum kätkee sisälleen suuren Kalevala-aiheisen näyttelyn, josta löytyy Kalevalan innoittamia teoksia eri aikakausilta ja tekijöiltä. Näyttelyä kiertäessä tajusin, kuinka Gallen-Kallela-painoitteinen oma Kalevala-kuvastoni onkaan! Kuvastoni sai tarpeellista haastetta tästä näyttelystä ;-)

Joukossa oli paljon "ylevää ja patrioottista", joka ei vedonnut minuun. Tapio Tapiovaaran marxilaishenkiset työt, satukuvastotyyppisesti Kalevaa lähestyneet taitelijat sekä Alasen tempera-työt toivat uutta ajateltavaa. I.K. Inhan valokuvat oliva tuttuja, mutta aina vaan kiinnostavia! Heikki W. Virolaisen Kalevala-aiheiset veistokset ilahduttivat - en tiennyt tällaisten olemassa olosta ennen eilistä ;-)

Uusimmista Kalevala-tulkinnoista Stiina Saariston  "The last man stading" oli kiinnostava, terävä ja haastava työ. Katja Tukiaisen ja Nanna Suden tuoreet tulkinnat vetosivat myös minuun.

Käynnin aikana menossa oli ainakin 3 lasten opastettua kierrosta: oli antoisaa seurata hetki oppaiden ja opettajien työskentelyä lasten kanssa. Taidekasvatusta parhaimmillaan!

Hienoa, että tämä näyttely on tehty!

 

Lunasol hankki taidekokemuksen: Tukholman metrolinjaston taide
Tukholman Central Station - linja 10:n varrella oleva taide metroasemilla - Pohjois-Karjala, 05.03.2009
Tekijä: Eri taiteilijoita

Reissulla Tukholmaan tuli tällä kertaa keskityttyä kuljeskeluun kaupungilla ja ystävän tapaamiseen: hän asustaan metrolinja 10:n varrella. Metroasemilla silmiin osui lähinnä kuvataidetta. Tuli jälleen todettua: metro on luotettava ja nopea kulkipeli Tukholmossa, yleisilme asemilla alkaa olla nuhjuinen. Tilataideteokset elävöittävät, mutta alkavat olla nekin nuhjuisia.

Huomasin muuten: maakunnissa saisi olla vaihtoehto "muu maa" tms. Nyt ei anna ohittaa ao. kohtaa. Tukholma tulee siis sijoitetuksi "pakosta" Pohjois-Karjalaan ;-)

Lunasol hankki taidekokemuksen: Postimuseon perusnäyttely ja Jaamme tunteen -näyttely
Postimuseo, Hki - Uusimaa, 05.03.2009
Tekijä: Postimuseo

Ilokseni Postimuseo oli maanantaisin auki :-) Perusnäyttelyyn olen tutustunut ehkä n. viisi vuotta sitten. Päivitys oli tarpeen! Monipuolisesti koottu, kävijälle elämyksiä tuova näyttely. Osa uusimmasta tekniikasta ei heti avautunut kävijälle: kesti hetki tajuta, miten näyttöruutudusta saattoi valita käsikosketuksella saada lisätietoja esim. tietyn postikortin etu- ja takapuolesta (esim. mitä korttiin oli aikoinaan kirjoitettu)... Postin kulkemista maanteillä ja radoilla käsitteli kaksi erillistä videota: hyvin tehtyjä, hauskoja ja informatiivisiä.

En muistanutkaan, että Tove Janssonin äiti Signe Hammarsten Jansson oli niin merkittävä suomalaisten postimerkkien kuvittaja! Hän on mm. kuvittanut Suomen leijona -postimerkit.

Mieluisaa oli katsoa myös lapsille suunnattua Jaamme tunteen -näyttelyä, jossa oli paljon toiminnallista mukana. Harmi vain, ettei käyntiaikaan paikalla ollut yhtään lapsiryhmää, jotta olisi nähnyt miten toiminta käytännössä järjestyi.

En tiennyt, että museon sivuilta voi selata kautta aikain kaikkia maassa julkaistuja postimerkkejä - hieno oivallus ja palvelu!  Suora linkki: http://postimuseo.posti.fi/kiosks/14/

Postimuseon sivulta löytyi myös verkkonäyttelyitä: http://www.posti.fi/postimuseo/nayttelyt/verkkonayttelyt/index.html 

miamarian hankki taidekokemuksen: Sarjakuvanäyttely
Pirkanmaa, 01.03.2009
Tekijä: Oriveden Opiston sarjakuvalinja

Piirustusjälki oli taidokasta, mukana sekä mustavalkoista että väritettyä sarjakuvaa. Vähän liikaa mangaa ja vastaavaa toimintasarjakuvaa. Tekstit aika heikkoja, ei välittynyt tarinaa oikein mistään kuvasarjasta. Tai ehkä en vaan ymmärtänyt mistä on kyse.