yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 1958 tulosta

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Pala valkoista marmoria
Koti - Pohjois-Karjala, 29.12.2009
Tekijä: Ohjaaja Matti Ijäs; käsikirjoittajat Joenpolvi, Lehtola, Mantila

Hyvien näyttelijöiden tähdittämä "Pala valkoista marmoria" jätti olon hieman ontoksi. Olin nähnyt joskus aiemmin; muistelen tuolloin katselukokemuksen olleen samanlaisen. Eeva-Kaarina Volanen ja Lasse Pöysti näyttelivät hyvin; Pertti Sveholm poikana ei hänkään hullumpi. Vanhuuden sattumuksia, jääräpäisyyttä ja dementiaa.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Ei kunnia eikä loiste
Koti - Pohjois-Karjala, 29.12.2009
Tekijä: Jarmo Heikkinen

Henkilökuva Eeva-Kaarina Volasesta oli mieluisaa katseltavaa. Ihanaa, kun Jamo Heikkisellä & muilla tekijöillä on ollut useampi vuosi aikaa työstää dokkaria!  Volasen näyttelijäntyöstä olen pitänyt lapsesta alkaen, ja dokkari palautti mieliin jo unohtuneita asioita.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki elokuvakokemuksen: Telstar - elokuva Joe Meekistä
Olohuone - Uusimaa, 25.12.2009

Pukki Toi ystävällisesti Telstar elokuvan minulle lahjaksi mennä aattona. Ilmeisesti olin ollut kiltti kun sain tämän kovasti odottamani draaman ihan pyytämättä ja yllätyksenä.

Yöllä pääsinkin kuvaa jo katsomaan, eikä se hassumpi ollutkaan. Tyylilaji on absurdi ja komedinen. Ajankuva näytti varsin uskottavalta ja huolella tehdyltä, samoin hahmojen käyttäytyminen oli tylyn karua ja groteskia käskyttämistä. Tuli mieleen Beatlesien Hard Days Night, joka näytti myös kaikessa karuudessaan tympeän ja tylyn 60-luvun. No tämä elokuva on retroa mutta asiantuntemuksella tehtyä.

 

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Pirkko Mannola - herkästi hauska
Koti - Pohjois-Karjala, 23.12.2009
Tekijä: Kirsi Markkanen

Tuore henkilökuva Pirkko Mannolasta ilahdutti. Katsoin sellaisen ihmisen seurassa, jolle Mannola erään aikakauden idoli ja jolla oli omia muistoja Mannolan tapaamisesta, muinoin. Mannolan virkeyttä sietää(kin) ihailla!

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki lukukokemuksen: Säämies
Kotona - Uusimaa, 20.12.2009
Tekijä: Ulf Lundell

Kirjan päähenkilö on 58-vuotias taidemaalari Georg Boell, joka on tullut takaisin Ruotsiin myydäkseen maatilansa. Myynti venyy ja samalla myös ihmissuhteet mutkistuvat.

Alku oli ihan lupaava, mutta sitten tämä meni pitkäveteiseksi vatvomiseksi. Osa henkilöistäkin oli melko epäuskottavia ja siinä yhdessä vaiheessa se lähdön jahkaaminen rupesi jo raivostuttamaan.

Kirjassa syötiin ja juotiin hyvin ja paljon. Myös yksityiskohtaiset seksikuvaukset tympäisivät.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Dekkareita pukinkonttiin
Koti - Pohjois-Karjala, 20.12.2009
Tekijä: Nadja Nowak

Dekkareista, dekkarikirjailijoista, dekkareista kirjallisuuden genrenä studiossa olivat puhumassa toimittaja Nowakin lisäksi dekkarientusiasti Paula Arvas ja Suomen Dekkariseuran varapj. Leena Korsumäki. Sen sijaan suomentaja Risto Raitio ei jostain syystä saapunut studioon ollenkaan.

Kuuntelijat saivat myös soittaa lähetykseen. Eri kirjailijoiden "faneja" ilmaantui mukaan. Sopivaa kuunneltavaa joulusiivouksen  ym. lomassa!

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kirjakerho: kirjoja ja jouluglögiä
Koti - Pohjois-Karjala, 20.12.2009
Tekijä: Seppo Puttonen ja kirjallisuuskriitikot

Vuoden kirjasadosta studiossa keskustelivat toimittaja Seppo Puttosen kanssa kirjallisuuskriitikot (? meni vähän ohi alussa) Anne Karppinen, Kaisa Kurikka, Lasse Koskela ja Martti Saurama.Antoisaa keskustelua kirjallisuudesta ja kirjoista! Ohjelma herätteli kiinnostuksen mm. lainata ja lukea Marjo Heiskasen uusin. Ja antoi muitakin vinkkejä teoksista, joita en ole vuoden kirjasadosta osannut "nähdä".

 

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Runoraati
Koti - Pohjois-Karjala, 20.12.2009
Tekijä: Minna Joenniemi & raatilaiset

Lasten oikeuksien sopimus 20 vuotta: Runoraati oli lapsia käsittelevän runouden äärellä. Pidin! Olin raadin kanssa samaa mieltä: Esko-Pekka Tiitisen runo oli puhuttelevin.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: M.A. Nummisen 60-luku
Kotona - Uusimaa, 18.12.2009
Tekijä: M.A. Numminen

Tästä alunperin vuonna 1985 julkaistusta lp:stä on ilmestynyt cd-versio. Mielestäni tämä on oikein hyvä ja edustava läpileikkaus M.A. Nummisen tekemisistä mainitulla vuosikymmenellä. Mukana on todella monenlaista: jenkkaa, polkkaa, bluesia, rokkia, klassista ja avantgardea. Levyllä on todella paljon sellaisia kappaleita, jotka jaksavat riemastuttaa vuodesta ja kuuntelukerrasta toiseen: Jenkka hevosen puhdistamisesta, Minä ja vakituiseni, Iltaisin lasten nukkuessa (tämä on kyllä täydellinen rock'n'roll-kappale), Hevoset ja minä, Vaalipolkka jne. Se on kyllä valitettaavaa, että M.A. Nummisen sähkökvartilta ei ole olemassa kuin yksi äänite, tälläkin kokoelmalla oleva, Kaukana väijyy ystäviä.

Bonuksena cd:llä on 11 kappaletta 4.4.2009 Tampere-talon Sorsapuistosalissa pidetystä Kielletyt laulut-konsertista. Nyt on ensi kertaa levyllä kuultavissa Jenkka ulkosynnyttimistä, täällä se ainakin herätti hilpeyttä. Muutenkin Pedron ja Mauri Anteron kahdestaan esittämät kappaleet ovat oikein kelpo kuultavaa.  

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Kauneimmat joululaulut
Karjaan kirkko - Uusimaa, 16.12.2009

Ensimmäistä kertaa osallistuin, en laulanut, tällaiseen yhteislaulutilaisuuteen. Tunnelma oli oikein mukava ja lämminhenkinen. Muutama uudempikin joululaulu laulettiin, mutta eivät ne sykähdyttäneet samalla lailla kuin nämä vanhat perinteiset. Ja miljöö eli Karjaan kirkko oli oikein kaunis. Saatan osallistua toistekin.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki lukukokemuksen: Blues News - suomalainen musiikkilehti
olkkari - Uusimaa, 15.12.2009
Tekijä: talkooväki

Kirjallisuuttapa hyvinkin tämä Blues News, suomalainen musiikkilehti. Lehdellä taisi olla 40-vuotissynttärit viime vuonna, vai oliko se toissa vuonna. Posti toi maanantaina tuoreimman numeron. Ehdin siitä iltayönkähmässä kotiin palatessa lukemaan  jutun Wynonie Harrisista. Ja pitihän sitä Wynonietä ruveta viellä jutun innostamana kuuntelemaan vanhoilta Charlien LP:ltä.

Tutustuin lehteen jo nuorena miehenalkuna 70-luvun alussa. Silloin lehteä julkaistiin tabloidikoossa. Hyviä juttuja afroamerikkalaisesta musiikista sai lukea. Kerran vuodessa äänestettiin lukemattomien musiikin kategorioiden suosikit old timeystä doo woppiin ja  mihin lie ja aina oli kaikesta mielipide. Valistusta ja viihdytystä tarjottiin. Aika helevetin monien artistien levyjä on tullut ostettua tämän lehden takia. Siitäpä suuri kiitos, sillä hankinnat ovat kannattaneet. Ilman tätä lehteä en olisi oma itseni, miten sen paremmin sanoisi.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Nadjan huone: Tee tarinasta omasi, omalla kielelläsi
Koti - Pohjois-Karjala, 15.12.2009
Tekijä: Nadja Nowak, Erja Manto, Monica Fagerlund

Monica Fagerlund oli toimittaja Nadja Nowakin vieraana: ohjelma vakuutti minut tekemaan varaukseen Fagerlundin uusimpaan "Säihkenäyttämö". Ajan ymmärtämisen ja hahmottamisen ympärille vahvasti kietoutunut ohjelma oli ilahduttavaa kuuneltavaa! Keskustelu ajan syklisyydestä toi vahvaisti mieleen Peter Hoegin "Rajatapaukset", jossa aikaa tarkastellaan sekä fiktion että faktan keinoin Erja Manto on mainio lukija, Nadja Nowak tekee aina taustatyönsä mainosti. Ilo kuunnella!

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Virginie
Koti - Pohjois-Karjala, 15.12.2009
Tekijä: Tove Idström, Heidi Köngäs ym.

Kutkuttava aihe ja Tove Idström käsikirjoittajana antoivat luvan odottaa paljon. Odotuksissani petyin. Sana "nai'ivius" kuvaa kokemustani. Johannes Korpijaakon roolisuoritus Albert Edelfelt puhutteli; samoin oli kiva "bongata" mm. Jani Uhlenius ranskalaishaitaristina. Ursula Saloa oli kiinnsotava nähdä - mielestäni pitkästä aikaa - tv-tuotannossa mukana.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Miten minusta tuli minä: tanssija Jorma Uotinen
Koti - Pohjois-Karjala, 15.12.2009
Tekijä: Marko Gustafsson

Jorma Uotinen on vuosien saatossa herättänyt persoonallaan ja töillään minussa ristiriitaisia ajatuksia. Tanssijana hän on monipuolinen; ihailtavaa on hänen muuntautumiskykynsä ja into tehdä monenlaista. Ja päättäväisyytensä!

Ohjelman kuultuani ymmärrän, miten Uotisesta tuli Uotinen ;-) Lapsuudessa ja nuoruudessa on ollut myös rankkoja asioita, mm. koulukiusaamista. Pori ei näyttäytynyt myönteisenä kaupunkina nuorelle Uotiselle. Vahva persoona, vahvojen töiden taitelija.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Viikon taiteilijavieras: runoilija, akateemikko Kirsi Kunnas
Koti - Pohjois-Karjala, 15.12.2009
Tekijä: Toimittaja Kaisa Pulakka

Lapsuudesta asti olen arvostanut & ihaillut Kirsi Kunnasta ja hänen runojaan. Runoilijana monipuolinen, ilmaisuvoimainen, taitava sanan ja kielen käyttäjä. Lempeä-ääninen taiteilija, jolla oli nuorena haave tulla kuvataiteiliaksi.

Elämänkulkuaan hän kuvaili mm. näin: "Kaikki on mennyt niin somasti. Ihan totta! Yks asia on aina vienyt seuraavaan. (...)  Tajuisista tai tajuttomista valinnoista se elämä muodostuu ilman niis suurta dramatiikkaa (...)."  Sodan musta tausta varjosti Kunnaksen lapsuutta ja nuoruutta - tästä taiteilija myös kertoili.

Runossa on Kunnaksen mukaan "minimaalisen annoksen taika" - kun hän puhui mm. lapsille ääneen lukemisen merkityksestä. Ohjelmassa pohdittiin myös runoutta ja avaruudellisuutta, eksistentalismia...

Suosittelen kuuntelemaan!