Diskutera erfarenhetsrapporten: Sukiyaki Western Django

Skrivet av 10 juli, 2009 - 08:38

Erfarenhetsrapporten:

akashi Miike;s film Sukiyaki Western Django är en film som är född under klassisk himmel. Blandar men in Japansk samurai film, Europeisk (mest Italiensk) western, Blanda in litet Shakespeare och hyllan med filmer av Sergio Leone, Sam Peckinpah, John Woo och t.om Clint Eastwood och soppan som ligger på tallriken är Sukiyaki Western Django.

Detta är en soppa man garanterat aldrig sett förut. Filmen mixar Japan med Nevada och har endast Japanska skådespelare som talar Engelska med japansk brytning. Den enda västerländska personen i filmen är Quentin Tarantino. När man slutat fundera på varför nån gör en sån här film egentligen så märker man att här är en film som är så Spagetti Western som bara en Italiensk western kan vara. Fylld med våld, dynamit, Gatlings, kornig dialog och fullscreen action.

Takashi Miike är en mycket excentrisk japansk fregissör som har gjort en hel del mycket bra filmer.Bl.a. Ichi the Killer, Audition och The Happiness of the Katakuris är några av hans mest kända filmer. Han har gjort en rätt så stor mängd olika sorters filmer från Superhjältefilmer för barn, Tonårsdramas, sentimentala komedier till mystiska konstfilmer. Jag är nog inte någon sorts specialist på hans filmer. Har väl sett en 8-10 filmer som han gjort från den 40 tal filmer han regisserat under de senaste 15 åren. Men i en värld där filmer många gånger bara är mekaniska och enformig så är Miike inte rädd att göra något helt annat.

Vad Sukiyaki Western Django handlar om är väl inte så viktigt som att det är en samling av arketyper som brukar finnas i filmer. Vi har en Ensam Revolerman med en mystisk bakgrund som kommer till en stad som styrs av två gäng. Genju clan eller Whites som de kallas och Heike eller Reds. Dessa namn har sina rötter i Japansk historia, men hänvisar också till medeltida England och Rosornas Krig. Berättelsen finns i Henrik den Sjätte som Kiyomori, den fega ledaren från The Reds börjar läsa och tvingar sina underhuggare kalla honom Henrik.

The Whites ledare Yoshitusune ser mera  ut som Popstjärna än en skurk. En förförisk ung änka-prostituerad som ser revolermannen som ett verktyg för hämnd och en gammal dam som tar hand om änkans son. Aj jo så finns här en komisk figur också... En ryggradslös sheriff som her en delad personlighet. (litet som Gollu faktiskt). Plus s finns här som nämnt dynamit, maskin-gevär, överdrivna action scener, ljud som från en animefilm, inälvshumor, en litet pojke som inte talar med sköter om röd-vita rosor och några färgranna flash-back sener som innehåller bl.a. Tarantino som en revolerman som delar ut filosofi i skugggan av Mount Fuji av paff.

Efter denna presentation så vad blir det av denna film. En film som på finska kunde kallas en "seka-meteli-soppa". En film som innehåller så mycket av allt möjligt att man ibland blir helt bortblandad. Miike vill inte enbart underhålla oss utan vill också visa oss något mästerligt, mytiskt och visa oss sin genialitet. Och i denna film lyckas han inte med det men vi får en berg-och-dal-bana som heter duga. Han lyckades med att få mig att börja gräva i DVD hyllan efter Sergio Leones Dollartrilogin, Sergio Corbucci:s Django och andra westerns.

För er som vill se en traditionell western, glöm bort denna film men för resten se filmen och njut. Men vänta er inte för mycket. Eller som Tarantino sagt om filmen "To be such a cool character, doing fast draws, wearing a cool costume, it just doesn't get any better than that." och "There's a childlike innocence to it. We could all be eight years old and doing this in our backyards and just having a whale of a time." Behöver man säga något mera.

Kommentarer

isla07s bild

1/1 Vi vill ha mera!

Skrivet av Bengt Bananasplit 10 juli, 2009 - 08:39

Bästa fantastix,

Jag känner inte till den genren så bra som du skriver om, men tyckte om att läsa din text. Har väntat på att jag skulle höra mera av dig här på Kulturkondis sidor...

Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften