yle.fi

Jyrki69. Kuva: Minna Joenniemi

Jyrki69
Laulaja, sarjakuvapiirtäjä ja filosofianmaisteri

> Palaa takaisin kokemuksiin

Millainen kulttuurikuntoilija olet?

– Minä olen kiertueellakin se, joka herää aikaisin ja lähtee museoihin. Viimeksi kiersin Louvren, ja sitähän voi kutsua maratoniksi. Kiertueelta tulee ostettua paljon kirjoja. Niillä täytettyjen matkalaukkujen kantaminen on fyysisestikin raskasta. Lentokentillä pitääkin usein katsoa kauniisti check in-virkailijaneitiä silmiin, ettei tulisi niin kovia ylipainomenoja. Mulla on kotona erikseen sängynvierus- ja vessakirjat, must-havet ja kaiken maailman coffetablebookit.

Mitä haluaisit itsessäsi virkistää, vahvistaa, haastaa ja
miten taide voisi sinua siinä auttaa?

– Suomalaiset aikalaiset kiinnostavat, jo ihan kontakteinakin. Aloittamisen vaikeus! Teatteri, näyttely vai mikä – joka yö voi Helsingissä olla taiteiden. Haluan mukaan kokemaan ja myös kokeilemaan. Luovuuteni ei lopu festarikesän vaihtuessa syksyksi.

Kokeilit jotain uutta ja kannatti?

– Kun on tarvetta uudistua ja tarvitsee henkistä happea, kannattaa turvautua mestareihin. Elvis on sellainen tietysti, mutta minä seurasin Akseli Gallen-Kallelaa. Suomalaiset taiteilijat matkasivat ensin Pariisin etsimään vaikutteita. Mulle oli ihan luonnollista, että hengasin vähän aikaa siellä. Mutta Gallen-Kallela jatkoi matkaansa Afrikkaan. Mullekin tarjoutui mahdollisuus päästä Villa Karoon Beniniin. Ajattelin etsiä sieltä visuaalisia vaikutteita, uusia sävyjä auringonlaskuista mun mustaan väripalettiin. Mutta mukaan tarttuikin uusia rytmejä. Seuraavalle 69 Eyesin levylle tuli soittamaan afrikkalaisia soittajia. Siinä onkin sitten henkistä haastetta goottikuuntelijoille.

Voi sanoa, että Gallen-Kallela on mun henkinen personal trainer.

Kulttuurikuntovinkki

– Käykää Akseli Gallen-Kallela museoidussa kodissa Tarvaspäässä. Suomalaista magickiä!