yle.fi

Käyttäjän kulturkondis kuva
Kulttuuri Kunto hankki teatterikokemuksen: Näytelmä siirtokarjalaisten sijoittamisesta Hämeeseen - Lahden kaupunginteatteri
Päijät-Häme, 02.10.2008

Tämän kokemusraportin on kirjoittanut Kirsi Hietala. Kulttuurikunnon toimitus on siirtänyt sen nettiin.

 

Kulttuurikokemukseni oli naurua, hersyvää myös kipeistä asioista, omien juuriensa ymmärrystä. Osaksi hämmentynyt, koska seurueessa koimme osan kohtauksista kovin eri tunnelmin.

Minua Ilahdutti elävä, oivaltava teksti. Huumori, jolla tuotiin vaikeita asioita esille.

Minua liikutti tunne siitä, että voi eläytyä siihen, miltä vieraan tuntuu tulla toisten omistamaan maahan ja nurkkiin. Varsin elävät ja todelliset henkilöhahmot.

Minua ärsytti se että osa repliikeistä "hukkui" näyttämölle.
Uusia ajatuksia jota kulttuurikokemus herätti oli että perhettä koskeneita kipeitä asioita, joita ei voi puheella käsitellä, voi mennä yhdessä kokemaan, itkemään ja nauramaan teatteriin.

Teoksessa oli kyse ihmisen itsekkäiden pyrkimysten ja hätää kärsivien todellisuuden kohtaaminen. Sen aiheuttamat ristiriitaiset tunteet ja teot. Erilaisten kultturuisten elintapojen ja persoonallisuuksien kohtaaminen.

Suosittelisin tätä kokemusta kaikille, jotka uskaltavat tunnustaa omia ennakkoluulojaan tuntematonta kohtaan, siirtokarjalaisten jälkeläisille ja niille joiden suvut ottivat vastaan näitä perheitä.
Kaikille, jotka ovat huomanneet sävyjä, aiheita, joista ei ole sopiva keskustella tai tuoda muutoin esiin.