yle.fi

Tunnetko kulttuurin eri lajit?

Miten varustaudun arkkitehtuurikierrokselle tai elokuviin? Onko olemassa asioita, joita teatterissa tai konsertissa ei tulisi tehdä? Entä mikä on ergonomisin asento lukuharrastukselle?

Valitse lajisi ja klikkaa.

 YLE Kuvapalvelu/Arja Lento

Kirjallisuus 

 YLE Kuvapalvelu  

Elokuva

 AP Graphics Bank 

Teatteri/tanssi

 AP Graphics Bank 

Konsertit

 YLE Kuvapalvelu/Touko Yrttimaa

Arkkitehtuuri

 YLE Kuvapalvelu/Eila Haikarainen

Levyjen kuuntelu

 YLE Kuvapalvelu

Näyttelyt/museot  

 YLE Kuvapalvelu/Derrick Frilund

TV:n katselu

 

Kirjallisuus

Suorituspaikka: Valitse vapaasti: kahvila tai puisto, juna, kirjasto tai kotisohva. Monet lukijat suosivat rauhallisia lukupaikkoja sekä makuuasentoa, etenkin iltaisin. Painavia ja suuria teoksia on tosin miellyttävämpi lukea pöydän ääressä.

Välineet: Tarvitaan kirja, jonka voi hankkia joko paperiversiona, äänitteenä tai nykyisin myös digitaaliseen lukulaitteeseen syötettynä. Kauhukirjojen lukijan kannattaa varustautua myös taskulampulla – sähkökatkoksistahan ei koskaan tiedä.

Vaatetus: riippuu lukupaikasta. Kirjastossa ja puistossa pukeutumistyyli on varsin vapaa. Kotona voit lukea vaikkapa alasti ammeessa.

Säännöt: Romaanien lukeminen on suositeltavaa aloittaa kirjan ensimmäiseltä sivulta, josta edetään sivu kerrallaan kohti loppua. Toisilla lukijoilla on kuitenkin tapana ensin kurkata kirjan viimeiset lauseet/viimeinen sivu.

Hintahaitari: 0–400 euroa. Minkään muun taidemuodon harrastamista ei ole tehty niin halvaksi kuin kaunokirjallisuuden. Tartu siis tilaisuuteen ja hyödynnä lähikirjastosi kokoelmia heti huomenna. Hintahaitarin toisen ääripään muodostavat sähköiset lukulaitteet – eikä oman kotikirjastonkaan kerääminen ole aivan ilmaista.

Tiesitkö tämän? Punaisen viivan kirjoittanut Ilmari Kianto oli tuottelias mies. Hän julkaisi parhaimmillaan 2-3 kirjaa vuodessa ja yhteensä 70 teosta. Lapsia hänelle syntyi lähes vuoden välein. Jälkikasvu sai nimiä kuten Tähtivalo, Sotavalta, Sotaprinssi, Simpukka ja Iltatähti.

_________________________________________________________________

Elokuva

Suorituspaikka: Pimeä, suuri tai suurehko sisätila yleensä kaupungin keskustassa. Yhdysvalloissa elokuvia esitetään hämärän laskeuduttua myös ulkona yleisön istuessa autoissa.

Välineet: Omia varusteita ei tarvita, riittää kun ilmaannut paikalle. Talo tarjoaa valkokankaan, filmi-/videoprojektorin ja äänentoistolaitteet sekä halutun määrän istuimia.

Vaatetus: Pukeutumiskoodia ei ole. Suorituspaikalle voi surutta ilmestyä nahkahousuissa ja niiteissä. Jätä kuitenkin korkeat hatut ja kampaukset kotiin, sillä ne saattavat takana istuvan helposti raivon valtaan.

Säännöt: Elokuvateattereissa ei juurikaan kiinnitetä huomiota sopivaisuussääntöihin. Kännykkä tosin tulee sulkea ennen esityksen alkua, ja myös puhumista olisi vältettävä. Syöminen on sen sijaan sallittua – ja suurissa elokuvateattereissa siihen myös kannustetaan. Puhdasoppiset elokuvaharrastajat eivät tosin katso popkorn-pusseja järin hyvällä.

Hintahaitari: 0–10 euroa. Halpoja ja joskus jopa ilmaisia näytöksiä voi löytää kulttuuritaloilta ja eri järjestöjen tiloista. Helsingissä Elokuva-arkiston ohjelmisto on sekä edullisuudessaan että monipuolisuudessaan korvaamaton lisä seudun elokuvatarjontaan.

Tiesitkö tämän? 101 dalmatialaista ja Peter Pan ovat ainoat kokoillan Disney-elokuvat, joissa päähenkilön molemmat vanhemmat ovat läsnä, eivätkä he kuole tarinan aikana. 
_________________________________________________________________

Teatteri/tanssi

Suorituspaikka: Valaistu lava, pinta-alaltaan mitä tahansa muutamasta neliömetristä ylöspäin. Esirippu erottaa näyttämön katsomosta ja teatterintekijät yleisöstä. Performanssiesityksiä järjestetään myös julkisilla paikoilla kuten autotiellä, rautatieasemalla tai eduskuntatalon portailla.

Välineet: tulevat pääosin talon puolesta. Käsiohjelmia myydään ennen esityksen alkua. Suurissa saleissa käytännölliset teatterikiikarit on tuotava kotoa.

Vaatetus: esityksestä riippuen pukeutumiskoodi saattaa olla hyvinkin vapaa. Toisaalta klassisen baletin näytöksissä liian rento pukeutumistyyli pistää varmasti silmään.

Säännöt: Näytökset alkavat pääsääntöisesti seitsemältä ja ne kestävät noin kymmeneen. Mikäli olet unohtanut iltapalan, ei hätää, sillä väliajalla tarjotaan virvokkeita ja pientä purtavaa. Loppuaplodien aikana älä säästele käsiäsi, etenkään jos olet sattunut pitämään näytelmästä. Katsomosta poistuttaessa olisi vältettävä tunkemista, vaikka mieli tekisikin viinilasin ääreen näytelmää arvioimaan.

Hintahaitari: 5–40 euroa. Harrastelijateattereihin pääsee yleensä varsin halvalla. Kaupunginteattereissa liput maksavat keskimäärin 20 euroa, opiskelijoille ja eläkeläisill vähemmän. Harvinaislaatuisista, ulkomaisista tai pitkistä esityksistä pitää pulittaa hieman enemmän.

Tiesitkö tämän? Shakespearen puheliain hahmo on ytimekkäästä lausahduksestaan ”Ollako vai eikö olla” tunnettu Hamlet. Kukaan muu Shakespearen hahmo ei yhden näytelmän aikana pääse lausumaan yhtä montaa repliikkiä. Useassa eri näytelmässä esiintyvällä Falstaffilla on tosin yhteen laskettuna enemmän repliikkejä. 
_________________________________________________________________

Konsertit

Suorituspaikka: akustisesti toimiva tila, yleensä kaupungin keskustassa. Konsertteja järjestetään sekä suurissa saleissa että postimerkinkokoisilla klubeilla. Kesäisin myös ulkoilmakonsertit ovat suosittuja.

Välineet: Omia varusteita ei vaadita. Toisinaan omien juomien, kameroiden ja teräaseiden vieminen konserttialueelle on jopa estetty. Pysyvien kuulovaurioiden ehkäisemiseksi rock- ja hevi-keikoille varustaudutaan korvatulpilla.

Vaatetus: riippuu täysin tilaisuuden luonteesta sekä kyvystäsi kestää erilaisuuden tunnetta. Sinfoniaorkesterin konserttiin voit halutessasi pukeutua fiinisti. Hip hop -keikalla taas erotut mustassa mittatilauspuvussa – etkä välttämättä eduksesi.

Säännöt: Konserttien moninaisesta luoneesta johtuen yksiselitteisiä sääntöjä ei ole. Aloittelijan kannattaakin tarkkailla ympäristöään ja ottaa siitä oppia. Laula mukana kun muut laulavat ja istu hiljaa paikallasi kun muutkin tekevät niin. Älä taputa ensimmäisenä.

Hintahaitari: 5–150 euroa. Hinta vaihtelee paitsi konsertin myös paikan mukaan. Ulkomaiset superstarat maksavat pääsääntöisesti kotimaisia kellaribändejä enemmän, ja samoin paikat heti lavan edessä ovat hintavampia kuin takarivin penkit.

Tiesitkö tämän? Synestikkona Sibelius hahmotti sävelet ja sävelasteikot tietyn värisinä. Kuunnellessaan pienenä poikana pianonsoittoa hän yhdisti kuulemiansa säveliä tiettyihin räsymaton raitoihin. Myöhemmin Sibelius kertoi, että A-duuri soi hänelle sinisenä, C-duuri punaisena, F-duuri vihreänä ja D-duuri keltaisena. 

________________________________________________________________

Arkkitehtuuri

Suorituspaikka: mikä tahansa katu, aukio, rakennus tai patsas - missä päin maailmaa tahansa. Arkkitehtuuria ihastellaksesi sinun ei tarvitse lentää Roomaan. Myös Rauman vanhasta kaupungista löytyy katseltavaa.

Välineet: Kartta, opaskirja ja kamera. Pyörällä pääsee paikasta toiseen varsin näppärästi. Pidempää kierrosta varten pakkaa mukaan myös eväitä.

Vaatetus: kaupunkivaatteet ja hyvät kävelykengät. Pilvisenä päivänä myös sadevaatteet tai sateenvarjo.

Säännöt: Maksullisilla kaupunkikierroksilla noudatetaan määrättyä reittiä. Itse rakennettu kierros mahdollistaa improvisoinnin – ja eväiden nauttimisen heti näläntunteen iskiessä. Yllättävienkin löytöjen keskellä pää kannattaa pitää kylmänä, sillä kaupunkiympäristössä kaahailijat eivät koskaan ole kaukana.

Hintahaitari: 0–30 euroa. Julkisivujen, julkisten monumenttien ja hautausmaiden ihaileminen on ilmaista. Sisätiloihin päästäksesi saatat kuitenkin joutua maksamaan muutamia euroja. Maksulliset arkkitehtuurikierrokset ovat vielä kalliimpia.

Tiesitkö tämän? Helsingin Sanomien lukijat valitsivat Helsingin kauneimmaksi veistokseksi Varsapuistikossa sijaitsevan Äidinrakkaus-patsaan, joka kuvaa varsaansa imettävää tammaa. Iltalehden äänestyksessä kaupungin rumimmaksi patsaaksi nimettiin kulmikkaan konstruktiivinen Risto Rytin muistomerkki Hesperian puistossa. 
________________________________________________________________

Levyjen kuuntelu

Suorituspaikka: esim. kotona. Laita työpäivän päätteeksi Edith Piafin chansoneja soimaan, heittäydy sohvalle ja siirry hetkeksi 1930-luvun Pariisiin. Aikakone alkaa nopeasti tuntua turhalta vouhotukselta. Mikäli omistat mukana kulkevan soittimen, levyjen kuuntelusta saa potkua myös työmatkalle ja juoksulenkeille.

Välineet: Tarvitaan levysoitin, äänentoistolaite ja levyjä oman maun mukaan – tai yksinkertaisesti vain tietokone ja mp3-soitin.

Vaatetus: Verkkarit ovat rento vaihtoehto, mutta halutessasi voit pukeutua levyn teeman mukaan vaikkapa Samantha Foxiksi tai Gene Simmonsiksi.

Säännöt: Valitse musiikki tilanteen mukaan: syntymäpäivävieraille ei ehkä kannata soittaa Arnold Schönbergin jousikvartettoja, eikä lapsille ennen nukkumaanmenoa Rammsteinia. Naapurisovun säilyttämiseksi huomioi myös taloyhtiön järjestyssäännöt.

Hintahaitari: 0–20 euroa + alkuinvestointina soittolaite. Levyjä lainaamalla tai vaihtamalla voit säästää pitkän pennin.

Tiesitkö tämän? Osallistuessaan Levyraatiin vuonna 1965 Jukka Virtanen kritisoi – tässä vaiheessa vielä raativieraan ominaisuudessa – Beatlesin juuri ilmestynyttä Yesterdaytä tyylilajien sekasotkuksi ja yhtyeen sivuhypyksi, jolla ei olisi menestymisen mahdollisuuksia. Kappaleesta tuli maailman levytetyin. 
________________________________________________________________

Näyttelyt/museot

Suorituspaikka: on yleensä suuri ja hallimainen, joskin väliseinien jakama. Museoissa suositaan myös pieniä huoneita. Näyttelytila saattaa myös sijaita useassa kerroksessa.

Välineet: Erityisvarusteita ei tarvita. Taulut, patsaat ja näyttelyesineet ovat paikalla pääsylipun hintaa vastaan. Hyvin varustelluissa museoissa ja näyttelyissä kävijä varustetaan myös äänioppaalla eli audioguidella.

Vaatetus: Tavalliset kaupunkivaatteet riittävät mainiosti. Miellyttävät kengät ovat plussaa, sillä etenkin isoissa museoissa ja näyttelyissä kävelymatkaa saattaa kertyä kilometrejä. Lukulasit, mikäli pienen printin lukeminen tuottaa hankaluuksia.

Säännöt: Näyttelyssä siirrytään taululta tai esineeltä toiselle. Kulkusuunnan voi yrittää päätellä näyttelyteksteistä tai näyttelyesineiden kronologiasta. Älä luota muihin vieraisiin, he kiertävät huoneita todennäköisesti väärään suuntaan. Käytä aikaa oman innostuksen mukaan: joko tunteja tai sekunteja.

Hintahaitari: 2–15 euroa. Lippujen hintoihin pätevät samat säännöt kuin taidemarkkinoihin: rembrandteista ja edelfeldteistä täytyy pulittaa enemmän kuin kansantaiteilijoiden hengentuotteista.

Tiesitkö tämän? Picasson koko nimi kuuluu Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso. 
________________________________________________________________

TV:n katselu

Suorituspaikka: kotona tai vieraisilla (mahdollisesti myös baarissa). Monet tv-katselijat suosivat katselupaikkana kotisohvaa.

Välineet: tv-vastaanotin tai tietokone. Toisille riittää 20 tuuman mustavalkotelevisio, välineurheilijat vaativat litteää plasmanäyttöä tai videotykkiä. Pimennysverhoilla tai sälekaihtimilla katseluhuoneen valoisuutta on mahdollista säädellä myös päiväsaikaan.

Vaatetus: T-paita ja verkkarit lukeutuvat tosiharrastajien suosikkivetimiin, sillä ne mahdollistavat tarpeeksi rennon suoritusasennon.

Säännöt: Mikäli katsojia on useampia, on kaukosäätimen käytöstä syytä laatia säännöt jo ennen katselun aloittamista. Suurissa perheissä tai yhteisöissä tv:n katseluvuoroista voi laatia myös aikatauluja.

Hintahaitari: Televisiolupa maksaa 215,45 euroa vuodessa, eli reippaasti alle euron päivässä. Tv-vastaanottimia löytyy markkinoilta kaikissa hintaluokissa.

Tiesitkö tämän? Kaikkien aikojen katsotuin tv-lähetys Suomessa oli vuoden 1979 missikisat. Kaikkiaan 3,3 miljoonaa suomalaista seurasi, kuinka Päivi Uitto kruunattiin miss Suomeksi.

 

Palaa takaisin Kuntonurkkaan