yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 1958 tulosta

sartzu hankki kulttuurikokemuksen: Vierailu ylellä
Uusimaa, 06.04.2010

Koulussamme eli Mäkelänrinteen lukiossa on meneillään tehoviikko ja itse valitsin tehoviikon kurssiksi yhteiskuntaopin kurssin. Teimme kurssin  ensimmäisenä päivänä vierailun ylelle. Vierailu alkoi klo 11 ja ensimmäiseksi pääsimme tutustumaan uutistentekopaikkaan, oli todella mielenkiintoista nähdä studiot ja kuulla miten asiat käytännössä toteutetaan! Tämän jälkeen Riikka Uosukainen (uutisesimies) kertoi meille lisää uutisia tekevien ihmisten työpäivästä ja tuli ainakin ilmi, että se on yllätyksiä täynnä. Lounaan jälkeen siirryimme kokoustilaan puimaan ylen rahoitus mahdollisuuksia. Jakaannuimme eri puolueisiin ja puheenjohtajakin valittiin. Kiivaan keskustelun jälkeen emme kuitenkaan päässeet yhteisymmärykseen parhaimmasta rahoitusideasta. Kaikissa vaihtoehdoissa oli niin hyviä kuin huonojakin puolia -ei ole varmasti helppo asia ylen ratkaista! Klo 14 runoraadin ja valopilkun juontaja kertoi meille vielä hänen työstään mm.juontajan näkökulmasta. Päivä oli kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen ja antoisa!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Afrikan sinfonia
Koti - Pohjois-Karjala, 05.04.2010
Tekijä: Jenni Nyberg

Radion Sinfoniaorkesteri, RSO, vieraili Beninissä Grand-Popon kylässä. Dokumentti kertoi tästä vierailusta. Kun sanat loppuvat, musiikilla on voimaa, jota sanat eivät tavoita.

 

Ohjelma on Katsottavissa YLE Areenalta vielä 11 kuukauden ajan. Grand-Popossa sijaitsee Villa Karo, suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus. Siitä lisää: http://www.villa-karo.org/

 

Käyttäjän innas kuva
Sanni hankki kulttuurikokemuksen: Opiskelijabileet
Kanta-Häme, 25.03.2010

Kyseessä olis siis opiskelijakunnan järjestämät juhlat, jonka tapahtumapaikkana oli baari. Teemana oli 80-luku. Ja ihmisiä saapuikin paikalle pantoihin ja säärystimiin sonnustautuneina sekä hiukset tupeerattuina ym. Paikalla myös soitettiin tunnetuimpia kappaleita 80-luvulta. Täytyy kyllä sanoa, että vaikka ihmiset eivät olleetkaan saman henkisiä, opiskelijabileet ovat ihan oma kulttuurinsa. Yhtäkään tappelua ei tullut todistettua vaan kaikki juhlivat sopusoinnussa.

Käyttäjän innas kuva
Sanni hankki elokuvakokemuksen: Alice in Wonderland
Elokuvateatteri - Kanta-Häme, 23.03.2010
Tekijä: O: Tim Burton

Pitkästä aikaan kirjoittelen. Eli kyseisen elokuvan oli ohjannut Tim Burton (minun milestäni yksi parhaimmista) ja näyttelijäkaartiin kuuluivat mm. Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham-Carter ja Anne Hathaway. Elokuva esitettiin alkuperäisellä kielellä ja 3D:nä.

Juoni lyhyesti: Liisa putoaa nuorena aikuisena kaninkoloon. Jo toisen kerran elämässään. Hän tapaa enstiset tuttavansa vaikka ei itse sitä tajua ja hänen pitäisi laittaa loppu Herttakuningattaren vallalle.

Itse olin hieman pettynyt, mutta lopputulos oli positiivinen. Ensinnäkin Wasikowskan esittämä Liisa ei tehnyt vaikutusta ollenkaan. Hänen roolisuorituksensa jäi muiden vahvojen hahmojen, roolien ja näyttelijöiden varjoon. Toisaalta elokuvasta ei edes pyritty tekemään kirjan vertaista, mutta silti jotenkin Liisan niin vaisu osa elokuvassa ei sopinut siihen. Myöskään yksityiskohtiin ei oltu kiinnitetty kauhean paljoa huomiota vaikka Burtonin leffat yleensä pursuavat niitä.

Kuitenkin hyvä siinä mielessä, että muut hahmot olivat hyvin esillä ja jokainen oli hahmonsa arvoinen. Parhaimmat hahmot mielestäni olivat Hullu Hatuntekijä, Rusakko ja Irvikissa. Hullunkurinen ja hauskakin leffa, mutta täytyy tunnustaa, että Hatuntekijä vaikutti olevan pääosassa. Mikä ei siis minua, ikuista Hullun Hatuntekijän kannattajaa, haittaa ollenkaan.

Kamalasti sitä mainostettiin ja voi olla, että osa on pettynyt pahastikin, koska minäkin hieman petyin, mutta loppujen lopuksi se on ihan OK.

 

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Taksim Trio:Taksim Trio CD
Kotona - Uusimaa, 13.03.2010
Tekijä: Taksim Trio

Tämä oli taas niitä kirjastolöytöjä, joita tekee kun kulkee silmät ja mieli avoinna. Taksim Trio on turkkilainen yhtye, joka käyttää perinteisiä turkkilaisia soittimia: duduk eli klarinetti, baglama ja kanun. Sävellykset ovat osittain omia ja osittain lainatavaraa yhtyeen omina sovituksina. Taksim Trion soitossa ja sävellyksissä on kuultavissa vaikutteita turkkilaisesta ja arabialaisesta kansanmusiikista sekä klassisesta että jazzista. A super-ambient journey deep into your soul, sanotaan levyn kansissa ja sitähän tämä on. Erittäinkin meditatiivista musiikkia. Ja pitäähän tämä hankkia omiinkin kokoelmiin.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Kuuri
Koti - Pohjois-Karjala, 09.03.2010
Tekijä: Mari Mörö

Mari Mörö yllätti jälleen! "Kuuri" perustuu Karlin eli Kallen kirjeisiin Kaisulle, kertoo 1950-luvun lääkekokeilun (Antabus) ja sopimattomamona pidetyn suhteen seuraamuksista. Liikekirjeenvaihdon, kääntämisen, asuntopulan jne. kuvausta myös mukana. Ihailen Mörön kykyä tarinankertojana ja uusiutua kirjoittajana.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Irma
Koti - Pohjois-Karjala, 09.03.2010
Tekijä: Tuula-Liina Varis

Kirjastosta uutuushyllystä napattu "Irma" oli kelpo luettavaa. Hyvä romaani, jossa liikuttiin Suomess, Kreikassa, Baltiassa. Keskeistä olivat päähenkilön Irman elämä ja siihen liittyvät valinnat.

Olen pitänyt Tuula-Liina Variksen aiemmistakin romaaneista myös. Hän onnistuu kirjoittamaan uskottavasti, hienovireisesti, elämänmakuisesti elämästä.

CenoM hankki teatterikokemuksen: Aladdin ja ihmeellinen lamppu
Unga Teatern, Lillklobb - Uusimaa, 07.03.2010
Tekijä: Dramatisointi: Christian Lindroos, dramatisoinnin käännös: Hannu Mäkelä

Tässä ensiksi vähän mainosta sieltä www-sivulta:

Christian Lindroos on dramatisoinut tutun tarinan "Aladdin" hauskan raikkaalla tavalla!

Dramatisoinnin käännös: Hannu Mäkelä

Ikäsuositus: esikoulu & ala-aste.
Kesto 2 tuntia.

Rooleissa: Hanna Nyberg, Ingemar Raukola, Nina Jääskeläinen, Mika Fagerudd, Frank Skog, Kristian Thulesius.

Ikäsuositukseen voi lisätä ihan huoletta myös +-40!

Iki-ihana satu heräsi henkiin erittäin hyvällä ammattitaidolla ja suurella mikä-sen-nimi-nyt-olisikaan... Siis panostivat siihen oikeasti ja lapset ja aikuiset (minä ainakin) tykkäsivät!

Kun tietäisi, että mikä se taika on, että esityksessä on vähän kaikkea, niin että pienestä suureen kolahtaa jotain. Ehkäpä olisin sitten lastenteatterin ohjaajana siinä tapauksessa. :-)   Mutta jotain siis tuossa esityksessä oli, että suosittelen, jos se siellä vielä pyörii. 4 v.:kin oli mukana ihan täysillä. Vähän taisi välillä jännittää, mutta niinhän sen pitääkin. Ei kuulemma pelottanut.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki kulttuurikokemuksen: Richard Thompson:Pellonreuna - Umpitien päässä
Kotisohva - Uusimaa, 25.02.2010
Tekijä: Richard Thompson

Tässä todella riemastuttava sarjakuvauutuus, muutamia strippejä olen lukenut aikaisemmin Viivi ja Wagner-lehdestä. Sarjakuvan pääosissa ovat lapset, jotka käyvät Hurmalan ala-asteen esikoulua ja heidän opettajansa ja perhe Takataival. Jotenkin tämä on sopivan vinoutunutta huumoria minun makuuni. Ja piirrosjäljestä tulee välillä mieleen Krazy Kat ja sehän ei varmasti ole huono asia.

Käyttäjän ranelov kuva
Rane hankki elokuvakokemuksen: Up in the air elokuva
Kino Marilyn - Itä-Uusimaa, 23.02.2010
Tekijä: USA

Mukavan rauhallinen elokuvakokemus.
Suosittelen lämpimästi.

 

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Hurtta
Ilosaaren laguuni, Joensuu - Pohjois-Karjala, 08.02.2010
Tekijä: Ville Sandqvist, suuri joukko muita tekijöitä

Suomen suurimmaksi ulkoilmaspektaakkeliksi mainittu Hurtta lumosi. Hurtta esitettiin kahdesti, olin mukana ensi-illassa 5.2. Katsomo oli täysi, vielä täydempi lauantaina. Ainoa kritiikkini kohdistuu katsomon pienuuteen...

Paikallishistoriasta ammentanut teos oli monen tekijän yhteistyön tulos: mukana oli niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Esityksen äänimaailma oli kokonaan nauhoitettu. Ilosaaren laguunilla tanssijat, näyttelijät, luistelijat ym. käyttivät laajaa aluetta, esiintyjiä oli viitisenkymmentä. Pyrotekniikalla oli tärkeä osa teoksessa.

Oli ehdottomasti katsomisen ja kokemisen arvoinen esitys. Hyvä tekijät!

Esityksestä lisää: http://www.hurttaesitys.com

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Meta4:Franz Schubert Jousikvartetto G-duuri D 887
Nummelan kirkko - Uusimaa, 07.02.2010

Meta4-jousikvartetti, jossa soittvat Antti Tikkanen: viulu, Minna Pensola: viulu, Atte Kilpeläinen: alttoviulu ja Tomas Djupsjöbacka: sello konsertoi Nummelan kirkossa soittaen Franz Schubertin Jousikvarteton G-duuri D 887. Yhtye on saavuttanut kansainvälistäkin mainetta ja se ei olekaan mikään ihme, sen verta taidokasta ja eläytyvää oli ryhmän soitto. Eihän minulla tällaisesta ole mitään aikaisempaa kokemusta, mutta kyllä tämä teki hienon vaikutelman. Vaikka konsertti alkoikin vähän myöhässä, niin todella äkkiä vierähti tunti hienon musiikin parissa.

CenoM hankki lukukokemuksen: Kirjaesittely ja keskustelutilaisuus: Jussi Wahlgren, Kaikki tämä rakkaus
Arkadia, The International Bookshop - Uusimaa, 06.02.2010
Tekijä: Jussi Wahlgren

No juu... Oli siis Jussi Wahlgren esittelemässä uutta, siis ensimmäistä proosa kirjaansa.

Oli varsin rento meininki, kun ei kinoksien läpi perjantai-illaksi paikan päälle tullut kuin kolme "ulkopuolista", siis illan isännän Ian Bourgeotin lisäksi. Se ei kyllä tunnelmaa haitannut, vaan keskustelua syntyi.

Oli ihan mukava kuulla livenä kirjailijan luomisprosessia ja kaikesta siitä puurtamisestakin mitä siihen liittyy, jota taitaa olla jopa enemmän kuin sitä luomispuolta. Tai luomistahan sekin tietysti on, kun tarkemmin ajattelee. Tuli vain mieleen siis, kun vertasin tuonne musiikkipuolelle joka on tutumpi. Konsertti on vain se jäävuoren huippu, mutta luomistyötähän se on se harjoittelu. Niin kai sitten kirja on se "harjoittelun" tulos.

Kullakin kirjailijalla on tietysi oma tyylinsä, mutta niinhän niistä tulee sitten persoonallisia. Jussin tyyli vain kuulosti kovin tutulta. Ehkä minäkin sitten 50 v. villityksessä kirjoitan kirjan!

Tarinan aihe oli niin kiehtovan kuuloinen, että täytyi se kirja ostaa. Alkuun vasta päässyt, että en siitä voi vielä sanoa juuta enkä jaata. Kirjoitan jahka saan luettua.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Linda Gail Lewis
On the Rocks, Helsinki - Uusimaa, 04.02.2010

Jerry Lee Lewisin pikkusisko Suomessa, suurena Jerry Leen fanina tämä oli pakko kokea. Eikä kaduta yhtään, hyväntuulinen rock'n'roll-show, ei yhtään enempää eikä vähempää. Enemmän kantria ja ilta olisi ollut vieläkin parempi. Bändi, jossa soittivat Billy Bremner:kitara, Micke Finell:saksofoni, Ingemar Dunker:rummut, Robban Hagnäs:basso ja Linda Gailin tytär Annie Marie Dolan:taustalaulu, oli erittäin hyvä ja ammattitaitoinen. No, muutaman kerran tuli jotain soittomokia, mutta niihin muusikot suhtautauivat naureskellen. Ohjelmisto oli rock'n'roll-painotteinen ja kuuluisan isonveljen hittejäkin kuultiin, niistä parhaiten onnistui High school confidental. Myös Annie Marie Dolan ja Billy Bremner pääsivät esittelemään laulutaitojaan parin kappaleen verran. Mutta erittäin viihdyttävä esitys kaiken kaikkiaan.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Kosmonautti
Junamatkalla - Pohjois-Karjala, 28.01.2010
Tekijä: Katri Lipson

Katri Lipsonin "Kosmonautti" oli hieno& aistikas teos! Junamatkalle kiireessä kioskista ostettu teos yllätti myönteisesti. Kirjan henkilöt eivät puhu suoraan, pinnan alla sen sijaan kytee vaikka mitä. Hieno tarina, monta lukukertaa kestävä teos.