yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 227 tulosta

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristipistoja. Päivi Istala.
Lenkillä Joensuussa - Pohjois-Karjala, 13.04.2009
Tekijä: Päivi Istala

Aamulenkillä tuli kuunneltua Päivi Istalan "Ristipistoja". Tuntui mukavalta kuulla ja kuunnella muutakin kuin nykyiset radiosoittolistat läpäisevää muusiikkia. Erityisesti mieliin painui taitelijanimeä Saki Sandi (??? oikealta nimeltä Rainer Sandqvist) käyttänyt artisti: hieno ääni, upeaa tulkintaa!

millamakea hankki lukukokemuksen: Kuka murhasi rouva Skrofin
kotisohva - Pohjois-Karjala, 06.04.2009
Tekijä: Mika Waltari

Joululahjalistalle oli pakko keksiä jo uusi kirjailija, jota kerätä, joten mikäpä jottei Waltaria. Vaikka dekkareista en perusta hirveästi, on tämä kirja kuitenkin tuon listan tuotosta ja ennakkoluuloista huolimatta voisinpa lukea vielä toisenkin Palmun.

Rikas rouva Skrof murhataan ja epäilyksen alaisia riittää hulttiosukulaisesta niljakkaaseen saarnamieheen. Hauskasti kirjoitettu kirja, opin uusia sanoja (joita tosin en aio ottaa sanavarastooni), aikansa tuotos, josta se myös paistaa läpi. Dekkaria lukiessa on suorastaan kansalaisvelvollisuus yrittää ratkoa arvoitusta lukiessaan, mutta vaikka epäilyjä oli, en osunut oikeaan missään kolmesta Palmun esittämästä kysymyksestä: Kuka, miksi ja miten?

millamakea hankki musiikkikokemuksen: Bachia viuluille
Joensuun ev.lut.kirkko - Pohjois-Karjala, 05.04.2009

Barokkikonsertti osana Alina Hiltusen opinnäytetyötä. Hiltusen lisäksi musisoimassa olivat Olli Hirvikangas ja Janne Jääskeläinen. Heitä säestämässä oli PKAMK:n ja Petroskoin konservatorion opiskelijoiden orkesteri johtajana Tapani Yrjölä.

Klassinen musiikki iskee aina.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Ristisaatto, osa 2
Koti - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Tito Colliander, Leena Virtanen

Tito Collianderin Ristisaaton 2.osa "Nea" oli upeaa kuultavaa. Äänimaailman toteutusta en voi kuin ihailla! Hannu-Pekka Björkman Tomaksen roolissa oli hurjan hyvä. Rakkauden ja rakastamisen teemat vahvasti läsnä, tämä tulkintani :-)

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Laahaajat
Pakkahuone, Joensuu - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Esko-Pekka Tiitinen ja Vääräpyörä

Laahaajat on Esko-Pekka Tiitisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä, joka oli myös Vääräpyörän tilaama tilausteos. Osuvaa ajankuvaa, intensiivinen, vahvoja tunteita käsittelevä ja katsojassa herättävä teos.

Yllätykselliset vertaukset, kuten Naton ja naimiisinmenon, tekstin ja näyttelijöiden välittämien tunteiden ristiriita ja osuvat ilmaukset riemastuttivat. Puhutteleva!

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Good Will Hunting
Kotisohva - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Gus Van Sant

Näyttelijät antoivat odottaa jonkinlaista komediaa, mitä ei onneksi tullutkaan. Elokuva kertoi vakavasti ja vakuuttavasti ja ehkäpä hieman masentavastikin pojasta, jolla on pohjaton aivokapasiteetti, mutta ei mitään mielenkiintoa käyttää sitä. Willin tielle osuu professori, joka ottaa asiakseen laittaa pojan lahjan hyötykäyttöön. Tähän professori tarvitsee myös psykologin apua.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Vieraana Maria Kalaniemi
Koti - Pohjois-Karjala, 05.04.2009
Tekijä: Pasi Hiihtola

Oli kiva kuulla Marian perusteluita valitsemilleen maailman parhaille levyille. Vili Vesterisen & Lasse Pihlajamaan soittama Säkkijärven polkka, Bob Marley, bandeonisti XX olivat muun muassa Marian valitsemia parhaita.

Marialla on työn alla taiteellinen tohtorintutkinto SibA:ssa, ensimmäinen "kansanmusiikkiharmonikkatohtorintuktinto"  (kuten Kalaniemi itse totesi). Tohtoriopinnot ovat tarjonneet Marialle myös tilaisuuden tarkastella omaa taiteilijuuttaan tuoreesti.

Kiva, kun on tämmöisiä ohjelmia, joissa pysähdytään (edes hetkeksi!) antamaan tilaa ajatuksille ja ajatuksin valitulle musiikille!

Lunasol hankki kulttuurikokemuksen: Käsillä tekemistä
Joensuu - Pohjois-Karjala, 03.04.2009
Tekijä: pätevän ohjaajan opastamana itse

Olipa mieluisaa väkertää omin käsin! Lopputuloksena olivat japanilaiset sandaalit. Mieltä rauhoittavaa ja samalla energisoivaa, kun sai opetella uutta... Ei helppoa peukalo keskellä kämmentä -olijalle, mutta palkitsevaa!

Lunasol hankki lukukokemuksen: Apaja
Junamatka ja koti - Pohjois-Karjala, 03.04.2009
Tekijä: Taina Haahti

Olen tykännyt jostain aiemmin lukemastani Taina Haahden (aiemmin Hyytiäinen), mutta tämä kirja ei innostanut. Koin teoksen lopun sekavaksi enkä tainnut edes ymmärtää, mitä siinä tapahtui ;-) Hämmennykseen jättänyt opus.

millamakea hankki lukukokemuksen: Ninjan varjo
kotisohva (+muut paikat, missä voi kirjan kanssa kuleksia) - Pohjois-Karjala, 02.04.2009
Tekijä: Marianne Backlén

Aluksi kirja oli aivan todella tylsä, mutta pakotin itseni lukemaan sitä, koska se on kymmenen vuotta sitten saatu lahja parhaalta ystävältäni ja ajattelin, että sen lukeminen ei voi tappaa minua. Kirja koostuu useasta tarinasta, jotka pikkuhiljaa hienovaraisesti nivoutuvat yhteen. Jos tuon olisin tajunnut, olisin lukenut kirjaa aivan eri silmällä heti alusta lähtien, mutta ehkäpä joskus jopa luen sen uudestaan.

Ensimmäinen tarina on lapsen näkökulmasta, muut ovat nuoria aikuisia ja kieltämättä kiinnostavampina pidin näitä nuorten aikuisten tarinoita. Tapahtumia riittää. Kirja on 80-luvun tuotetta, mikä paistaa läpi sekä tarinoista, että jollakin tapaa myös käytetystä kirjoitustyylistä. Jännä opus, onneksi en laittanut bookcrossingin kautta kiertoon, nyt se jää hyllyyn asumaan.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Ristisaatto, osa 1
Kävelylenkki kotikaupungissa - Pohjois-Karjala, 01.04.2009
Tekijä: Tito Colliander, dramatisoinut Leena Virtanen, Radioteatteri

Tito Collianderin teokseen perustuva kuunnelma, jonka ensimmäistä osaa kuuntelin kännykkäradiosta iltalenkillä. Hyvää työtä! Herätti kiinnostuksen kuunnella jatko-osatkin. Näyttelijöinä mm. Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Maria Järvenhelmi ja suuresti arvostamani Kaija Pakarinen. Eräässä roolissa on Vesa-Matti Loiri.

Upea äänimailma!

1.osan voi kuulla Areenalta 5.4.09 asti.

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Toinen jalka haudasta
Elokuvateatteri - Pohjois-Karjala, 29.03.2009
Tekijä: Johanna Vuoksenmaa

Visa on kuolemansairas puisto-osaston työntekijä. Hanna tulee sururyhmään etsimään vapaaehtoista juttusarjaan, jossa joku kuoleva saa toteuttaa viimeisiä tekemättömiä tekojaan. Riialle Visa ei ole asiasta vaivautunut kertomaan ja Riiallakin alkaa olla jo muita suunnitelmia Visan kuoleman jälkeiselle ajalle. Lääkäri kertookin Visalle, että tämä on terve ja sen jälkeen nähdäänkin kuka juokseekaan kenen perään.

Jännä elokuva. Jossain vaiheessa luulin jo tietäväni miten se loppuu, mutta vasta viime metreillä paljastui oikea loppu. Onneksi, muuten elokuva olisi ollut jopa hieman tylsä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Pauli Virta
Koti - Pohjois-Karjala, 29.03.2009
Tekijä: Marko Gustafsson

Onpas Pauli Virralla ollut vaiheikas elämänkulku! Maailman parhaina hän esitteli ohjelmassa mm. Sibeliusta Jussi Björlingin laulamana, Stevie Wonderia, Elvistä, Rolling Stonesia ja isäänsä Olavi Virtaa. Ruotsissa ja Suomessa asustaneella miehellä oli paljon kerrottavaa.

Lunasol hankki teatterikokemuksen: Maailman teatteripäivän julistus
Koti - Pohjois-Karjala, 27.03.2009
Tekijä: Augusto Boalin kirjoittama julistusteksti 2009

Augusto Boal oli tämän vuoden Maailman teatteripäivän julistuksen tekijä. Boalin ajattelu on aiemminkin kiinnostanut. Niin tämäkin teksti.

Pätkä julistuksesta: "We are all actors: being a citizen is not living in society, it is changing it."'

Julistusteksti suomeksi löytyy: http://teatteri.jns.fi/images/stories/tiedostot/teatterijulistus09-suomi.pdf

Lunasol hankki radiokokemuksen: Taustapeili. Juha Roiha. Stand up -koomikot.
Koti - Pohjois-Karjala, 27.03.2009
Tekijä: Juha Roiha

Stand up -koomikko, näyttelijä Markku Toikka - muun muuassa - Juha Roihan haastattelussa. Stand upissa on Toikan mukaan kyse mm. yleisön hauskuuttamisesta ja hallinnasta. Tuo hallintanäkökulma on mainio - niinhän se on, mutta ei ole vain tullut ajatelleeksi. Stand upia Toikka arveli maailmaan laajimmalle levinneeksi teatterimuodoksi. En tohdi väittää vastaa, kun en muuta tiedä... Stand up -komiikan elinehto Toikan mukaan on siinä, että se kykenee pitämään yllä illuusion siitä, että lavalla voisi olla kuka tahansa (meistä). Historiapätkissä mm. Eemeli sekä Monty Pythonin lentävän sirkuksen jäseniä. Löytyy vielä YLE Areenalta 20.5 asti.