yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 151 tulosta

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki radiokokemuksen: Klassinen ja punk
Auto - Uusimaa, 22.04.2009

Minulle on tavaksi muodostunut autollessani punkorkesterimme harjoituksiin Lahteen, ajoittaa lähtöni niin, että ehdin matkan aikana kuunnella "Faunin iltapäivän" Radio Yle Ykköseltä. Onhan se todellakin melkoinen kontrasti siihen mitä sitten soitamme harjoituksissamme. Mutta varmasti sellainen radio-ohjelma, joka ei petä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kultakuume
koti - Pohjois-Karjala, 22.04.2009
Tekijä: ?

Kultakuumessa tutkija Mikko ? kertoi uutta tietoa kuplettilaulaja Alfred J. Tannerista. Olipa asiansa osaava tutkija, jolla oli myös kertomisen lahja hallussaan! Tanner vaikutti olleen oikein esittämsen mestari, joka on muuntautunut moneen - sellaisen kuvan sain.

Kalasatamaan Helsingissä on avattu uusi taitelijatalo. Kuvataitelija Noora ? kuvasi hienosti paikan, erityisesti työskentelytilan, merkitystä taiteilijalle. Juttu antoi mukavasti tietoa ja ajateltavaa.

Kolumnisti Helena Kallio runokuu-aiheinen kolumni oli mitä vaikuttavin! Suosittelen kuuntelemaan. Millä antaumuksella, nokkeluudella ja oivalluksilla hän huhtikuuta, tuota runokuuta, lähestyikään! Olen haltioitunut!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kulttuuripeili
koti - Pohjois-Karjala, 22.04.2009
Tekijä: Tuomas Karemo

Kulttuuripeilissä käsiteltiin mm. kirjoituskoneen historiaa! Konttorikoneiden historiateoksen kirjoittajista yksi oli studiossa toimittajan haasteltavana. Kirjoituskoneen historia olikin aika mielenkiintoinen - sen polku Suomeen samoin. Anekdoottina mainittakoon, että haastateltavan sanailua ja muodollisuutta toimittajaa kohtaan oli hetkittäin aika haastavaa, jopa noloa  kuunnella... Ylimielinen asenne välittyi radiosta(kin).

Taiteen tuoreista akateemikoista Eeva-Liisa Ahtila ja Kirsi Kunnas saivat tilaa. Kunnaksen rohkeita ja viisaita sanoja lukemisen merkittävyydestä kuuntelisin aina vain... lisää! Inspiroivaa & ilahduttavaa!

Muutakin innostavaa kuultavaa ohjelmassa oli. Ohjelma löytyy kuunneltavaksi YLE Areenalta (20.4. lähetys).

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Avaruusromua radio YLE1
olohuone - Uusimaa, 20.04.2009
Tekijä: Jukka Mikkola

Sunnuntai-iltana iltakymmenen jälkeen radiossa tulee ykkösen puolella Avaruusromua, Jukka Mikkolan juontama elektronisen ja vähän muunkin musiikin ohjelma.

Olen seurannut ohjelmaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti, myös edeltäjäänsä, Musiikkia kolmannelle korvalle. Nimi kuvaa musiikillista sisältöä varsin hyvin. Yleensä kuullaan syntikkapohjaista ambientia tai progressiiviseen rockiin kallellaan olevaa musaa mutta myöskin klassiseen taidemusiikin sukuista kamaa. Siinä tuskin kaikki,  jokata pauksessa ohjelmassa luodataan ansiokkaasti muutoin marginaalisesti esillä olevia musiikillisia sisäavaruuksia.

Tämänkertainen ohjelma oli ehkä enemmän käytännön yleisönpalvelua: soitettiin kotimaisia julkaisuja ja demoja. Normaali kansainvälinen ohjelmisto olisi kyllä tyydyttänyt minua enemmän. Suhinamusa on ehkä enemmän taitolaji kuin moni muu genre, helppoa tehdä mutta teepäs hyvää suhinaa. Sunnuntai-iltaiset kotimaiset tekijät eivät mielestäni oikein saaneet nuoltioitaan syttymään saati sitten roihuamaan.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Katri-Helena
Koti - Pohjois-Karjala, 20.04.2009
Tekijä: Pasi Hiihtola, toimittaja

Kuuntelin kiinnostuksella Katri-Helena puhetta hänelle tärkeästä musiikista. Huomasin, että musiikkimaussamme oli  yhteneväisyyksiä, mm. Piano-leffan tunnari, Susanna Haaviston & Hectorin yhteistuotantoa, Stingiä ja Cesaria Evoraa.

Katri-Helena kertoili sattumuksista uran varrella, kuten eräästä biisisuomennoksesta "Viimeiseksi riisutaan helmet" (suomennoksesta, jota ei koskaan ole vielä kuultu laulettuna) sekä sanojen ja melodian unohtamisesta Esa-Pekka Salosen johtamassa konsertissa.

Piano-elokuvan tunnusmusiikin kuuleminen innoitti kuuntelemaan päivän mittaan myös koko leffan sound trackin. Koskettavaa!

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Svengaavaa iltapäivää
bussissa radiota kuulokkeissa - Uusimaa, 17.04.2009
Tekijä: juonsi Jaakko Tahkolahti

Jaakko Tahkolahti juonsi tämän päiväisen jazzohjelman, joka tulee sopivasti perjantaisin juuri kun istun vajaan tunnin ruuhkabussissa kotiin töistä palatessa. Jaakko on niitä harvoja vielä aktiivisesti vaikuttavia radioääniä jotka muistan, sanotaan ainakin tuosta 70-luvun alusta alkaen.

Tänään oli vuorossa toinen osa Blue Note levymerkin historasta. Käytiin läpi tuoreempia Blue Notelle levyttäneitä artisteja, minulle kohtalaisen tuntemattomia uusia artisteja siis.

Jaakolla on sarmantti tapa puhua asiaa sen verran, että asia menee perille ja levyjäkin ehtii ohjelman kuluessa pyöriä. Saisi tuota jazzia soitella enemmänkin, ja normaali-ihmisen valveillaoloaikana, kiitos

 

Lunasol hankki radiokokemuksen: Julkinen sana: 3 ohjelmaa
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Anna-Liisa Haavikko,

Sunnuntai-iltapäivän ratoksi kuuntelin kolmen toimittaja Anna-Liisa Haavikon toimittamat ohjelmat:   "Puolison rooli mediassa", "Miltä valta näyttää lehtikuvassa?" ja "Tekniikka vapautti kuulijan". Kaikki antoivat ajattelemisen aihetta ja innostivat miettimään käsiteltyä aihetta lisää.

"Tekniikka vapautti kuulijan" tarkasteli radion muuttunutta roolia ja tulevaisuuden käyttömahdollisuuksia. Radio-ohjelmilla on nykyisin varsin erilainen käyttäjäkunta kuin vaikkapa 1980-luvulla. Tulevaisuuden visiot olivat aika hurjia... ja herättelivät pohtimaan mm., missä kaikissa tekniikan ja muissa käänteissä itse tuleekaan pysyneeksi mukana ;-)

Valokuvaaja Heikki Kotilainen valotti politiikkojen, päätöksenteon ym. kuvaamista ja siinä tapahtuneita muutoksia. Erittäin kiinnostavaa kuultavaa! Kotilaisen mielestä - ja harmiksi - politiikkaa ei enää kuvata niin paljon kuin ennen. Dokumentoinnin ja historian näkökulmasta tämä on Kotilaisen mukaan harmillista. Politiikot /  eduskunta ovat myös rajoittaneet kuvaamista. Hänen edustamassaan mediassa (ei tullut ilmi mikä) uutiskuvia ei manipuloida: ainoat muutokset tehdään vain, jos ne ovat kuvan (paino)teknisen laadun vuoksi välttämättömiä. Toimittaja Haavikkoa esitti huomion: on kumma, että julkisessa ammatissa toimivia ei saa kuvata aikana, jolloin kuvaaminen on (teknisesti) niin helppoa.

Puolison roolia mediassa tutkaili Tellervo Koivisto. Ja ajatuksia herättävästi.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristisaatto-kuunnelman tekemisestä
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Kalle Holmberg, Vesa-Matti Loiri, Pekka Kyrö

Loiri, Holmberg ja Kyrö keskustelevat Ristisaatto-kuunnelman tekemisestä. Ohjelma oli vuodelta 2007, jolloin kuunnelmasarja ensimmäisen kerran esitettiin. Mielenkiintoista kuultavaa mm. siitä, miten Holmberg päätyi kuunnelman ohjaajaksi ja Loiri Ivanin rooliin sekä herrojen puhelimenkäytöstä... No, elämän peruskysymysten äärellä oltiin pääsääntöisesti.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristisaatto: III osa
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Tito Colliander, Leena Virtanen, Kalle Holmberg

Radioteatterin Ristisaatto oli mykistävän hieno kokonaisuus! Hannu-Pekka Björkman pääroolissa oli upea. Pääsiäisen tunnelmiin vievä ja niissä pidättelevä kuunnelma, jonka äänimaailma vangitsi radion ääreen.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ilmojen halki Helsingistä Ouluun. Arkisto-ohjelma vuodelta 1965.
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Martti Timonen, Sauvo Puhtila (1965); arkisto-ohjelman toimittaja Riikka Rahi

Arkiston merkityksen ymmärsi taas tätä ohjelma kuunnellessa: toimittajat Martti Timonen ja Sauvo Puhtila tekivät historiaa vuonna 1965 nauhoittaessaan lennon aikana henkilökuntaa ja matkustajia. Lähetys ei ollut tuolloin suora, vaan tuli nauhoitettuna ulos. Haastattelujen lomassa kuultiin myös toivemusiikkia. Eräskin pitkäksi aikaa kuulematta jäänyt, lentävästä lohikääremeestä kertova laulu ;-)

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristipistoja. Päivi Istala.
Lenkillä Joensuussa - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Päivi Istala

Aamulenkillä tuli kuunneltua Päivi Istalan "Ristipistoja". Tuntui mukavalta kuulla ja kuunnella muutakin kuin nykyiset radiosoittolistat läpäisevää muusiikkia. Erityisesti mieliin painui taitelijanimeä Saki Sandi (??? oikealta nimeltä Rainer Sandqvist) käyttänyt artisti: hieno ääni, upeaa tulkintaa!

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Ulvovat Sudet maanantaisin Radio Suomessa
Uusimaa, 07.04.2009
Tekijä: Esa Kuloniemi

Kiitos Esa Kuloniemelle kun jaksaa vetää bluesohjelmaa YLEn ylen turbulentissa ympäristössä.

Työihmiselle hieman raskaaseen aikaan sijoittuva blöössiohjelma on piristänyt - ja seuraavana aamuna duunissa väsyttänyt -  minua jo vuosikaudet. Radiohan se suomalaiset bluesiin tutustutti, tai lähinnä Jussi Raittinen ja Pekka Gronow silloin 60-70-luvun vaihteeessa. Finnish Blues Societyyn liityin jo varhain joten lienen otollista kuuntelija-ainesta.

Vielä Esa kun saat itsesi suostuteltua soittamaan lopultakin Sultans tuotantoa, niin kiitollisuudellani ei ole rajaa.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki radiokokemuksen: Tunti vielä
Radio olohuoneessa, YLE Suomi - Uusimaa, 05.04.2009
Tekijä: Stig Framåt

Olipa kerran radio sarjassa Stig Framåt ja Tunti vielä ohjelma vuodelta 1970.

Stigu on vanha suosikkini. Henkevä yhteiskuntakriitikko, jolla oli useimmiten hyvä musiikkimaku. Enpä muistanutkaan, että ohjelmassa käytettiin Zappan Lumpy Gravylta napattua teemaa tunnarina.

 Tämä nimenomainen ohjelma tuntui kuitenkin kovin päällekäyvältä ja raskaan sarjan yhteiskuntakriittiseltä, ja toisaalta oman aikansa, neljänkymmenen vuoden takaisen ajan kuvalta. Oli se elämä sillon vaikeaa edistyksellisyyden muutospaineiden alla  vissiin kun piti olla tiedostava ja kaikkea...

Muistelen, että Stigu olisi myöhemmin käynyt hieman armollisemmaksi herjanheittäjäksi vaikka terävänä huomauttelijana aina pysyikin. Olisikin mukava kuulla vielä Stig Framåtin vaikka vuosikymmentä myöhemmin tehtyä ohjelmaa.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Vieraana Maria Kalaniemi
Koti - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Pasi Hiihtola

Oli kiva kuulla Marian perusteluita valitsemilleen maailman parhaille levyille. Vili Vesterisen & Lasse Pihlajamaan soittama Säkkijärven polkka, Bob Marley, bandeonisti XX olivat muun muassa Marian valitsemia parhaita.

Marialla on työn alla taiteellinen tohtorintutkinto SibA:ssa, ensimmäinen "kansanmusiikkiharmonikkatohtorintuktinto"  (kuten Kalaniemi itse totesi). Tohtoriopinnot ovat tarjonneet Marialle myös tilaisuuden tarkastella omaa taiteilijuuttaan tuoreesti.

Kiva, kun on tämmöisiä ohjelmia, joissa pysähdytään (edes hetkeksi!) antamaan tilaa ajatuksille ja ajatuksin valitulle musiikille!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Nadjan huone: Opportunisti vai oman aikansa lapsi?
Koti - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Nadja Nowak, toimittaja

Kirjailija Juha Ruusuvuori Nadja Nowakin vieraana sunnuntaiaamussa. Tarkasteltavana oli Ruusuvuoren romaani "Stallari". Ohjelmassa kuullut näytteet sekä käyty keskustelu herättivät innon lainata teos mahdollisimman pian kirjastosta. Teos kuvaa sellaista ajankohtaa sekä ilmiötä suomalaisessa yhteiskunnassa, joka kiinnostaa minua kovasti ja josta itselläni on myös muistikuvia.