yle.fi

Kirjoita kokemusraportti

Millainen oli viimeisin kulttuurikokemuksesi? Kokemusraportilla voit kertoa siitä myös muille.

Täytä kokemusraportti

Vilkkaimmat kokemuspaikkakunnat

Hae kulttuurikokemuksia

Katso, millaisia tuntemuksia jokin tietty konsertti, näyttely tai teatteriesitys on herättänyt muissa käyttäjissä.

Halutessasi voit myös kommentoida toisten kirjoittamia kokemusraportteja. Kommentoidut raportit siirtyvät kulttuurikunnon keskustelupalstalle.

Hakusana(t)

Haulla löytyi 1958 tulosta

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Runoraati
Koti - Pohjois-Karjala, 15.12.2009
Tekijä: Minna Joenniemi ja studiovieraat

Runoraatia odottaa ja sitä on kiinostavaa katsoa. Tällä kertaa ohjelma herätti ristiriitaisia tunteita, valitun runouden takia. Eniten minua puhuttelivat Outi Mäenpään "Kirjopesu" ja Juha Siron "Tanssii tähtien kanssa". Runot ovat luettavissa ohjelman sivuilla.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Punk ja yäk
Kotona - Uusimaa, 15.12.2009
Tekijä: Eri esittäjiä

Suomipunk 1977-1987, 132 biisiä ja 78 bändiä. Lainasin kirjastosta tämän 4 cd:n kokoelman. Neloslevyltä tarvitsi kuunnella Vihan Muna ja Reds, muuten olivat kaikki esitykset tuttuja. Liiankin tuttuja, sillä pelkkä biisilistan lukeminen riitti. Kirjanen oli ihan hyvä, sen luin kokonaan. Mutta kyllähän tätä vasta-alkajalle voi suositella, jos hänellä ei ole tarkempaa tietoa Suomipunkista. Tällaiselle veteraanille kappalevalinnat olivat liian todennäköisiä, mutta mitä sitten tilalle? Vaikea sanoa, ehkä vähän tuntemattomampia bändejä ja biisejä. Mutta sittenhän tätä ei taas olisi kukaan ostanut.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Yhteinen sävel "Ei aika mennyt koskaan palaa"
Kotona - Uusimaa, 11.12.2009
Tekijä: Kerkko Koskinen

Paula Koivuniemi, Pauli Hanhiniemi, Vuokko Hovatta, Tuure Kilpeläinen ja Kerkko Koskinen versioivat vanhoja venäläisiä sävelmiä, jotka ovat olleet hittejä aikoinaan Suomessa. Ei tämä nyt kuitenkaan vakuuta, sovituksissa ei periaatteessa ole mitään vikaa ja orkesteri on erittäin ammattitaitoinen. Väkisinkinhän näitä tulee verrattua "alkuperäisiin" ja ilmeisesti ne ovat syöpyneet niin syvälle mieleen, että niitä ei voi sitten ylittää.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki teatterikokemuksen: Petra von Kantin katkerat kyyneleet
Willensauna, Kansallisteatteri - Uusimaa, 09.12.2009

Naisten välisistä suhteista.

"Aina kun kaksi ihmistä tapaa ja muodostaa suhteen, on kyse siitä kuka dominoi ketä." Näin sanoi Rainer Werner Fassbinder, joka kirjoitti tämän näytelmän vuonna 1971.

Naisten välisestä rakkaudesta ja sitä kautta yleisemminkin ihmisten välisestä suhteista, kuten alistamisesta ja anteeksiannosta, on kysymys tässä näytelmässä. Roolisuoritukset olivat hyviä, varsinkin Kristiina Halttu Petra von Kantina. Myös hänen mykkää palvelijaansa Marlenea esittävä Marjaana Maijala oli todella hyvä. Hänen ilmeillä ja eleillä tapahtunut tapahtumien kommentointi oli hienoa seurattavaa. Eniten kuitenkin minua lämmitti nähdä Elli Castrén näyttämöllä, hänestä ei mitään pahaa sanottavaa.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki kulttuurikokemuksen: Linnan juhlat telkkarissa
Olohuone - Uusimaa, 07.12.2009

Taas jämähdin teeveen ääreen katsomaan Linnanjuhlien nyt-kättelyjä. Ja arvioimaan vieraiden lookkeja ja habituksia, disainia ja pukuloistoa.

 

Frakki on joko tyylikäs tai törkeä asu riippuen kantajastaan. Mutta varmaankin se on ekologisimpia juhla-asuja mitä on tarjolla. Yleensä se vuokrataan ja silloinhan kokoa voi tarpeen mukaan vaihtaa. Samoten pitäisi suosia kansallispukuja. Niitäkään ei montaa kertaa elämässä hankita, ja samalla edustetaan vähän laajempaa identiteettiä ja aluetta kuin individuaalien pukusuunnittelijoiden luomuksia kantavat.

 

Sitä ihmettelin, miksi vaihtoehtoihmiset värjäävät tukkansa karmeilla petrokemian tuotteilla. Hirmuiset kansainväliset kemianteollisuuden myrkyttäjät keräävät pinnallisten ekoilijoiden rahat, ja nämä ympäristöä suojelevat portinvartijat toimivat vielä ulkonäöllään roolimalleina tyhmemmilleen.

 

Puhdas tatueeraamaton ihokin taitaa olla suojelun arvoinen luonnovara lähitulevaisuudessa. Rumia plänttejä kannetaan ylpeillen. Pitäiskö munkin laitattaa komea purjelaiva hauikseen kun kerran tatu-osaajien putiikkeja on joka korttelissa.

 

Lunasol hankki radiokokemuksen: Kirjakerho: Uuniin muurattu avaruus
Koti - Pohjois-Karjala, 06.12.2009
Tekijä: toimittaja Seppo Puttonen, kirjallisuuden tutkija Leena Kaunonen

Antti Hyryn Finlandia-palkitusta Uuni-teoksesta studiossa keskustelivat toimittaja Seppo Puttonen ja tutkija Leena Kaunone. Hyryn teoksia en ole juuri lukenut - joskus kauan sitten jonkun...Ehkä ohjelman kuultuani nyt rohkenen johonkin niistä tarttua.

Lunasol hankki televisiokokemuksen: Lopun alku, 2.jakso
Koti - Pohjois-Karjala, 05.12.2009
Tekijä: Ohjaus Heikki Kujanpää, käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen

Rankka ja raju. Jätti syviin tunnelmiin.

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: Magneettimiehen kuolema
Kotona - Uusimaa, 03.12.2009
Tekijä: Pekka Streng ja Tasavallan Presidentti

Vihdoin sain hankittua tämän jo vuonna 2003 ilmestyneen uudelleen masteroidun version tästä hienosta levystä. Täytyy todella ihmetellä Love Recordsin enakkoluulottomuutta, laittaa melko tuntematon ja nuori Pekka Streng ja Suomen ykkösbändi Tasavallan Presidentti levyttämään yhdessä. Tuloksena on kuitenkin ajatonta ja hienoa musiikkia, jonka sovituksiin ja soittoon on paneuduttu kunnolla. Klassikko levy! Mutta se on toki sanottava, että "Sisältäni portin löysin" on minun mielstäni sietämätön kappale. Jyväskyläläinen Rock-yhtye taisi soittaa sitä aikoinaan keikoillaan ja onhan Vesa-Matti Loirikin levyttänyt versionsa siitä jollekin näistä viimeisimmistä levyistään.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki lukukokemuksen: Tappoaikaa - Donald E. Westlake
olkkari - Uusimaa, 02.12.2009
Tekijä: Donald E. Westlake

Pari ennenlukematonta Westlakea löytyi kirjastosta. Tämä Tappoaikaa taitaa olla kirjailijan ensimmäisiä, käännetty 1961 suomeksi.

Tämähän oli yllätyksekseni Chandlerhenkinen, mukavan vanhahtava dekkari. Olen tottunut lukemaan Westlakelta vähän modernimpaa. Jännä esillepano, tässä pikkukaupingin tasapaino on väärässä ulkopuolisen tunkeilijan pyrkiessä valtaan arkaluontoisia tietoja hankkimalla. Tämähän on romaani korruptiosta, jotenkin tutun tuntoista. Helkkarin herkullinen kuvio tässä, tosin väkivalta on aika rajua ottaen huomioon että pikkukaupungin politiikasta on kuitenkin kysymys.  Tämän tarinan voisi sovittaa vaikka maailman tylsimpään ympäristöön, suomalaiseen kunnallispolitiikkaan.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Korttelin kuningatar
junamatka - Pohjois-Karjala, 02.12.2009
Tekijä: Outi Pakkanen

Inari, Salla ja Meri Lappi - tyttäret ja äiti - olivat pääosassa tässä Pakkasen dekkarissa. Tuttua Pakkasta vuodelta 1995. Ei ylläreitä, sujuvaa luettavaa.

Lunasol hankki lukukokemuksen: Pudotus
Koti ja junamatka - Pohjois-Karjala, 02.12.2009
Tekijä: Matti Laine

Matti Laine ei nimenä sanonut minulle mitään, kun hänen dekkaariinsa "Pudotus" kirjastossa tartuin. Lainasin ja luin teoksen, joka sijoittui pääasiallisesti Helsinkiin. Tämä teos oli sellainen kepeä välipala, jossa minua viehätti vain Helsinki-kuvaukset.

Lunasol hankki radiokokemuksen: Lukupiiri: Albert Camus'n Rutto
koti - Pohjois-Karjala, 02.12.2009
Tekijä: Tarleena Sammalkorpi, Juha Hurme, Torsti Lehtinen

Kyllä oli ihastuttavaa kuunnella hyvin valmisteltua ja hienosti läpivietyä Lukupiiriä! Aiheena oli Camus'n Rutto, josta studiossa keskustelemassa olivat filosofi, kirjailija Torsti Lehtinen, toimittaja Tarleena Sammalkorpi ja teatterimies Juha Hurme. Yleisö soitti studioon ja kertoi omia lukukokemuksiaan Rutosta. Eksistentialismi ja eksistentialistit tulivat hyvin esitellyiksi ja pohdituiksi. Tällaista lisää ja edelleen! Tätä varten mm. YLEä tarvitaan!

Käyttäjän Astrolihjamo kuva
Astro hankki musiikkikokemuksen: The Sonics
Nosturi, Helsinki - Uusimaa, 30.11.2009

Garagerokin pioneerit vihdoin Suomeen, tämähän pitää nähdä. Ja kannattihan se. Yhtyeessä soitti kolme alkuperäistä jäsentä eli laulaja-urkuri Gerry Roslie, kitaristi Larry Parypa ja saksofonisti Rob Lind; kaikki jo melkein seitsemänkymppisiä, ilmestyihän The Sonicsin ensilevy jo vuonna 1964. Rytmiryhmä oli nuorempaa kaartia, mutta eivät todellakaan mitään teinejä hekään. Kaikki hitit kuultiin ja kasa vanhoja rock'n'roll-klassikoita. Soitto ei nyt ollut ihan yhtä raivoisaa kuin yhtyeen 60-luvun levyillä, mutta ihan tarpeeksi hyvää ja ilkeää. Erittäinkin viihdyttävä ilta.

Käyttäjän absintt1 kuva
Absintinjuoja hankki televisiokokemuksen: Ladykillers - elokuva töllöstä
olkkari - Uusimaa, 29.11.2009
Tekijä: veljekset Coen

Ladykillers on tainnut tulla sekä alkuperäisenä että Coenien tulkitsemana töllöstä useammankin kerran viime vuosina. Taas tuli katsottua, vaikkei olut tarkoitus.

Coenien tulkinta on suosikkini. Se viekoitteli taas katsomaan loppuun saakka. Unohdin ihan tarkistaa olisiko FST tarjonnut samoihin aikoihin Donnerin Annasta suomenkielistä versiota.

Tarina on pölhöydessäänkin jännä  ja käsittely hauska, liikuttava ja härski. Nykyajan kokoperheen elokuvaa siis. Ja mukavaa bluesia ja gospellia mukana hyvällä maulla sijoitettuna. Blind Willie Johnsonilla taidettiin aloittaa. Pitää kaivaa levy esiin - helpommin sanottu kuin tehty. 

CenoM hankki musiikkikokemuksen: Maarit & Sami Hurmerinta yhtyeineen: 35-vuotisjuhlakonsertti
Stoa teatterisali - Uusimaa, 28.11.2009
Tekijä: Maarit & Sami Hurmerinta

Jesh, jippii ja jetsulleen....

Mikä siinä on, että on ollut niin kapea-alainen: rock ja klassinen + kansanmusiikki. Pop/viihde on tullut niputettua yhteen ja kategorisesti jätettyä väliin.

No nyt houkuteltiin Maaritin konsertiin ja täytyy sanoa, että siinä on leidi jota menen kuuntelemaan vielä uudelleen. Ehkä seuraavan kerran duona Samin kanssa, että kuulee sen äänen vielä paremmin.

Huippu bändi, hyvät sanat ja mahtava fiilis (n. 3:n biisin puolivälistä alkaen).

Kyllä kelpaa kuunnella kun ammattitaitoista soittajaa piisaa...