yle.fi

Mikä on kulttuurikunto?

Kulttuurikunto on Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Yleisradion syksyllä 2008 käynnistämä valtakunnallinen yhteishanke. Hankkeen tarkoituksena on poistaa kulttuuriin liittyviä pelkoja, riisua kulttuurista pois turhaa juhlavuutta ja tarjota leikin varjolla ihmisille tilaisuus kokea jotakin uutta.

Kulttuurikunto haastaa niin passiiviset kuin aktiivisetkin kulttuurin käyttäjät testaamaan uusia lajeja ja omia kykyjään. Palkintona on entistä parempi elämä, sillä kulttuurin runsas ja aktiivinen harrastaminen antaa tutkitusti enemmän ja parempia elinvuosia. Kulttuurin aktiivikäyttäjillä on myös hauskempaa. Jo puoli tuntia kulttuuria kolme kertaa viikossa riittää ylläpitämään kulttuurikuntoa.

> Takaisin Kumppanit-etusivulle
_________________________________________________________________

Kuntokortti innostaa kuntoilemaan 

Kulttuurikuntoilun välineenä kampanja hyödyntää kulttuurikuntokorttia, liikuntakortin kaltaista taulukkoa, johon kuntoilija merkitsee päivittäiset kulttuurisuorituksensa.

Jokaisesta vähintään puolen tunnin suorituksesta saa pisteen. Suorituksiksi lasketaan niin teatterissa, konsertissa ja elokuvissa käyminen kuin iltasadun lukeminen tai tv-draaman katsominen.

Kulttuurikuntokorttia tarjotaan jaettavaksi kulttuurilaitoksissa ja työpaikoilla ympäri maata. Lisäksi kortti on ladattavissa Kulttuurikunnon verkkosivuilta.

> Lue lisää ja lataa kulttuurikuntokortti
_________________________________________________________________

Kulttuurikunto-logo merkitsee suorituspaikat

Kulttuurikunto suosittelee -logo on kaikkien kulttuurintarjoajien käytössä vapaasti ja vastikkeetta. Kulttuurintarjoajia suositetaan merkitsemään logolla omat kulttuurikuntoiluun liittyvät ohjelmansa.

Kulttuurikuntotapahtumat voi suunnata joko laajalle yleisölle tai tarkemmin määritellylle kohderyhmälle, esimerkiksi nuorille, maahanmuuttajille, eläkeläisille tai kulttuurin pariin palaaville.

Erityistempaukset voivat olla mitä tahansa työpajoista performansseihin ja taiteilijatapaamisista kulttuurielämysten suositteluun. Myös kokonaisia esityksiä voi varata kulttuurikuntoilijoille.

> Lisäohjeita kulttuurintarjoajille
_________________________________________________________________

Kulttuurikuntoilua työpaikoilla

Kuva: Veera Aaltonen/YLETyöpaikoilla kulttuurikuntokortit ja kulttuurikuntopiirit ovat helppo ja hauska tapa tuoda kulttuuri osaksi henkilöstön työhyvinvointia. Työnantajat sekä opiskelija- ja ammattujärjestöt voivat painattaa kuntokortteja omalla tunnuksellaan ja työpaikkakohtaisilla tiedoilla varustettuna.

Työnantajina erityisesti kunnat hyötyvät kampanjasta, sillä sen avulla työntekijöitä voidaan kannustaa oman kunnan tuottamien kulttuuripalvelujen pariin.

> Lisäohjeita työnantajille ja järjestöille
_________________________________________________________________

Kulttuurikuntopäivä tammikuun viimeisenä perjantaina

Kansallista kulttuurikuntopäivää vietetään aina tammikuun viimeisenä perjantaina.

Kulttuurikuntopäivänä tehdään erityisestä tavallista ja tavallisesta erityistä. Päivän tarkoituksena on tuoda kulttuuri näkyviin siellä, missä sitä ei usein näe ja tavoilla, joilla sitä ei tavallisesti tehdä. Kulttuurikuntopäivä on kuin Taiteiden yö, joka tapahtuu aamusta iltaan: työpaikoilla, kouluissa, kauppakeskuksissa ja kulkuvälineissä.

Arkeaan voi piristää myös kotisohvalla valitsemalla esimerkiksi omista tottumuksista poikkeavan kirjan, albumin, elokuvan tai televisio-ohjelman. Viestinä on ”keskeytä kulttuurilla” – nopeakin kulttuurielämys tuo lisää puhtia päivään.
_________________________________________________________________

Kulttuurikuntoklinikka

Kuva: Veera Aaltonen/YLESeitsenosainen Kulttuurikuntoklinikka-tv-sarja esitettiin YLE TV1:llä marras-joulukuussa 2008. Ohjelmassa seurattiin seitsemää tavallista suomalaista kulttuurikunnon kohottajaa. Näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston, näyttelijä-muusikko Reino Nordinin sekä psykoterapeutti Mikael Saarisen muodostaman Kulttuurikollegion arvion pohjalta koehenkilöt määrättiin intensiiviselle kulttuurikuurille.

Lue lisää Kulttuurikuntoklinikasta
_________________________________________________________________

Kulttuurikunnon toteutus 

Kulttuurikunto-hanke on syntynyt YLE Kulttuurin sisällä. Minna Joenniemi on kehittänyt kulttuurikuntokortin idean liikuntakorttien pohjalta. Kampanjan ja tv-sarjan konsepteista vastaa tuottaja Marjaana Mykkänen. 
_________________________________________________________________

Lisätiedot:

Marjaana Mykkänen, YLE Kulttuuri, marjaana.mykkanen(at)yle.fi, 

Takaisin Kumppanit-sivulle