yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 1958 tulosta

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Resor - Fyra berättelser
Uusimaa, 11.04.2010
Tekijä: Herbjørg Wassmo

Wassmolla on kyky viedä lukija päähenkilön ajatusten sisälle. Kun olet sisällä, alkaa vauhti kiihtymään ja päähenkilö imaisee sinut mukaansa sille harmaalle alueelle jonka toisella puolella on hulluus. Kirjan loppuessa olet pökerryksissä ja tyhjä.

Nämä novellit olivat -yhtä poikkeusta lukuunottamatta - liian lyhyitä, kirjailija ei ehtinyt saada lukijasta otetta eikä mitään intensiivistä matkaa ihmisen ajatuksissa siis tapahtunut.

Tämä ei ollut ihan sitä mitä odotin mutta kyllä Wassmo osaa joka tapauksessa kirjoittaa erittäin tarkkanäköisiä havaintoja ja ajatuksia. Onneksi lukemattomia Wassmoita vielä löytyy, ruotsiksi.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki elokuvakokemuksen: Prinsessa ja sammakko
Uusimaa, 10.04.2010
Tekijä: Disney

Vein kaksi pikkuprinsessaa katsomaan uutta prinsessaelokuvaa.

Tarina oli vähän muunneltu sammakkoprinssitarina, mutta perinteinen prinsessasatu. Muutama hassu hahmo sekaan, pahiksen tuoma jännitys, laulua ja onnellinen loppu.

Hmmmm.....heti ensimmäiseksi täytyy kiittää disneytä siitä että he laittoivat päähenkilöksi tummaihoisen tytön, toiseksi siitä että he ovat tehneet tämän perinteisellä animaatiotekniikalla, on kivempaa ettei kaikki ole niin tarkkaa.

Sitten haukut: Heti ensimmäisen laulun kohdalla meinasi äidillä palaa päreet kun rallateltiin jotain "siellä kauneimmat naiset on, niitä miehet mielellään katselee....". Tästä tuskin tarvitsee sen enempää sanoa. Henkilöinä olivat köyhä, ahera tyttö joka ei osannut pitää hauskaa, oli liian vakavamielinen. Ja hänen siis piti oppia että elämässä on myös hauskuutta ja rakkautta. Toinen päähenkilö oli köyhä raikuliprinssi joka vain halusi soitella, katsella kauniita naisia ja elää helppoa elämää. Hän tulikin Ameriikkaan etsimään rikasta vaimoa. Hänen siis piti oppia vakavammaksi ja että elämässä on myös tosi rakkautta. Hohhoijaa.....

Entäpä jos roolit olisivatkin olleet toisinpäin? Prinssi olisi köyhä vakavamielinen ja ahkera poika, tyttö olisi köyhä prinsessa joka haluaisi vain pitä hauskaa, tanssia ja flirttailla miesten kanssa. Hän etsisi rikasta miestä.

Mutta tuohan olisi liikaa! Elokuvassa käytetyt hahmot kelpaavat kyllä, mutta toisinpäin vain miehen hahmo olisi sallittu, tytölle olisi jo rumempi nimitys käytössä.

Okei, muutama hyvä ja mukaansatempaava laulu siinä oli ja jotkin humoristisista hahmoista oli kivoja. Mutta ei mitään uutta taivaan alla.

Pikkuprinsessat tykkäsivät ja heillehän se oli tarkoitettu.

 

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Kolme huonetta Manhattanilla
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Georges Simenon

Maigret -kirjoistaan tunnetun Simenonin tarina kohtaamisesta yössä.

Kirja on hyvin ranskalainen, vaikkakin kirjailija on belgialainen; intensiivinen ja myrskyisä ihmissuhdetarina. Ihmissuhde, joka sulkee muun maailman kokonaan ulkopuolelle, joka vaatii onnistuakseen antautumaan kokonaan, ehdoitta.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Armo
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Linn Ullmann

Kerralla ahmittava tarina eläkkeellä olevasta toimittajasta joka on parantumattomasti sairas.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: kuin särkynyttä musiikkia
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Sting

Stingin tarina Policen suosion kynnykselle.
Skandaaleja on turha odottaa mutta en minä niitä odottanutkaan. Sting kirjoittaa kiehtovasti ja sujuvasti.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Valkoinen laiva
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Tšingiz Aitmatov

Politiikassa ryvettynyt ja sen vuoksi suosiotaankin menettäneen kirjailijan erittäin kaunis tarina vielä lapsuuden huolettomassa, tarinoiden täyttämässä maailmassa elävästä pojasta. Sitten kaikki hajoaa; maailma ja ihmiset joihin hän uskoi. Eikä paluuta lapsuuteen ja tarinoiden maailmaan ole, vai onko?
Kaunis ja herkkä kirja.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Lyhyt kantama - novellikokoelma
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Annie Proulx

-"Yksitoista hullunhirveää novellia", sanotaan takakannessa. Paikkaansa pitää mutta siltikin karuissa päähenkilöissa ja heidän hurjissa kohtaloissaan on jotain raadollisen koskettavaa ja mieleenpainuvaa.
-Kokoelman tunnetuin novelli on elokuvana tunnetuksi tullut "Brokeback Mountain" ja se olikin kaikista koskettavin ja kaunein novelli.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Umberto Eco

En tiedä kumpi oli kirjan tarkoitus; kertoa mielenkiintoinen tarina muistinsa menettäneesä miehestä ja syystä siihen, vai oliko kirjailijan tarkoitus tuoda esiin käsityksensä filosofisista peruskysymyksistä, briljeerata tietämyksellään kirjallisuudesta, kulttuurihistoriasta, psykologiasta ja historiasta.
Lievästi sanottuna olin pettynyt ja kun tarina olisi oikeasti voinut olla hyvä ja mielenkiintoinen mikäli päähenkilölle ja lukijalle olisi annettu tilaa.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Kissoista
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Doris Lessing

En tiedä ymmärtääkö tätä kirjaa mikäli ei ole asunut noiden majesteettisten olentojen kanssa, mikäli ei ihaile niiden ominaispiirteitä. Todella kaunis kirja joka kertoo.....kissoista.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Oikea maisema
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Torgny Lindgren

Novellikokoelma joka alkuepäilyjeni jälkeen kokoelma osoittautui kiinnostavaksi ja hienoksi

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Riadin tytöt
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Rajaa Alsanea

Mukaansatempaava kirja jonka parissa kyllä viihtyy.
Saudi-Arabiaan sijoittuva nuorten naisten elämästä kertova kirja. Siitä miten yhteiskunta ja perhe sanelee heidän elämäänsä.

Muutamia todella kauniita ja ajatuksia herättäviä runoja.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Huru, eräs saari
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Tove Jansson, Tuulikki Pietilä

Tovelle tyypilliseen tapaan vähin sanoin kirjoitettu, sisällöltään rikas kirja. Tätä pitää lukea rauhassa, sana sanalta.

Käyttäjän karkokko kuva
Karolina hankki lukukokemuksen: Oivallinen aviomies - Mma Ramotswe tutkii
Uusimaa, 09.04.2010
Tekijä: Alexander McCall Smith

 Te jotka ette ole tutustuneet Rooibos-teetä juovaan Mma Ramotsween ette tiedä mitä olette menettäneet.

strawberri hankki kulttuurikokemuksen: Vierailu Yleisradioon
Uusimaa, 07.04.2010

Super hauskaa, uutta, mielenkiintoista ja mahtava kokemus. Näillä sanoilla kuvaisin yhteiskuntaopin ryhmämme vierailua YLE:n toimituksessa. Odotin vierailun olevan mielenkiintoinen, mutta päivän myötä innostuin yhä enemmän. Sain paljon uutta tietoa ja arvostus Ylen toimintaa kohtaan valtakunnallisena, yhdistävänä sekä hyvin laajana yhtiönä kasvoi.

Oli korvaamattoman hienoa kuulla työstä itse alan asiantuntijoilta. Riikka Uosukainen todellakin osoitti, että työ voi olla hauskaa, vaikkakin samalla haastavaa ja hyvin hektistä. Myös runoraatia pitävä Minna Joenniemi kertoi hauskasti omasta alastaan, ja motivoi nuoria olemaan rohkeita ja toteuttamaan itseään. Ylen työntekijöiden monipuolisuus oli myös yllättävää. Samassa yhtiössä tehdään niin erilaista työtä, mutta kuitenkin lopulta kaikki yhdistyy saman nimen alle.

Vaikka meillä olikin vain päivän vierailu toimitukseen, oli tiedon runsaus kiitettävää. Saimme kuulla monenlaisen taitajan aatteita työtään kohtaan ja kysellä vapaasti. Henkilökohtaisesti mielestäni on loistavaa, miten  Yle tavoittaa toiminallaan yhä useamman suomalaisen ja pyrkii tuomaan meille tuntemattomampia asioita esille. Kulttuurikunto on hyvä idea tuoda kulttuuria kaikille ja näyttää sen monipuolisuus, sillä valitettavan moni on kovin kapeakatseinen sen suhteen.

(:

 

 

Käyttäjän Didi_ kuva
Didi_ hankki kulttuurikokemuksen: YLE-vierailu Helsingissä
Uusimaa, 06.04.2010

Fiiliksiä Yle-vierailusta

Pääsimme tiistaina 6.4.2010 päivävierailulle Pasilan Yleisradion tiloihin. Kierros oli palkinto lukiomme oppilaiden aktiivisesta kulttuuriosallistumisesta ja se järjestettiinkin luontevasti yhteiskuntaopin soveltavan kurssin aloituksena.

Päivä alkoi mukavasti (vasta klo 10.45) kokoontumisella Radiotalon edustalla. Itse olin jo ennen sitä onnistunut taitavasti eksymään, mutta onneksi apu oli lähellä..

Pienen odottelun jälkeen siirryimme aamu-tv:n lämpiön kautta uutisten kuvaushuoneeseen ja kysymyksiimme vastaili "ihka aito" uutistoimittaja Hanna Visala sekä politiikan toimituksen esimies Riikka Uosukainen. Olihan se kieltämättä jännää kulkea eri toimitusten läpi ja bongata tv:stä tuttuja kasvoja, mutta parasta oli kuitenkin saada vastauksia muutamiin mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin, näin toimittajan ammatista kiinnostuneen näkökulmasta katsottuna.

Ison Pajan ravintolassa söimme lounaan ja pakko sanoa, että ruoka oli hyvää. Vierailu alkoi kuitenkin väistämättä lähestyä loppuaan, mutta jäljellä oli vielä tärkeä osuus: meitä varten oli varattu Ylen kokoushuone, jossa pidimme leikkimielisen kokouksen Yleisradion mahdollisista rahoitusmalleista . "Valitsimme" lähes yksimielisesti mediamaksun parhaaksi vaihtoehdoksi. Lopuksi tapasimme Minna Joenniemen, kulttuuritoimittajan sekä Runoraadin juontajahahmon, joka kertoi meille ammatistaan ja elämästään.

Vierailusta tuli todella hyvä mieli. Sain vastauksia kysymyksiin ja mikä tärkeintä, toimittajan työnkuvasta jäi positiivinen sekä ennen kaikkea realistinen kuva. Ehkäpä urahaaveet menevät nyt uusiksi, sillä kiinnostukseni kyseistä ammattia kohtaan vain kasvoi vierailun myötä..