yle.fi

Mitä lukisin tänään? Apua kirjavinkkauksesta

Kuva: Matias OjanenKulttuurikuntoklinikka pyysi viittä kirjallisuudesta kiinnostunutta henkilöä suosittelemaan luettavaa klinikan koehenkilölle Teijalle, joka oli pahemman kerran jumiutunut Agatha Christien dekkareihin.

Mitä kirjoja ja millaisin perustein kuvataiteilija Inari Krohn, elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo, jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen, kirjailija Kati Tervo, tv-juontaja Jukka Virtanen ja kirjastonhoitaja Helena Kokko suosittelivat Teijalle?

Valitse, kuten Teija, yksi kirja jokaiselta vinkkaajalta tai vaihtoehtoisesti yksi kokonaisuus, josta luet kaikki kirjat. Ja kirjallinen kulttuurikuntosi kasvaa kohisten...

Inari Krohnin suosituksia eri maanosista

André Brink: Tuokio tuulessa (Afrikka)  
Brink: Tuokio tuulessaPidän eteläafrikkalaisesta kirjallisuudesta. Tuokio tuulessa on loistelias ja äärimmäisen yksityiskohtainen kuvaus Afrikan luonnosta. Tarina sijoittuu 1700-luvulle. Se on eloonjäämiskertomus ja hieno rakkauskuvaus.

 

Amy Tan: Rouva Chenin henki (Amerikka ja Aasia)
Amerikankiinalainen seurue lähtee turistimatkalle Burmaan. Jo amerikkalaistunut sukupolvi yhdistyy. Koko turismin aatetta käsitellään ja kuvataan herkullisesti. Sikäli ajankohtainen, että siinä on hyvin vaativaa kritiikkiä Burman junttaa kohtaan. Kuvaillaan hienosti alkuperäisheimoa.

Günter Grass: Sipulia kuoriessa (Eurooppa)
Loistava nuoruudenkuvaus, nuoren miehen vaellusvuodet. Se sijoittuu lähihistoriaan: sodan loppumiseen ja jälleenrakennusaikaan. Minua lähellä, koska siinä on kuvaus Günter Grassin taideopinnoista.
 

 Kaisa Rastimon kirjasuositukset  

Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt
Hieno kuvaus nykypäivän Suomesta, netistä ja tytöistä. Auttoi samaistumaan 12-vuotiaan tyttäreni maailmaan. Viihdyttävä kirja.

 

Helvi Hämäläinen: Kadotettu puutarha
Säädyllisen murhenäytelmän jatko on parempi kuin Säädyllinen murhenäytelmä, josta tein elokuvan. Ensimmäisessä osassa minua häiritsi pienenpieni ilkeys ja ylimielisyys pää- henkilöitä kohtaan. Herraviha. Toinen osa on hienovaraisempi ja Helvi Hämäläinen on selvästi kehittynyt kirjailijana. Paras sotakirja, jonka olen lukenut. Kertoo kotirintamasta koskettavasti.

 

Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
Hain 19-vuotiaana elokuvataiteen laitokselle ja luin kaikki Timo K. Mukan kirjat silloin ja pääsin ehkä siksi sisään. Mukan rytmi on musiikkia. Kirja on lyyrinen verrattuna elokuvaan. Suosittelen kokemaan molemmat. Kumpikin on omanlaisensa versio ja onnistunut taideteos.

 

  Alpo Suhosen kirjasuositukset

Siri Hustvedt: The Sorrows Of An American
Hauska kirja. Psykologinen ja historiallinen suku- tarina, jossa yritetään jäljittää, miksi jotain on tapahtunut ja miksi joku on sellainen kun on. Itärannikon ja New Yorkin tunnelma.

 

Orhan Pamuk: Uusi elämä
Kirja jonka luin yhdellä kertaa läpi. Ajattelin lukiessani, että jos joku kirja muuttaa elämäni niin se on tämä. Ei se ehkä kuitenkaan muuttanut, olen liian syvälle junttaantunut. Uusi elämä on jonkinlainen rakkausodysseija, muistelua rakkaudesta, matkustamisesta, itsensä löytämisestä. Mystinen juttu, eksistentiaalinen, erikoinen maailma, varsinkin kun se on Turkki.

José Saramago: Kertomus näkevistä
Siinä pannaan niin sanottu demokratia ihan vaikka mihinkä. Hieno kirjoittaja. Hyvä tyyli. Käsittelee demokratiaa ja länsimai-sen demokratian kriisiä, ihmisen kykyä sotkea ideologia, toiveet ja tavoitteet. Arkipäivässä ne suttaantuvat.

 Kati Tervon kirjasuositukset 
 

Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli
Irlantilaisen alkoholisti-isän pojan omaelämäkerta upposi minuun lähtemättömästi. Tämä selviytymistarina vie Brooklynistä lime-rickiläisiin rähjäisiin kortteleihin, koulun penkille ja lopulta takaisin Yhdysvaltoihin. Kerronta vetää, hauskuttaa ja itkettää – kulkee suoraan sydämeen.

 

Sinikka Nopola: Kyä tässä jotain häikkää o
Hämäläisyys on oma hidastettu maailmansa, Tam-pereen murre oma kielensä. Kielen ohella Nopolan huumori syntyy ihmissuhdepähkäilyistä, arkisesta filosofiasta ja kohelluksesta. Iltapalaksi sopivat pikkutarinat rentouttavat. Ongelmat ovat ihmisen kokoisia.

 

Sofi Oksanen: Puhdistus
kuva-vasen Viron lähihistoriaan sijoittuva teos on sisarusten välinen kolmoisdraama, vakoilukirja, rikosromaani, kuvaus prostituutiosta ja yhteiskuntajärjestelmästä. Erityisen nautittavasti nuoren polven kirjailija kuvaa maalaisnaisen askareita ja kahden eri sukupolven kohtaamista. Vakava, polveileva tarina tempaa mukaansa. Päähenkilö Aliide Truun persoona jää nakertamaan pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Puhdistus on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon.

 

 Jukka Virtasen runopaletti
 

"Ei runoa tarvitse ymmärtää ja selittää puhki. Runo on tehnyt teh-tävänsä, jos se liikauttaa jotakin lukijan sydämessä tai päässä."
 

Ville Hytönen: Kuolema Euroopassa
Ota työn alle Ville Hytösen esikoiskokoelma Kuolema Euroopassa, niin hankit viipyilevän äkkilähdön Eurooppaan. Mika Waltari tilitti Euroopan matkan tuntojaan kirjassa Yksinäisen miehen juna. Suuren mestarin juhlavuotena kannattaa tutustua nuoren vaeltajan tuntoihin tämän päivän Euroopassa. Nuori runokustantaja pohtii rakkaan mantereemme tilaa ja kertaa runoissaan sen menneisyyttä. Hyvää matkaa, Teija! Takaan, että tulet viisaampana takaisin.

 

Tomi Kontio: Vaaksan päässä taivaasta
Tomi Kontion kiitelty runokokoelma Vaaksan päässä taivaasta. Se on Tomin neljäs kokoelma ja hän on ehtinyt julkaista jo viidennen. Tomi Kontio on sukupolvensa ykkösrunohemmo. Kontio on tuotannossaan nostanut Kontulan lähiöksi, jossa on runon koti . Hän on kirjoittanut ylväitä, raadollisia ja herkkiä säkeitä Kontulan ihmisistä ja tunnelmista. Tuollainen temppu osoittaa meille, millainen ilmaisuvoima on arkisella suomen kielellä, jos taituri sitä käyttää. Tämän kokoelman jokainen runo todistaa sitä
samaa.

 

Teemu Mäki: Kuolevainen
Se on kuvataiteilijan esikoiskokoelma, ja hän on koonnut Kuolevainen -kirjaan tekstejä kymmenen vuoden ajalta. Runot käsittelevät suuria ja raskaita aiheita. Lue ne itsellesi ääneen! On riemastuttavaa oivaltaa, kuinka viisas ja avarakatseinen ihminen näiden runojen tekijä on!

 

+ Henriikka Tavi: Esim. Esa
Jos väität ymmärtäväsi Henriikka Tavin esikoisesta Esim. Esa jotakin, niin valehtelet. Sinä ja kirja olette yhtä aikaa ihan pihalla kielellisen järjestyksen maailmasta. Tekee sielulle hyvää, kun tunne, järjellinen ajatus ja kirjoittaminen melskaavat omiaan yhtä aikaa. Henriikka vihjaa pihalla olon syyn kirjassaan: "...tosikko- maisuutesi johtuu siitä, että ajattelet liikaa". Tekstissä on kieli, muoto ja logiikka purettu palasiksi. Kirja ei kommunikoi lukijan eikä edes itsensä kanssa. Alareunassa kulkee luettelo, josta voi yrittää ottaa selvää. Nautin hitaasta tutustumisesta esimerkiksi Esaan. Kirja lähestyy suuria Beckettin kaltaisia absurdin tekstin suoltajia. Sitä pitää tavailla kuin aapista. Tavaa hitaasti ja löytävin mielin!

 

 Helena Kokon kirjasuositukset

Markus Nummi: Kiinalainen puutarha
Kirja tapahtuu 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Kamil ja Nora pakenevat Kiinan Turkestanista kohti Intiaa. Joutuvat rosvojoukon vangiksi. Lieventääkseen pelkoa Kamil kertoo Noralle rakkaudesta ja tytöstä, jonka silmät ovat kuin gasellin. Kaunista kieltä. Kirjan tarina on kuin lankakerä, joka vähitellen keritään auki ja tarina tulee kerrotuksi. Tarina kietoutuu Mannerheimin ottaman valokuvan ympärille – valokuvassa lähetystyöntekijöitä ja englantilaisia virkamiehiä. Miten kuva onkaan päätynyt Kamilin haltuun?

 

 Alice Munro: Karkulainen
Novelleja erilaisista naiskohtaloista – miten sattuma tai aivan pie-nikin erehdys saattaa muuttaa kokonaisen elämän suunnan. Arki-elämää.

 

 Maarit Verronen: Saari kaupungissa
Eleetöntä kerrontaa, outoa lumoa. Romaani, joka rakentuu monista lyhyistä tilanteiden kuvauksia. Päähenkilönä Aisla, joka muuttaa uuteen kaupunkiin. Kuvaa oman identiteetin etsintää, vertautuu uuden asuinkaupunkiin tutustumiseen. Mitä tutummat kadut ja paikat, sitä rohkeammin uskaltaa tehdä uusia asioita.

 

Takaisin ammattilaisten vinkkeihin