yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 227 tulosta

Lunasol hankki lukukokemuksen: Murhan jälkeen mainoskatko
Koti - Pohjois-Karjala, 19.04.2009
Tekijä: Outi Pakkanen

Outi Pakkasen vuonna 1975 julkaistu dekkari oli jäänyt aiemmin lukematta. Olen tykännyt Pakkasen Helsinki-kuvauksesta ja taidoista rakentaa juoni. Ihan kiinnostava tarina tämäkin oli. Helppoa luettavaa, ei herättänyt suurempia tunteita suuntaan tahi toiseen.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Suden vuosi
koti - Pohjois-Savo, 14.04.2009
Tekijä: Olli Saarela

"Suden vuosi" oli jäänyt leffateatterissa katsomatta. Leffa herätti kiinnostuksen ja piti sen myös yllä. Krista Kosonen ja Kari Heiskanen näyttelivät hienovaraisesti, vivahteisesti, hyvin.

Asenteellisuus, ennakkoluulot, kaksinaismoralismi... siinäpä työsarkaa! Vertaistuki sivujuonteena oli  tärkeä aihe. Lopun yliopistokohtauksessa näytti vilahtavan hetken aikaa myös Jaakko Hämeen-Anttila ;-)

Visuaalinen ilmaisu tämän leffan vahvuus.

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Yli aidan (Over the hedge)
kotisohva - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick

Ilta lipsahti piirrettyjen puolelle, mutta joskus nekin on ihan paikallaan. Ainakin aivot saa laittaa narikkaan ja virittää naurunapit jo valmiiks kaakkoon :)

Pesukarhu käy varastamassa karhulta ruuat ja saa viikon aikaa palauttaa ne. Se löytää joukon talviunilta heränneitä keräilijöitä, jotka alkavat valmistautua seuraavaa talvea varten. Niiltä on kuitenkin vietyä talven aikana puolet entisestä metsästään asutusalueeksi, ja näille pesukarhu näyttää kuinka metsän varastajia eli ihmisiä voi hyödyntää ruuan keruussa. Tarkoitushan on tietysti saada karhun ruuat takaisin vaikka joukko luuleekin keräävänsä itselleen talvivarastoa. Toisten hyväksikäyttö olis niin paljon helpompaa, jos kavereihin ei kiintyisi...

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Robin Hood - sankarit sukkahousuissa
kotisohva - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Mel Brooks

Monta kertaa katsottu ja moneen kertaan naurettu, mutta vielähän tuolle jaksoi pikkuveljen kanssa hörähdellä. Tarinan kaikki tuntee, joten se siitä. Sopii hyvin iltapäivän ajan tappajaksi, jos ei muutakaan keksi.

millamakea hankki musiikkikokemuksen: Selloduo Anna-Maaria & Olli Varonen
Joensuun ev.lut.kirkko - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Anna-Maaria & Olli Varonen

Ensimmäistä kertaa elämässäni konsertti jätti vähän kylmäksi. Ei voi sanoa huonoksi, klassinen musiikki on aina hyvää, mutta nähtävästi en ole yhden soittimen konsertti -kuuntelija. Tunti sellomusiikkia oli vähän liikaa. Tiedänpähän seuraavalla kerralla.

millamakea hankki lukukokemuksen: Sokeat vuodet
kotisohva - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Catherine Cookson

Cooksonin vankkumattomana romantiikan nälkäisenä fanina melkeinpä jokainen kirjoittamansa kirja on nälän tyydyttävä elämys. Tietty juoni on jollain tapaa aina samanlainen, mutta mitäpä siitä kun mielikuvitus saa mieluistaan työtä ja loppu on onnellinen :)

Tämän kertainen nuori tyttö on haaveileva taidemaalarialoitteli Bridget, jonka pitäisi mennä muutaman hetken päästä naimisiin ikuisen rakkautensa Laurencen kanssa. Laurence vain ei ole ollenkaan sitä mitä Bridget luulee hänen olevan ja tapahtumien edetessä totuuksia paljastuu muistakin läheisistä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Julkinen sana: 3 ohjelmaa
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Anna-Liisa Haavikko,

Sunnuntai-iltapäivän ratoksi kuuntelin kolmen toimittaja Anna-Liisa Haavikon toimittamat ohjelmat:   "Puolison rooli mediassa", "Miltä valta näyttää lehtikuvassa?" ja "Tekniikka vapautti kuulijan". Kaikki antoivat ajattelemisen aihetta ja innostivat miettimään käsiteltyä aihetta lisää.

"Tekniikka vapautti kuulijan" tarkasteli radion muuttunutta roolia ja tulevaisuuden käyttömahdollisuuksia. Radio-ohjelmilla on nykyisin varsin erilainen käyttäjäkunta kuin vaikkapa 1980-luvulla. Tulevaisuuden visiot olivat aika hurjia... ja herättelivät pohtimaan mm., missä kaikissa tekniikan ja muissa käänteissä itse tuleekaan pysyneeksi mukana ;-)

Valokuvaaja Heikki Kotilainen valotti politiikkojen, päätöksenteon ym. kuvaamista ja siinä tapahtuneita muutoksia. Erittäin kiinnostavaa kuultavaa! Kotilaisen mielestä - ja harmiksi - politiikkaa ei enää kuvata niin paljon kuin ennen. Dokumentoinnin ja historian näkökulmasta tämä on Kotilaisen mukaan harmillista. Politiikot /  eduskunta ovat myös rajoittaneet kuvaamista. Hänen edustamassaan mediassa (ei tullut ilmi mikä) uutiskuvia ei manipuloida: ainoat muutokset tehdään vain, jos ne ovat kuvan (paino)teknisen laadun vuoksi välttämättömiä. Toimittaja Haavikkoa esitti huomion: on kumma, että julkisessa ammatissa toimivia ei saa kuvata aikana, jolloin kuvaaminen on (teknisesti) niin helppoa.

Puolison roolia mediassa tutkaili Tellervo Koivisto. Ja ajatuksia herättävästi.

Lunasol hankki elokuvakokemuksen: Tähdet kertovat, komisario Palmu
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Matti Kassila

Tämä leffa kestää katsomista ja kuuluu erään sortin rituaaleihini. Läheisen ihmisen kanss tuli pääsiäispyhinä katsottua (jälleen) kerran... Leo Jokela Kokkina on tämän leffan ehdoton suosikkini! Ja Pentti Siimes Iltalehden toimittajana... kyllä se media ennenkin osasi metsästää uutisensa! Entisajan Helsinkiäkin pääsee leffassa hetkeksi kokemaan.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristisaatto-kuunnelman tekemisestä
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Kalle Holmberg, Vesa-Matti Loiri, Pekka Kyrö

Loiri, Holmberg ja Kyrö keskustelevat Ristisaatto-kuunnelman tekemisestä. Ohjelma oli vuodelta 2007, jolloin kuunnelmasarja ensimmäisen kerran esitettiin. Mielenkiintoista kuultavaa mm. siitä, miten Holmberg päätyi kuunnelman ohjaajaksi ja Loiri Ivanin rooliin sekä herrojen puhelimenkäytöstä... No, elämän peruskysymysten äärellä oltiin pääsääntöisesti.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Komisario Lewis
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Bill Andreson, Stephen Churchett, Russel Lewisin tarinaan pohjautuen

Hieman jännittyneenä asetuin seuraamaan komisario Lewisin tekemistä. Morsea kun jäi ikävä...

Pidin näkemästäni. Robbie Lewis sai työparikseen nuoren miehen, Hathawayn (?). Aion seurata jatkossakin.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristisaatto: III osa
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Tito Colliander, Leena Virtanen, Kalle Holmberg

Radioteatterin Ristisaatto oli mykistävän hieno kokonaisuus! Hannu-Pekka Björkman pääroolissa oli upea. Pääsiäisen tunnelmiin vievä ja niissä pidättelevä kuunnelma, jonka äänimaailma vangitsi radion ääreen.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Sisko ja sen veli
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Neil Hardwick

Sarjaa tuli seurattua silloin joskus, kun se ensi kertaa lähetettiin. Nostalgian hengessä asetuin television ääreen ja katsoin sarjan 1.jakson. Huomasin nauravani harvakseltaan... Nostalgista oli katsoa pieniä välähdyksiä Tamperetta ja kuulla "nääsmurretta".

Lunasol hankki lukukokemuksen: Mustaa samettia
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Leila Simonen

Monipuolisen tekijän, Leila Simosen dekkari "Mustaa samettia" vei 1990-luvun lopun Helsingin tunnelmiin, myös itselle hyvin tuttuihin kaupunginosiin. Dekkarissa hämmensi - myönteisesti - se, miten perillä Simonen on jo tuolloin ollut ihmiskaupasta sen kaikkinen lonkeroineen. Kielellisesti ei mielestäni mitenkään mieliinpainuva teos, mutta tarinana kyllä kelpo luettavaa ehkä joitakin ylilyöntejä ja imelyyksiä lukuunottamatta. Taikalamppu rules!

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Kortinpeluuta
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Hyvä seura

Kortinpeluu seurassa olikin yllättävän mukavaa! Oli hauskaa muistella, miten casino, musta maija, ristiseiska ym. pelit kulkivatkaan... hieman olivat säännöt hakusessa, mutta pelattua saatiin! Hauskaa ajanvietettä, hyvää vastapainoa "yhteiselle tv:n katselulle"...

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ilmojen halki Helsingistä Ouluun. Arkisto-ohjelma vuodelta 1965.
Koti - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Martti Timonen, Sauvo Puhtila (1965); arkisto-ohjelman toimittaja Riikka Rahi

Arkiston merkityksen ymmärsi taas tätä ohjelma kuunnellessa: toimittajat Martti Timonen ja Sauvo Puhtila tekivät historiaa vuonna 1965 nauhoittaessaan lennon aikana henkilökuntaa ja matkustajia. Lähetys ei ollut tuolloin suora, vaan tuli nauhoitettuna ulos. Haastattelujen lomassa kuultiin myös toivemusiikkia. Eräskin pitkäksi aikaa kuulematta jäänyt, lentävästä lohikääremeestä kertova laulu ;-)