yle.fi

Kuinka ostan performanssitaidetta?

Kuva: Roope Pellinen; kuvassa taiteilija Leena KelaMitä sinun tulisi tietää, ennen kuin ryhdyt hankkimaan itsellesi performanssitaidetta?

1. Tunnista

Percormance art, engl. performance = suoritus, esitys, saavutus. Tunnetaan myös nimillä Elävä taide, Live Art ja Esitystaide.

Performanssi on tila-aikakohtainen teos, jossa taiteilijan välitön läsnäolo esiintyjänä ja aktioiden esittäjänä konkretisoituu. Esitys voi noudattaa ennalta laadittua suunnitelmaa, syntyä esityshetkellä improvisaationa tai sisältää sekä suunniteltuja osia että improvisointia.

2. Katso

- esityksiä performanssitaiteen illoissa
- lisätietoa: www.muu.fi

3. Tilaa

- toivomasi performanssiesitys, joka toteutetaan tilaustyönä
- performanssia yrityksesi henkilöjuhliin tai asiakastilaisuuksiin; se on uniikki vaihtoehto perinteiselle teatteri- ja konserttiesitykselle
- esitys merkkipäivä- ja sukujuhliin, ristiäisiin, häihin sekä hautajaisiin
- yllätykseksi illanviettoihin ja puutarhajuhliin

4. Osta omaksi

Hinta sisältää:

esiintymispalkkion, materiaalikulut, matkakorvauksen ja dokumentaation vaatimat kustannukset (=video ja/tai valokuva)

Dokumentointivaihtoehdot:

a) Taiteilija tuottaa performanssin dokumentaation, jolloin asiakas saa teoksesta pysyvän ”objektin”, jonka vaatimat kustannukset hän maksaa.

b) Asiakas dokumentoi esityksen itse, jolloin hän maksaa ainoastaan esiintymispalkkion mahdollisine materiaali- ja matkakuluineen.

5. Nauti performanssistasi!

- järjestä sen ympärille juhlat

 
Ohjeet on alun perin julkaistu Art Fair Suomi 08 -esitteessä ja ne on kopioitu Muu ry:n Timo Soppelan luvalla. Lisätietoja Timo Soppela, Muu ry. p. 09 625 972 tai www.muu.fi.

 

Palaa takaisin ammattilaisten ohjeisiin