yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 227 tulosta

Lunasol hankki radiokokemuksen: Taustapeilie. Juha Roiha. Rikos kannattaa aina - fiktiossa?
Oma koti kullan kallis - Pohjois-Karjala, 27.03.2009
Tekijä: Juha Roiha, toimittaja

Juha Roihan toimittama, dekkareita ja dekkareiden lukemista käsittelevä ohjelma tuli kohdalle ns. yllärinä. Oli siis vain radio auki kotiaskareita tehdessä. Roiha oli jälleen tehnyt hyvää pohjatyötä. Historiapätkissä kuultiin mm. Mauri Sariolan haastattelupätkä. Tuoreempina haastateltavina olivat mm. suomalaista dekkarikirjoittamista tutkinut Paula Arvas sekä kuopiolainen, dekkareita kirjoittava ylikonstaapeli Marko Kilpi.

Ohjelmasta selvisi mm. se, että Sherlock Holmeseja käännettiin 1.kerran suomeksi vuodelat 1894. Richard Hornanlinna (nimimerkki) julkaisi 1910 kaksi lyhyttä salapoliisikertomuskokoelmaa: tätä pidetään suomalaisen rikoskirjallisuuden isänä. Kivaa ja hyödyllistä kuultavaa!

Lunasol hankki taidekokemuksen: Lasten kuvataidenäyttely
Joensuun seutukirjasto, pääkirjasto - Pohjois-Karjala, 26.03.2009
Tekijä: Pekkalan kuvataidekoulun oppilaat

Taiteen perusopetukseen osallistuvien lasten taidennäyttely on parhaillaan esillä Joensuun seutukirjaston pääkirjastossa. Kirjastoreissun ekstrapiristys! Huovutetut kukot, kaupunkia käsitellyt teoskokonaisuus sekä Narnianala puhuttelivat eniten. Hienoa, kun teosten yhteydessä oli mukana myös lyhyt kuvaus tehtäväksiannosta: opettajan ohjeistus lapsille + se, mitä tekemisellä on tavoitettu.

Lunasol hankki musiikkikokemuksen: Levyraati
Järjestön tila - Pohjois-Karjala, 26.03.2009
Tekijä: Levyraatikonkari

Levyraadin järjestäminen oli järjestäjiltä mainio idea! Samainen vetäjä on järjestänyt levyraateja aiemminkin, osana saman yhdistyksen toimintaa. Ilmassa oli siis myös nostalgiaa, kun paikalla oli myös aiempiin raateihin osallistuneita. Hauska kokemus!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Uutishuone: Pelkistettyä todellisuutta
Koti - Pohjois-Karjala, 24.03.2009
Tekijä: Teea Hyytiä, Kaisa Pylkkänen, Pentti Halonen

Maanantai-iltaisin seuraamistani sarjoista Uutishuone päihitti mennen tullen maikkarin Helpon elämän ;-) Hyvä, että Raija jatkoi matkaansa, piti päänsä ja suuntasi Lontooseen. Selvisi myös syy appelsiineja ahkerasti imevän mieshahmon todellisista syömismotiiveista ;-)

Näyttelijöistä Svante Martin, Krista Kosonen, Noora Peltokukka ja Riitta Elstelä olivat erityisesti makuuni. Kokonaisuudessaan pidin sarjasta. Musiikkivalinnat, lavastus, puvustus, käsikirjoitus jne. pelittivät. Viimeinen jakso jätti haikeaksi: sen verran sarjaan hahmoihin eläytyi.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Helppo elämä
Koti - Pohjois-Karjala, 24.03.2009
Tekijä: Veikko Aaltonen, Timo Varpio ja Mikko Pöllä

Höh! Sarjasta annettiin kuva, että se päättyy 23.3., kun 12.jakso on lähetetty. Vaan kuinkas kävikään? Sarja jatkuukin, ja loppu jäi ns. avoimeksi. Minua tämä ihmetytti ja ketutti sen verran, että en löydä 12.jaksosta mitään hyvää... sen lisäksi, että en pitänyt sarjan hyvin väkivaltaiseksi yltyneestä suunnasta.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Miten minusta tuli minä. Näyttelijä Petteri Summanen.
Oma koti - Pohjois-Karjala, 22.03.2009
Tekijä: Toimittaja Marko Gustafsson

Yllättävänkin syvälle vievä ohjelma humoristina tunnetun näyttelijän elämästä. Hienointa ja koskettavinta oli kuulla Summasen tavasta puhua isästään, myös mm. siitä, miten karikkovaiheen jälkeen on voitu rakentaa merkityksiä, jakamista ja läheisyyttä uudelleen. Kannustavaa kuultavaa.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Ylikomisario Morse: Kainin tyttäret
Koti - Pohjois-Karjala, 16.03.2009
Tekijä: Colin Dexter, kirjailija, John Thaw, näyttelijä

Ylikomisario Morse -sarjaa kestää uusintakatsomiset! Päähenkilö Morsea esittävä John Thaw on ollut hyvä valinta. Eikä muukaan näyttelijäntyö ole hullumpaa ;-) 

Kiinnostava juonenkulku, joka piti ottessaan.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Maailman paras levy: Leena Lehtolainen
koti - Pohjois-Karjala, 13.03.2009
Tekijä: Pasi Hiihtola

Lehtolaisen musiikkimakua ovat valoittaneet hänen teoksensa, ja kirjailija kuvasi musiikkimakuaan dekkareidensa päähenkilön Maria Kallion mieltymysten mukaisiksi (muuta yhteistä ei sitten juuri olekaan). Ohjelmassa kuullut biisit löytyvät linkin takaa.

Kiinnostavaa jutustelua itselle osittain aika vieraan musiikin parissa ;-)  Selväksi kävi sekin, kenen idolinsa kanssa Lehtolainen poseraa kuvassa, joka löytyy kirjailijan kodista...

Kollaa kestään Jäähyväiset aseille oli ah niin puhutteleva, aina vaan.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Ylilääkäri Männikkö ja hallittu tulosjohtaminen
Oma koti - Pohjois-Karjala, 13.03.2009
Tekijä: Eeva Nikoskelainen

Kirjailijan teokset eivät olleet entuudestaan tuttuja, joten tartuin kirjaan uteliaana. Ihan positiivinen yllätys! Kirja ilmestyi vuonna 1999, ja ei voi kuin ihalla Nikoskelaisen ymmärrystä, tarkkanäköisyyttä ja asiantuntemusta tervydenhuollon haasteista, joista Suomessa juuri nyt keskustellaan ja ratkotaan! 

Romaanissa ylilääkäri Männikkö on hallitun tulosjohtamisen, arjen kurjimusten ym. kourissa. Teksti etenee aika koruttomasti, paikoitellen ironisesti. Jos en olisi voinut teoksen kannesta lukea kirjailijaa naiseksi, olisin voinut ajatella teoksen miehen kirjoittamaksi. Tämä tuntui tärkeältä havainnoilta... ovatko muka NAIS- ja MIESkirjailijat kirjoittajina jotenkin automaattisesti tunnistettavissa?

Lunasol hankki lukukokemuksen: Värttinä - mierontiellä ja punaisella matolla
Oma koti - Pohjois-Karjala, 12.03.2009
Tekijä: Kimmo Nevalainen

Nevalainen on kirjoittanut jo toisen teoksensa Värttinästä. Tämä teos keskittyi nyky-Värttinään. Hyvin tehty kokonaisuus. Teksti oli sujuvaa, usein tuntui siltä kuin olisi lukenut jännitystarinaa.

Pidin tavasta, jolla kirja rakennettu: eri luvut mm. Taru sormusten herrasta -musikaalista, eri levyistä, nyky-Värttinän kokoonpanosta jne. Ei siis edetty alusta loppuun -tyyppisesti, vaan teemoittain.

Nostan hattua sille, miten rohkeasti värttinäläiset - entiset ja nykyiset - ovat kertoneet yhtyeestä ... kaikkinensa iloineen, suruineen, mutruineen, kupruineen, sattumuksineen ja onnistumisineen. Ja miten taitavasti Nevalainen on asiat tuonut esiin. Vaikuttaa siltä, että bändiläisissä on / on ollut myös monta taitavaa tarinankertojaa; ja sitä samaa on myös Nevalaisessa.

Tämän jälkeen kuuntelen bändiä taas hieman eri tavoin. Ja kunnioitan sitä vielä enemmän!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Uutishuone: Syksyn sävel
Oma koti - Pohjois-Karjala, 10.03.2009
Tekijä: Kaisa Pylkkänen, Pentti Halonen

Olipa surullinen jakso. Hujasella ei mene hyvin ollenkaan. Työyhteisö koki menetyksen. Vahvoja tunteita herättävä.

millamakea hankki elokuvakokemuksen: Bolt 3D
Elokuvateatteri Tapio - Pohjois-Karjala, 08.03.2009
Tekijä: Walt Disney

Vaikka alunperin lähdin katsomaan piirrettyä 3D-uutuuden viehätyksestä ja halusta tehdä jotain sisarusten kanssa oli kuva positiivinen kokemus. Bolt on pieni koira, joka asuu elokuvastudiolla. Kun sen emäntä siepataan Bolt päättää pelastaa hänet. Ongelma on se, ettei emäntää siepattu oikeasti ja Bolt päätyy pelastusreissunsa aluksi New Yorkiin mistä pitäisi päästä takaisin toiselle puolelle mannerta.

Ensimmäistä kertaa elokuvan katsomisen jälkeen tuli sellainen olo, että sivuosan esittäjät taisivat varastaa tämän shown vaikkei koirakaan huono hahmo ollut. Joka tapauksessa sain sekä nauraa että itkeä vedet silmissä, joten kokemus kannatti.

Lunasol hankki elokuvakokemuksen: Onnentie
Kotisohva - Pohjois-Karjala, 08.03.2009
Tekijä: Morten Arnfred

Tanskalaiselokuva "Lykkevej" sai hyvälle mielelle. Hyvin tehty, hyvää näyttelijäntyötä. Tuttu tarina, kun mies löytää nuoremman, ent. vaimo joutuu muuttamaan elämäänsä radikaalisti, ex-mies haluaisikin palata jne. Mutta Sara - leffan päählö - onkin muuttunut, löytänyt itsestään uusia voimiavaroja. Ja piti onneksi päänsä ;-)

Lunasol hankki lukukokemuksen: Vaarallisia naisia
Juna & oma koti - Pohjois-Karjala, 06.03.2009
Tekijä: Jane Stanton Hitchcock

Dekkari, hömppää vai dekkarihömppää? Lomamatkalukemistoksi valitsemani teos ei ollut paras valinta. Hämmentävä lukukokemus New Yorkin yläluokkalaisesta seuraelämästä ja rikoksista.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Uutishuone: Häirikkö
Oma koti - Pohjois-Karjala, 05.03.2009
Tekijä: Lauri Nurkse

Arvostukseni Krista Kososen näyttelijäntyötä kohtaan lujittuu. Runsas tupakointi ja alkoholin käyttö - olikos se tuollaista 60-70-luvuilla? Myös / erityisesti YLEssä? Jaksossa tuli hyvin esiin julkisuuden kääntöpuolia, niin Keijon kuin Raijankin kohdalla.

Joitain muistikuvia tästä lentokonekaappauksesta on itsellä. Hieman päälle 10-vuotiaalle mieleen jäi lähinnä painostava ilmapiiri, joka tuolloin vallitsi. Aikuisista aisti pelkoa ja epävarmuutta, joka taisi tarttua.