yle.fi

Kuva: Lehtikuva Oy / Statsrådets kansli

"Nykyisin piirrän hedelmäkoreja ja puita kokouspaperille"

Kulttuurikunnon haastattelema kiireinen kulttuuriministeri Stefan Wallin haluaisi harrastaa enemmän kulttuuria.

Millainen kulttuurikuntoilija olet Stefan Wallin?

– Haluaisin lukea kaunokirjallisuutta useammin kuin työt tällä hetkellä sallivat. Yritän kuitenkin lukea vähän joka päivä. Lisäksi pyrin seuraamaan teatteri- ja elokuvaensi-iltoja – ainakin suomalaisten elokuvien osalta.

Nautin kovasti musiikista – sekä rokista että klassisesta. Kulttuuriministeri ei kuitenkaan ehdi kuluttaa valtavia määriä kulttuuria, sillä hänen aikansa kuluu kulttuurille suunnatun valtiollisen tuen varmistamiseen.

Mitä haluaisit itsessäsi virkistää, vahvistaa, haastaa ja miten taide voisi auttaa sinua siinä?

– Yhteen aikaan piirsin ja maalasin vesiväreillä päivittäin. Nautin, kun maalatessani ja piirtäessäni rakennuksia sain päästää unelmat valloilleen. Nykyisin piirrän hedelmäkoreja ja puita kokouspaperille. Haluaisinkin herättää henkiin piirtämisharrastukseni, sillä se vapauttaa ajatukset ja mielikuvituksen.

Lisäksi tahtoisin päästä takaisin näyttämölle. Toimin Wasa Teatterissa statistina 1980–81, ja muisto siitä lämmittää edelleen sydäntäni.

Kulttuurikunnon mottona on ”Kokeile sinäkin jotain uutta”. Milloin viimeksi kokeilit jotain uutta ja kannattiko se?

– Siitä on kulunut jo pitkä aika, kun ryhdyin soittamaan kitaraa ja silloin ajattelin kykyjeni kehittyvän liian hitaasti. Kuitenkin se onnentunne, jonka koin joka kerran, kun opin uuden melodian, oli sanoinkuvaamattoman ihana.

Kerran oppimani perustaidot eivät myöskään ole kadonneet minnekään. Kerran vielä otan isäni vanhan Landola-kitaran hyllystä ja ryhdyn näppäilemään.

Kulttuurivinkkisi?

– Lastenkirjoja kannattaa lukea, oli itsellään lapsia tai ei. Ne sisältävät valtavasti kaiken ikäisille sopivia arkipäivän viisauksia. Vasta aikuisena ymmärsin, kuinka upea on Peppi Pitkätossun kommentti, kun hän on juuri päihittänyt Väkevän Adolfin sirkuksessa: ”Sen joka on hurjan vahva, pitäisi olla myös hurjan kiltti”. Sama totuus pätee myös politiikassa.

Katso video: Wallin vastaanotti kulttuurikuntokortin ja haastoi hallituksen kulttuurikuntoilemaan.

Lisää Kulttuurikunto-uutisia ja -vinkkejä