yle.fi

Verovapaa kulttuuriseteli työhyvinvoinnin välineeksi 

Työantaja, haluatko tukea työntekijöidesi kulttuuriharrastuksia ja edistää näin työhyvinvointia ja työssä jaksamista? Nyt se on mahdollista verovapaalla kulttuurisetelillä. 

Kulttuurisetelit saivat verovapauden vuoden 2009 alusta lähtien. Eduskunnan päätöstä edeltäneessä keskustelussa verovapauden puolustajat vetosivat mm. siihen, että kulttuurin harrastaminen parantaa hyvinvointia, kasvattaa työmotivaatiota sekä ylläpitää työkykyä.

Idealtaan kulttuuriseteli toimii verovapaan liikuntasetelin tavoin. Työantaja voi vähentää verotuksessa kulttuuriseteleistä aiheutuneet kustannukset henkilöstökuluina. Työntekijän ei puolestaan tarvitse maksaa seteleistä lainkaan  tuloveroa.

Kulttuuriseteli käy maksuvälineenä erilaisissa kulttuuritapahtumissa kuten teattereissa, museoissa, näyttelyissä ja konserteissa sekä urheilutapahtumissa. Lisäksi setelillä voi kustantaa kulttuuriharrastuksiin liittyviä, ei tutkintoon johtavia kursseja.

Kulttuurisetelin kehitti Smartum Oy vuonna 2005. Tällä hetkellä kulttuuriseteleitä sekä erilasia liikunta- ja kulttuurisetelin yhdistelmiä kauppaavat Smartumin lisäksi mm. Suomen Hoitoseteli, RJ Kuntoiluseteli ja Luottokunta. Kulttuurisetelien arvo ja hinta vaihtelevat setelintarjoajien mukaan. 

Smartumin yhdistelmäsetelit, Luottokunnan Virikesetelit, Hoitosetelin Supersetelit ja RJ:n Tyky-kuntosetelit  toimivat sekä liikunta- että kulttuuriseteleinä. Tällöin työntekijä voi itse päättää, haluaako hän kustantaa setelillä liikunta- vai kulttuuripalveluja.

Kulttuuriseteleitä hyväksyvien kulttuurintarjoajien määrä kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä RJ:n Tyky-kuntoseteli käy noin 400 kulttuurilaitoksessa kautta maan. Smartumin yhdistelmäsetelin hyväksyy hieman yli 200 kulttuurintarjoajaa.

Yhtä vuotta ja yhtä työntekijää kohti työnantaja saa myöntää maksimissaan 400 euron arvosta verovapaita kulttuuri- ja liikuntaseteleitä. Koska kulttuuriseteli on tarkoitettu saajansa henkilökohtaiseen käyttöön, ei sillä voi maksaa lasten tai muiden perheenjäsenten kulttuuriharrastuksia.

Takaisin työnantajat-sivulle