yle.fi

Marja Liisa Kukkonen. Kuva: Lauri Lehtinen.

Marja-Liisa Kukkonen
Laitoshuoltaja, vahti- ja virastomestarien sijainen

> Palaa takaisin kokemuksiin

Millainen kulttuurinkuluttaja olet?

– Pidän itseäni monipuolisena kulttuurinkuluttajana. Kuuntelen musiikkia, lähinnä heviä ja poppia. Käyn konserteissa ja elokuvissa sekä joskus tanssitapahtumissa. Olen myös ahkera kirjastonkäyttäjä. Tsekkaan kirjastossa, mitä uutta on ilmestynyt. Eniten minua kuitenkin kiinnostaa tietokirjallisuus: tähtitiede, muinaiset kulttuurit, arkeologia, merentutkimus…

Mitä itsessäsi haluaisit taiteen avulla treenata, vahvistaa, virkistää?

– Minua viehättää todenmukaisuus, en juuri lue fiktiota. Televisiostakin katson mieluiten dokumentteja. Olen Ursan jäsen, sillä tähtitiede on kiehtonut minua penskasta asti. Seuraan alan uusimpia saavutuksia. Kotonakin minulla on kaksi kaukoputkea, toinen on 30-kiloinen, toinen pienempi. Vaikka tähtitiede kiinnostaa, scifi- tai fantasiakirjallisuus ei.

Luen paljon elämäkertoja, viimeksi luin C. David Heymannin Jacqueline – Nainen nimen takana. Oli mielenkiintoista lukea niin vaiherikkaan elämän eläneestä naisesta. Luin äskettäin myös Anne Puistomäen tsunamikokemuksistaan kirjoittaman kirja Khao Lak – tsunamin jälkimainingit. Tarina on traaginen ja kauhea ja se sai miettimään onnettomuuden aiheuttamaa täydellistä elämänmuutosta.

Omia rajoja on hyvä koetella. Nyt kun olen 40-vuotias, tavoitteena on kokeilla sukeltamista. Olen myös lyönyt vetoa siitä, että hyppään laskuvarjolla!

Viimeisin ilahduttava kulttuurikokemus?

– Olin tammikuussa 20-vuotiaan poikani kanssa Nightwishin keikalla Helsingin jäähallissa. Se oli mahtavaa: musiikista saa niin paljon enemmän irti konsertissa. On elämyksellistä nähdä maailmantähdet lavalla. Se on jännä fiilis, joka vie mukanaan!

Kulttuurikuntovinkki?

– Ennen kuin lähden uimaan, tsemppaan itseäni kuuntelemalla Nightwishin uusinta levyä Dark Passion Play. Siitä saa virtaa ja poweria. Kuntosalilla pistän samoin heviä soimaan!