Forskningsrön inom kultur

Uppdatera din kunskap om kultur och dess möjligheter

Färska undersökningar avslöjar att kulturen inte bara ger gott humör utan också ork. Kulturellt aktiva människor lever ett längre och friskare liv än mer lågaktiva kulturförbrukare.

Kultur och konst kan också styra vårt liv på ett oväntat sätt, eftersom konstupplevelser ger impulser som känns mycket djupt inne i hjärnan. Nya avbildningsmetoder för undersökning av hjärnan har påvisat att musiken i stort sett stimulerar samma hjärncentra som mat, sex och droger.
 

Berikade miljöer stimulerar hjärnan

Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs Universitet undersöker kulturens hälsoeffekter på hjärnan.

 

 

  

Foto: Seppo Sarkkinen / YLE Tristess kan döda

Nu är det bevisat. Man kan faktiskt dö av tristess, säger en undersökning gjord på London University College.

 

 

 

Foto: Goodshoot.com/Ludovic Di OrioTyska barn ordineras kulturdoser på recept

I Tyskland har läkarna börjat ordinera teater till barnen, eftersom kulturupplevelser antas främja barnens utveckling och deras relation till den egna hälsan.

 

 
  

Foto: Kalle KultalaKonst kan vara omtumlande

För den som tror att ett museibesök är ett avspänt och smått långtråkigt tidsfördriv för söndagar rekommenderas Anna Kortelainens underfundiga ”hemmets läkarbok”.

 

 

 

Foto: AteneumHjärngymnastik med hjälp av minnesbilder

Allt fler människor drabbas av minnessjukdomar, men ta’t lugnt: Simberg, Edelfelt och Schjerfbeck hjälper till att aktivera minnet. Bland annat dessa konstnärer är med och gymnastiserar hjärnan på Ateneums minnesstigar.

  

 

Foto: Elina PerttulaHur fungerar minnesstigen i praktiken?

Kulturkondis testade minnesstigen då redaktören gick rundan tillsammans med sin 91-åriga mormor. Omringad av konstverken inspirerades mormodern att minnas den i Östra Finland upplevda barndomstiden.

 

 

 

Foto: Touko Yrtiimaa/YLETa hand om dig själv – genom att skriva

Skrivandet verkar fungera som ett slag av terapi – privat och gratis. Psykologer har forskat i exakt vad det är i skrivandet som hjälper.

 
 

 

Foto: Kalle KultalaSkrivarkurens ABC

Genom att adaptera professor James W. Pennebakers instruktioner kan alla själv sätta ihop en egen skrivarkur.

 

 
 

Foto: från YLEs tv-program Kuoroon!Färska forskningsresultat bevisar att alla kan lära sig sjunga

”Vi har alla rätt till en egen röst – också sångröst”, deklarerar doktor i musik och sånglärare Ava Numminen som i sin avhandling att avsaknaden av sångtalangen bara är en myt: kan om de bara vill utvecklas som sångare.

  

Foto: Goodshot.comLevitin forskar i hur hjärnan reagerar på musik

Det finns ingen egentlig musikalisk begåvning, utan allt hänger på fysiska egenskaper, uthållig träning och viljekraft. Så hävdar den amerikanske neurologen och professorn Daniel J. Levitin.

 

 

Foto: Kalle KultalaKreativa ämnen i skolan leder till bättre inlärning

Imponerande resultat från norska skolor bevisar kreativa ämnens betydelse även på den övriga inlärningen. Nu skall dans, drama och teater bidra till att ge engagerade och duktiga elever inom alla ämnen.

 

 

Foto: YLE Bildtjänst: Juha-Pekka InkinenMusiksmaken utvecklas ännu i vuxenålder 

Redaktör Jenni Linko har gjort en intervju om musiksmak med Tuomas Eerola, doktor i musikvetenskap och ordförande för det vetenskapliga sällskapet Suomen musiikkitieteellinen seura. Vad berättar vår musiksmak om oss? På vilket sätt lönar det sig att börja utveckla sin egen musiksmak?

 

Foto: YLE Bildtjänst/Mika KanervaMusik berusar, bokstavligen

Vad är det som händer inom oss när bröllopsmarschen får tårarna att rinna eller när en dundrande symfoniorkester ger gåshud över hela kroppen? Den senaste neurologiska forskningen har avslöjat att musiken i stort sett stimulerar samma hjärncentra som mat, sex och droger.

 

Foto: YLE Bildtjänst/Arja LentoKonsumera kultur och lev längre

Kulturella upplevelser sänker blodtrycket och stressnivån och höjer den förväntade livslängden. Enligt en doktorsavhandling från Umeå universitet kan lågt kulturintag orsaka betydande hälsorisker.

 

 

Foto: YLE Bildtjänst/Mika KanervaFörmågan att se färger har betydelse

I vilken mån påverkas människan av färger? Lektorn i färglära vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors behandlar denna och många andra frågor i sin nyutkomna bok.

 

 

Bild: YLE BildtjänstMozarteffekten: saga eller sanning?

Kan man höja sin intelligenskvot genom att lyssna på musik? Blir barnen fiffigare, kreativare och läraktigare av klassisk musik? Är Mozarteffekten saga eller sanning?

 
 

 

Foto: YLE Bildtjänst/ORF.Varför är studerande inte intresserade av högkultur?   

Utbildning och kulturintressen går ofta hand i hand: eller hur stor del av byggnadsarbetarna byter ut overallen till mörk kostym och tillbringar kvällen på operan? Men varför intresserar sig högskolestuderande nödvändigtvis inte för de högkulturella konstformerna?

 

Foto: AP Graphics BankVad är relationen mellan upplevelseinriktad och konstnärlig verksamhet?

Psykolog Jaana Haapasalo diskuterar vårt behov av upplevelserinriktad verksamhet samt kartlägger relationen mellan konst och erfarenheter. 

  

 

 

Tillbaka till Konditionshörnan

Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften