Keskustelu kokemusraportista: Lavalla: Vesa-Matti Loiri

Skrivet av Lunasol 2 januari, 2010 - 05:35

Alla alkuperäisen kokemusraportin teksti

Kiitos YLElle konsertin taltioinnista ja lähettämisestä. Kesän 2009 Provinssirokista taltioitu Ivalo-Inari-Kasari -levyjen satoa eli suomalaisrokkareiden säveltämiä, sanoittamia ja tunnetuksi tekemiä biisejä Loirin tulkintoina. Lomassa oli hieman puhetta karismasta ja taiteen merkityksestä.

Loirin tulkitsemat Miljoonasateen "Tulkoon silmitön talvi" ja Tehosekoittimen biisi (jonka nimen jo unohdin) puhuttelivat minua eniten.

Kommentarer

Astrolihjamos bild

1/5 Levyt

Skrivet av Astro 2 januari, 2010 - 05:37

Minulla on nuo edellämainitut levyt, joita tulee aika harvakseltaan kuunneltua, mutta osa tulkinnoista toimii ja osa on aivan sietämättömiä. Menee Veskun laulu välillä jo liikaakin tulkitsemiseksi.

0301942s bild

2/5 Tulkinnan ilo ja luomisen vapaus..

Skrivet av Minna 3 januari, 2010 - 04:03

Taiteilijalla on kai lupa tulkita, tapana tehdä näköisekseen. On kuulijan valinta, pitääkö vai ei. Mihinkäs koira karvoistaan pääsisi, tai Loirikaan..

Olen vasta näiden edellä mainittujen kolmen levyn myötä tutustunut Vesa-Matti Loiriin musiikillisena tulkitsijana (käytän mielummin sanaa tulkitsija kuin laulaja) ja olen huomannut, että näiden julkaisujen myötä alkavat makuasiat ja mielipiteet kuulijoiden kesken todella pulputen nousta pintaan! Kun itse kuuntelen mitä tahansa kappaletta alkuperäisesittäjän tai Loirin levyttämänä, en näe juurikaan syytä verrata kappaleita toisiinsa, sillä niissä korostuvat hyvinkin erilaiset asiat: kuulen tutut kappaleet Loirin tulkitsemana uudenlaisina. Hän luo niihin toisenlaisen hengen. Ja kenties se on ollut tarkoituskin.

0301942s bild

3/5    

Skrivet av Minna 3 januari, 2010 - 04:10

 

 

Astrolihjamos bild

4/5 Minusta

Skrivet av Astro 3 januari, 2010 - 06:12

Loiri oli parhaimillaan tulkitsijina 70- ja 80-luvulla. Tuolta ajalta henkilökohtaiset suosikkilevyni ovat: "Eino Leino 1-3", "Vesku Suomesta" ja kokoelmalp "Laulu on iloni ja työni". Näissä mennään koko ajan sillä rajalla, että ovatko ne jo naurettavia. Ja useimmiten eivät ole.Loirin huumorilevyistä en ole tykännyt koskaan, "Naurava kulkuri" ärsytti jo ensikuulemalta.

5/5 tulkinta ja... niin, makuasiat

Skrivet av CenoM 3 februari, 2010 - 21:13

Loirin laulu joissakin biiseissä kyllä toimii. Rurjaa tässä viimeksi kuuntelin ja muutama biisi Loirin laulamana jopa sykähdytti, mutta aika moni tökki. En tiedä mikä siinä oikein on, mikä tökkii.

Mutta niinhän se menee, että kun on persoonallinen meininki, niin toiset tykkää ja toiset ei.

Pitäisi tuota vanhempaa tuotantoa kuunnella, niin olisi sitten perustellumpi näkemys.

Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften