yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 227 tulosta

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kulttuuripeili 8.5.2009
Koti - Pohjois-Karjala, 10.05.2009
Tekijä: YLE Radio 1

Kulttuuripeilissä 8.5. käsitteli mm. oppikirjojen tekoa nyky-Suomessa. Oppikirjat ovat olleet yhtenä kuntien säästökohteena. Oppikirjojen teosta studiossa oli puhumassa 2 kustannusalan ammattilaista. Ajatuksia ja myös huolta herättävää keskustelua.

Keskisuomalaisten nuorten unelmia käsittelevä näytelmä oli myös kiinnostava aihe. Jouni Inkalan runoteos "Minkä tietäminen on ihmiselle välttämätöntä" kilpailee Tanssiva karhu -palkinnosta ja oli tällä kertaa esittelyssä palkintoehdokkaana. Inkala oli toimittajan haastattelussa. Kiehtovaa pohdintaa!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kulttuuripeili 24.4.09
Koti - Pohjois-Karjala, 10.05.2009
Tekijä: YLE Radio 1

Tässä Kulttuuripeilissä kiinnostavin juttu käsitteli Matti Pellonpäästä valmistunutta (vai valmistuvaa?) elämäkertaa, jonka on kirjoittanut Lauri Timonen. Timonen oli toimittajan haastateltavana. Jutussa kuultiin myös mm. radiokuunnelmapätkiä Nalle Puh -kuunnelmasarjasta: äänessä Pellonpää ja Kari Väänänen. Elämäkerta on syntynyt Pellonpään tunteneita haastattelemalla ja erilaisella arkistomateriaalia läpikäyden. Pellonpäältä itseltään ei jäänyt päiväkirjoja tms. Teos, jonka ehdottomasti haluan lukea!

Lunasol hankki lukukokemuksen: Väärän jäljillä
Koti - Pohjois-Karjala, 10.05.2009
Tekijä: Leena Lehtolainen

Maria Kallio tekee paluu poliisin työhön perheväkivallan tutkimusprojektista. Lehtolaisen uusin dekkari ei täyttänyt ennakko-odotuksiani. Tarina oli mielestäni liian "täysi" ja paikoitellen mielestäni jopa nai'vi. Ajankohtaisiin asioihin, kuten dopingiin, rahanpesuun ja syömishäiriöihin dekkarissa paneuduttiin. Odotan silti aina yhtä innolla Lehtolaisen teoksia - niiin seuraavaakin!

Lunasol hankki lukukokemuksen: Maanantaihin on paljon matkaa
Bussimatkat ja koti - Pohjois-Karjala, 10.05.2009
Tekijä: Outi Pakkanen

Pakkasen kirjailijan uran alkuvaiheen dekkari oli kelpo luettavaa. Helsingissä liikuttiin, erään pubin ja mediamaailman maisemissa myös. Ei jää lähtemättömästi mieleen, mutta 1970-luvun Helsinkiä välittyy sivuilta. Omat mielikuvat tuon ajan stadista ovat samansuuntaisia ;-)

millamakea hankki lukukokemuksen: Kutsu
kotisohva - Pohjois-Karjala, 05.05.2009
Tekijä: John Grisham

Grisham osaa kyllä kirjoittaa erittäin vangitsevasti. Tällä kertaa tarina kertoo veljeksistä, joiden isä kuolee. Toinen löytää kotitalosta paljon rahaa ja toinen ei tiedä asiasta mitään. Mitä tehdä kun rahoista ei näytä olevan mitään merkintää missään?

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Ilonen talo
Koti - Pohjois-Karjala, 05.05.2009
Tekijä: Maria Ruotsala, ohjaaja

Kreetta Onkelin romaanista pidin, kun sen aikanaan luin. Niin myös tästä tv-elokuvasta, joka hyvin kesti katsomisen toistamiseen. Hyvää näyttelijäntyötä, pidin myös kertojan käytöstä. Rankka aihe. Elokuvan keinoin oli tavoitettu todentuntuisesti siitä kaaosmaisuutta, jota alkoholistin perheessä on, sekä lapsen vastuunkantoa tilanteeessa, johon aikuisista ei vastuunkantoon ole.  

Lunasol hankki radiokokemuksen: Taustapeili: larppaus
Koti - Pohjois-Karjala, 04.05.2009
Tekijä: Sanna Kareinen, toimittaja

Ohjelmasarjassa "Taustapeili" oli aiheen liveroolipelaaminen eli larppaus. Toimittaja Sanna Kareinen oli saanut haastaltevakseen kiinnostavia ihmisiä, joista Maija Hannula oli eniten äänessä. Hän puntaroi ja havainnollisti mukavasti larppaamista ja siihen liittyviä käytännön tilanteita mm. ohjaamisen näkökulmasta. Löytyy kuunneltavaksi YLE Areenalta vielä ainkin jonkin aikaa. Suosittelen!

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Tämän taivaan alla
Vyöhyke-talo - Pohjois-Karjala, 04.05.2009
Tekijä: Teatteri Satama

"Tämä taivaan alla" oli hykerryttävä ja hieno esitys! Devising-metodilla tuotettu,nuorten ja ohjaaja Tero Sarkkisen  tuottama kokonaisuus, jossa pohjoiskarjalaisuutta, maahanmuuttajuutta, suomalaisuutta jne. käsiteltiin tuoreesti ja onnistuneesit parodioiden. Nuoret, aiemmin teatteria harrastamattomat loistivat mm. rytmityksessä (sisääntulot, poistumiset, yhteispeli) ja heittäytymisellään. Tekijät olivat löytäneet myös ainakin minulle tuoreen tavan näytellä väkivaltainen kohtaus lavalla. Täysi salillinen yleisöä piti näkemästään ja aplodeearasi runsaasti. Kaikesta välittyi, että tekijänuorille tämä on ollut merkityksellinen oppimiskokemus. Kaikin puolin.

Teatteri Satama on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Myrsky-hankkeesta, http://www.myrsky.info 

Lunasol hankki lukukokemuksen: Kiinalainen aamutakki
Koti - Pohjois-Karjala, 04.05.2009
Tekijä: Outi Pakkanen

Pakkasen dekkari 1980-luvulta oli aiemmin lukematta. Tasaisen varmaa laatua, tällä kertaa liikuttiin sekä Helsingissä että Hämeenlinnassa. Pikantti yksityiskohta oli yritysjohdon konsultointi -teema. Teos ei herättänyt suuria tunteita suuntaan tai toiseen.

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Vanity fair - turhuuden turuilla
Kotisohva - Pohjois-Karjala, 01.05.2009
Tekijä: Mira Nair

Ihania pukuja, muutoin vähän tylsä katsottava kun huomasin sen jo katsoneeni kerran aikaisemminkin. Tosin viihdyttävämpi kuin pääsiäisenä tullut samasta aiheesta tehty sarja, mutta jotain kertoo se, etten tosiaan muistanut katsoneeni kuvaa ennen kuin se alkoi.

millamakea hankki teatterikokemuksen: Päästä irti - Irti päästä
Joensuun kaupunginteatteri - Pohjois-Karjala, 30.04.2009
Tekijä: Improvisaatioryhmä

Improvisaatioryhmän tämän kertainen näytelmä nimeltä Perhonen. Välillä tuntui, että ryhmällä taisi olla hauskempaa kuin yleisöllä, ehkäpä tekemiset upposi paremmin kun tiesivät minkälainen ihminen on tekemisen taustalla. Joka tapauksessa ei huono vaikka parempikin olisi voinut olla. Ehkäpä paremmin uppoaa lyhyemmät sketsit kuin 1,5 tunnin impronäytelmä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kultakuume
koti - Pohjois-Karjala, 22.04.2009
Tekijä: ?

Kultakuumessa tutkija Mikko ? kertoi uutta tietoa kuplettilaulaja Alfred J. Tannerista. Olipa asiansa osaava tutkija, jolla oli myös kertomisen lahja hallussaan! Tanner vaikutti olleen oikein esittämsen mestari, joka on muuntautunut moneen - sellaisen kuvan sain.

Kalasatamaan Helsingissä on avattu uusi taitelijatalo. Kuvataitelija Noora ? kuvasi hienosti paikan, erityisesti työskentelytilan, merkitystä taiteilijalle. Juttu antoi mukavasti tietoa ja ajateltavaa.

Kolumnisti Helena Kallio runokuu-aiheinen kolumni oli mitä vaikuttavin! Suosittelen kuuntelemaan. Millä antaumuksella, nokkeluudella ja oivalluksilla hän huhtikuuta, tuota runokuuta, lähestyikään! Olen haltioitunut!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kulttuuripeili
koti - Pohjois-Karjala, 22.04.2009
Tekijä: Tuomas Karemo

Kulttuuripeilissä käsiteltiin mm. kirjoituskoneen historiaa! Konttorikoneiden historiateoksen kirjoittajista yksi oli studiossa toimittajan haasteltavana. Kirjoituskoneen historia olikin aika mielenkiintoinen - sen polku Suomeen samoin. Anekdoottina mainittakoon, että haastateltavan sanailua ja muodollisuutta toimittajaa kohtaan oli hetkittäin aika haastavaa, jopa noloa  kuunnella... Ylimielinen asenne välittyi radiosta(kin).

Taiteen tuoreista akateemikoista Eeva-Liisa Ahtila ja Kirsi Kunnas saivat tilaa. Kunnaksen rohkeita ja viisaita sanoja lukemisen merkittävyydestä kuuntelisin aina vain... lisää! Inspiroivaa & ilahduttavaa!

Muutakin innostavaa kuultavaa ohjelmassa oli. Ohjelma löytyy kuunneltavaksi YLE Areenalta (20.4. lähetys).

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Katri-Helena
Koti - Pohjois-Karjala, 20.04.2009
Tekijä: Pasi Hiihtola, toimittaja

Kuuntelin kiinnostuksella Katri-Helena puhetta hänelle tärkeästä musiikista. Huomasin, että musiikkimaussamme oli  yhteneväisyyksiä, mm. Piano-leffan tunnari, Susanna Haaviston & Hectorin yhteistuotantoa, Stingiä ja Cesaria Evoraa.

Katri-Helena kertoili sattumuksista uran varrella, kuten eräästä biisisuomennoksesta "Viimeiseksi riisutaan helmet" (suomennoksesta, jota ei koskaan ole vielä kuultu laulettuna) sekä sanojen ja melodian unohtamisesta Esa-Pekka Salosen johtamassa konsertissa.

Piano-elokuvan tunnusmusiikin kuuleminen innoitti kuuntelemaan päivän mittaan myös koko leffan sound trackin. Koskettavaa!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Onnellinen nainen
koti - Pohjois-Karjala, 19.04.2009
Tekijä: Ulla Pulkka

Dokumentti "Onnellinen nainen" kertoi argentiinalaisesta, Suomessa asuvasta Teresasta. Hyvin tehty dokkari. Teresan tarina ansaitsi tulla kerrotuksi & nähdyksi. Kulttuuriteko!