yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 1958 tulosta

Lunasol hankki lukukokemuksen: Kuu huoneessa
Koti- ja bussimatkat - Pohjois-Karjala, 10.01.2010
Tekijä: Annamari Marttinen

Marttisen romaanissa päähenkilö Katja ns. hurahtaa vaihtoehtohoitoihin, - ruokailuun ym. Katja alkaa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, kuluttaa rahaa yli varojensa tarjottuihin koulutuksiin, tuotteisiin ym. Romaanissa Katja tekee eräänlaisen matkan, tunnusteluja ja kokeiluja - oman paikkansa ja itsensä löytämiseksi.

Mielestäni Marttinen onnistui kuvaamaan hyvin ja uskottovasti hienovaraista vallankäyttöä,erilaisia suostuttelun ym. tapoja, joilla ihmiselle voidaan luoda kokemus hyväksytyksi tulemisesta - tai toisaalta ulossulkemisesta. Paikoitellen hersyvää huumoria herättelevä teos. Herkullinen aihepiiri, mutta jokin silti uupui.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Kaikki pojat kuoroon
Koti - Pohjois-Karjala, 10.01.2010
Tekijä: BBC

BBC:n tuottama "Kaikki pojat kuoroon" oli virkistävää, paikoitellen myös jännittävää katsottavaa. Nuori kuoronjohtaja Gareth Malone palkataan lukuvuodeksi Lancasterin poikakouluun kuoronjohtajaksi. Poikakuoron perustamisella pyritään mm. lisäämään yhteisöllisyyttä. Kuorolaisuudesta tulee lukuvuoden kuluessa tavoiteltavaa, hyväksyttävää, ja loppuhuipennus on esiintyminen Royal Albert Hallissa Lontoossa.

Kuorolaisuuden merkitys näyttäytyi monena: itsetunnon kasvuna, varmuutena esiintyä, rohkeutuna ja haluna olla vuoropuhelussa "erilaisten nuorten" ja/tai "oman ryhmän poikien lisäksi muidenkin" kanssa jne.

Hieno ohjelma, hienoa toimintaa!

Avoimeksi jäi se, saiko koulun johtokunta tehtyä lopulta päätöksen kuorotoiminnan jatkumisesta, vaikka tämä projekti päättyikin.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Putous
Koti - Pohjois-Karjala, 10.01.2010
Tekijä: 8 näyttelijää, Jaakko Saariluoma, MTV3

Hyvää, taitavasti tehtyä viihdettä, jossa oli mukana myös improa. Näyttelijöistä eniten minuun vetosivat Krista Kosonen, Elina Knihtilä (erityisesti virkanainen Birgittana!), Riku Nieminen, Eero Ritala ja Jukka Rasila (kehon käyttö!). Toivottavasti jatkojaksot ovat yhtä hyviä kuin tämä.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Konserttilavalla Sir Elwoodin hiljaiset värit
Koti - Pohjois-Karjala, 06.01.2010
Tekijä: YLE Radio Suomi, Pori Jazz 2009

Pori Jazzissa 2009 taltioitu konsertti: mukana tuttuja yhtyeen biisejä, Juha Lehden juontoja, yleisön eläytymistä. Bändi osaa Helsinki-kuvaukset; Juha Lehti sanoittaa kaupungin "henkeä" ja kaupunkilaisihmissuhteita tavoittavia lyriikoita. Jotenkin tämä puhuttele kovin, vaikka toisiaan synkistely ja melankolia ärsyttävät. Tänään yhtyeen musiikki puhutteli kovinkin!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Taustapeili: vieraana elokuvaohjaaja Klaus Härö
Kävelylenkillä kotikaupungissa - Pohjois-Karjala, 06.01.2010
Tekijä: Pekka Vitikka

Sattumalta osui kuunneltavaksi ohjaaja Klaus Härön haastattelu YLE Radio Suomen Taustapeilissä. Toimittaja Pekka Vitikka haastatteli Häröä. Edellisiltana nähdyn Postia Pappi Jaakobille -leffan jälkeen Häröä oli erityisen kiinnostavaa kuulla.

Härö kertoi mm. elokuvanteon merkityksestä ja lähtökohdista, Postia ... -leffan synnystä ja alkuperäisen käsikirjoituksen päätymisestä hänelle. Olipa tarina! Aiheesta voi lukea myös vaikka: http://ohjelmat.yle.fi/kotikatsomo/klaus_haro_armo_tuo_toivoa

Ohjelma kuunnetalvissa YLE Areenalta. Suosittelen!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Postia Pappi Jaakobille
Koti - Pohjois-Karjala, 06.01.2010
Tekijä: Ohjaaja Klaus Härö, käsikirjoitus perustuu Jaana

Kyllä on tämä elokuva kehunsa ja palkintonsa ansainnut! Koskettava, kaunis, lämmin, liikuttava, ihmisyyttä kunnioittava. Kaarina Hazard ja Heikki Nousiainen tekivät upeaa työtä päärooleissa. Postinjakaja (kuka näyttelijä olikaan?) teki myös uskottavaa näyttelijäntyötä. Tämä tulee uusintana perjantaina - aion katsoa! Ja jos tämä joskus tulee vielä vastaan leffateatteriesityksenä, menen katsomaan!

 

 

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Historia: Kommunismin kadonnut maailma, osa 1
Koti - Pohjois-Karjala, 06.01.2010
Tekijä: BBC

Ensimmäisessä osassa tarkasteltiin kommunismia ja sosialistisen unelmayhteiskunnan rakentamista DDR:ssä. Tärkeä ohjelma -  ja kiinnostavasti tehty! Kulttuuri ja taide olivat mukana sosialistisen yhteiskunnan rakentamisessa ja arjessa. Ohjelma antoi uusia näkökulmia myös mm. lasten sarjakuvan ja suomalaistelevisiostakin tutun Nukkumatin taustoista. Odotan kahta seuraavaa osa myös suurella kiinnostuksella!

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Levon Helm:Electric dirt
Kotona - Uusimaa, 02.01.2010
Tekijä: Levon Helm

The Band-yhtyeen entisen rumpalin uusin levy tarttui matkaan kirjastosta männä viikolla. Onhan se ollut tiedossa, että mies tekee juurekasta musiikkia, mutta silti tämä levy pääsi yllättämään. Jo ensi kuuntelulla vakuutuin levyn erinomaisuudesta ja lisäkuuntelu on vain parantanut arvosanaa. Luottohenkilöinä levyllä ovat Helmin tytär Amy, joka huolehtii taustalauluista ja Larry Campbell, joka vastaa tuotannosta ja kitaroista. Itse Levon Helm laulaa, soittaa rumpuja ja mandoliinia.

Taitaapa meillä tässä olla vuoden 2009 paras levy. Ja millään ei uskoisi, että maestro on toipunut kurkkusyövästä muutama vuosi sitten.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Unohtumaton Ansa Ikonen 1913-1989
Koti ja kyläpaikka - Pohjois-Karjala, 01.01.2010
Tekijä: Pirkko Vekkeli & Ismo Loivamaa

Henkilökuva eräästä suomalaisen näyttelijäkunnan "ikonista", Ansa Ikosesta. Teksti etenee sujuvasti, valottaa erityisesti leffoista tutuksi tulleen monipuolisen näyttelijän elämää. Ikosen työarki välittyi, jossain määrin myös yksityiselämän arkea. Aineistoa tekijät olivat keränneet myös mm. haastattelemalla Ikosen kanssa työskennelleitä ja tyttäriä.

Kummalliselta tuntui, ettei kustantaja ole laittanut kirjan kanteen mitään tietoja kirjoittajien taustoista - keitä ovat, miten he päätyivät teoksen kirjoittajiksi, millä taustoilla ja intresseillä olleet liikkeellä. Teoksen synty selittyi takakannen perusteella sillä, että v. 2009 tuli kuluneeksi 20 vuotta Ikosen kuolemasta.

Käytetyt lähteet oli pääosin merkitty, mistä kiitos. Kirjoittajien "Pari sanaa aluksi" paljastaa lisää lähteitä, mm. Suomen Teatterimuseoon tallennettu Ansa Ikosen arkisto - miksi ao. arkiston lähteitä ei oltu mainittu lähdeluettelossa?

Lopussa oli myös kronolgisesti esitetty Ikosen aika, vuodesta vuoteen: ajatuksena oli mainiota laittaa tällainen "koonti" teoksen loppuun. Mukana kulki keskeisiä maailman & Suomen historian sekä Ikosen elämän merkkipaaluja. Mutta mitä vuoden 1913 kohdalle teki maininta kiinalaisen horoskoopin härän vuodesta? Hämmentävää.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Lavalla: Vesa-Matti Loiri
Koti - Pohjois-Karjala, 01.01.2010
Tekijä: YLE Radio Suomi

Kiitos YLElle konsertin taltioinnista ja lähettämisestä. Kesän 2009 Provinssirokista taltioitu Ivalo-Inari-Kasari -levyjen satoa eli suomalaisrokkareiden säveltämiä, sanoittamia ja tunnetuksi tekemiä biisejä Loirin tulkintoina. Lomassa oli hieman puhetta karismasta ja taiteen merkityksestä.

Loirin tulkitsemat Miljoonasateen "Tulkoon silmitön talvi" ja Tehosekoittimen biisi (jonka nimen jo unohdin) puhuttelivat minua eniten.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki museokokemuksen: Uuno Laukan valokuvanäyttely
Pohjois-pohjanmaan museo, Oulu - Pohjois-Pohjanmaa, 31.12.2009
Tekijä: Uuno Laukka

Uuno Laukan elämäntyöstä oli pieni siivu esillä Pohjois-pohjanmaan museon näyttelytiloissa. Valokuvia oli näytillä satakunta kappaletta, taisivat esittää lähinnä vanhaa Oulua, mikä onkin meille palijasjalakaisille mieluinen teema. Yleisöä oli paikalla mukavasti ja vanhimmat innostuivatkin kuvien ääressä muistelemaan menneitä ihan uppo-oudoillekin.

Ja Uuno Laukan valokuviahan on netissä vapaasti katsottav issa yli 8000 kappaletta! Linkki löytynee yllämainitun museon sivuilta? Joukossa on mm. mielenkiintoista kuvastoa sotarintamalta.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki taidekokemuksen: Seppo Similä - taidenäyttely Oulussa
Pohjois-Pohjanmaa, 30.12.2009
Tekijä: Seppo Similä

Kävin katsomassa Oulussa Kuusiluodon koululla Seppo Similän näyttelyä. Esillä oli yli 150 maalausta. Edellisen kerran näin laajan livekattauksen Similää 25 vuotta sitten. Luulenpa että mukana oli kohtalaisen paljon tauluja siltäkin ajalta. Hyvä niin, koskapa varhaiset valokuvan tarkat pirttinäkymät ja maisemat ovat vieläkin ällistyttäviä.

Taiteilijan perusaiheita ovat maaseutu- ja luontoaiheet, erotiikka ja fantasia - ja yllättäen kauhu. Käsittelytapa on maneerinen, sarjakuvamainen mutta minä pidän siitä! Tekniikka on ainutlaatuinen, lähes dalimaisen virtuoosinen. Valokuvantarkka maalaaminen ja kolmiulotteisuus lienevät taiteilijan erityisiä bravuureja.

Olin helkkarin vaikuttunut näyttelystä. Ja takuuvarmasti Similä suututtaa taas kerran korkeakoulutetut kuvataideammattilaiset. Anna palaa vain, Seppo!

Lunasol hankki lukukokemuksen: Lähikuvassa Matti Pellonpää
Koti, junamatka - Pohjois-Karjala, 29.12.2009
Tekijä: Lauri Timonen

Näyttelijä Matti "Peltsi" Pellonpään henkilökuva ansaitsi tulla kirjoitetuksi. Kirjoittaja Lauri Timonen varoi visusti kutsumasta teosta elämäkerraksi, vaan puhui henkilökuvasta.

Timonen teki lukijalle myös hyvin selväksi, miten aineisto teosta varten on kerätty - mm. lukuisilla henkilöhaastatteluilla (mm. Kari Väänänen, Mika Kaurismäki, Aki Kaurismäki, Tuula Mentula). Valokuvia on myös mukana, esim. yksityishenkilöiden kokoelmista, kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta ja YLEn arkistoista.

Näytellyt ja musisoinut, nuorena mm. radiossa aloittanut Peltsi hahmottui laaja-alaisena tekijänä, inhimillisenä, muista välittävänä.Omat mielikuvat Peltsin näyttelemisestä kiteytyvät  sanoihin: hienovireisesti, pienieleisesti, läsnä olevasti, humaanisti, ihmisyyttä arvostaen.

Eheä teos, jossa myös Timosen omat tulkinnat esillä. Timonen osaa asiansa, joten teosta oli siksikin mieluisaa lukea.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Glenn
Koti - Pohjois-Karjala, 29.12.2009
Tekijä: Käsikirjoittaja Peter Snickars, ohjaaja Tapio Piirainen

Ihastuttava elokuva tomaatinviljelijä Glennistä. Pieni-suuri leffa sai hyvälle tuulelle. Elämänmakuinen, arjen sattumuksia ja komiikkaa sisältävä leffa. Minulle leffan kantavaksi teemaksi muodostui itsestä ja toisista välittäminen.

Hyvä FST, käsikirjoittaja Peter Snickars, ohjaaja Tapio Piirainen ja sekä hyvin työnsä tehnyt näyttelijäkaarti! Glenniä näytellyt Niklas Häggblom oli kerrassaan mainio.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Viikon taiteilija: Toni Edelmann
Koti - Pohjois-Karjala, 29.12.2009
Tekijä: Jenni Stammeier

Hm... Tämä ohjelma sekä ilahdutti että hämmennytti kovin. Toni Edelmannin sävellyksistä olen pääsääntöisesti tykännyt, joten kiinnosti kuulla myös hänen ajatuksiaan taiteesta, elämästä yms. tärkeästä. Ärsytys-hämmennys syntyi "tässä päästettiin kuulija liian liki" -kokemuksesta. Lapsuuden vaikeista kokemuksista, niiden työstämisestä ja selviytymiskeinoista oli sinänsä kiinnostavaa kuulla, mutta jokin liiallinen intiimiys tässä haastattelussa hämmensi. Vaikutelmaksi minulle tuli, että toimittaja ja haastateteltava olivat liian tuttuja toisilleen.

Kuunteliko kulttuurikuntolaisista joku muu tätä ohjelmaa ja millaisia ajatuksia herätteli? Olisi kiinnostavaa kuulla!