Skriv en erfarenhetsrapport

Hurdan var din senaste kulturupplevelse?
Vilka känslor väckte den: vad tycket du om, vad kändes pinsamt, vad förstod du inte? Berätta och dela med dig. Det är viktigt att stretcha ordentligt efter varje träningspass – då uppnår du även de positiva effekterna med träningen.

Alla dem som skrivit en erfarenhetsrapport före 31.8.2010 deltar i slutet av sommaren i utlottningen av Kulturkondis- och festivalprodukter.

För varje erfarenhetsrapport du skriver växer ditt personliga saldo med 3 kulturpoäng. Kommenterar du någon annans rapport får du en poäng.

Skriv en erfarenhetsrapport

Aktivaste erfarenhetsorter

Sök kulturerfarenheter

Hurdana känslor väckte en viss konsert, utställning eller teaterföreställning hos andra kulturtränare? Vilka evenemang rekommenderas i Vasa eller Åbo?

Kommenterade erfarenhetsrapporter flyttas med kommentarer som diskussionsämnen till Kulturkondis forum.

Sökord

Sökningen gav 18 träffar

karkokkos bild
Karolina skaffade sig en läserfarenhet: Alkemisten
Nyland, 09.04.2010
Konstnär:Paulo Coelho

Succeromaner gör mig alltid lite skeptisk...

En berättelse om en herde som följer sin levnadsöde från Andalusien till pyramiderna. På vägen lär han känna sig själv.
Inget överraskande men en vacker berättelse som är lätt att läsa.

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en tv-erfarenhet: Boktid
Arenan - Nyland, 01.03.2010
Konstnär:FST5

Hade inte fått med mig Boktids säsongstart... Ser så lite på FST, men detta är absolut det bästa kanalen har att erbjuda: Boktid.

Svängigt om böcker med kommentarer av specialister men också "vanliga" läsare. Varifrån hittar de (på) alla dessa? Ibland går programmen inte lika smidigt, men när det  går fint är det fantastiskt! Kommer till exempel ihåg den om Kjell Westös senaste bok. Den vara bara så härligt vardaglig som ett litteraturprogram bara kan bli - utan att bli stel och samtidigt som man håller sig till saken.

Och jag behöver väl inte ens kasta extra spotlight på Karsten Volles serier, för de är ju bara så bra...

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en läserfarenhet: Gå inte ensam ut i natten
bussen - Nyland, 12.01.2010
Konstnär:Kjell Westö

Måste bara logga in mig för att skriva om min seanste kulturerfarenhet: sitter nämligen som besatt med Westös senaste roman. (Är alltså inte ännu färdig, men en erfarenhet kan detta väl vara ändå?)

Eftersom jag inte har tid att läsa annat än på vägen till och från jobbet, har jag nu träffat på den boken jag väntat på. Nämligen den som slukat med mig i den grad att jag missat hållplatsen där jag ska byta buss... Tack för den, Kjell!

Måste ta mig en funderare då det gällde att kryssa för positiv eller negativ erfarenhet. Men det måste ju bli en glad min trots förseningen :-) Hoppas chefen har överseende med min kulturhobby...

Micci skaffade sig en teatererfarenhet: Körsbärsträdgården
Svenska teatern - Nyland, 18.11.2009

En häftig föreställning där scenen och publiken bytte plats.. Går inte så ofta på teater så det är alltid en stark upplevelse! Tyckte mycket om att skådespelet fanns bland publiken, man kände cigarröken bredvid sig, någon klättrade upp på en stege precis bredvid ens sittplats.. Hela teatern levde och man var en del av skådespelet/konstverket! Fantastiskt roande spektakel som väckte en ordentligt i novembermörkret :) Och rolig men samtidigt sorglig. En familjesaga om spretiga personligheter! Mitt teaterintresse vaknade till igen, nästa föreställning blir redan denna fredag.

jagjessica skaffade sig en läserfarenhet: Läsglädje seminarium på Hanaholmen
Hanaholmens kulturcentrum - Nyland, 11.11.2009
Konstnär:Många olika

Jag deltog i Läsglädje seminariet  på Hanaholmen och blev både positivt överraskad och imponerad av allt. Programmet var uppbyggt så att olika föreläsare berättade om hur man kan använda litteratur och bilderböcker på olika sätt i bl.a. arbetet. Där fanns exempel som babypoesi, barnpsykologi osv. Det hela var väldigt intressant. Jag skulle rekommendera motsvarande evenemang åt alla som har fördomar mot litteratur och titteraturens funktion i olika sammanhang. Väldigt inspirerande!

edla09s bild
edla skaffade sig en konsterfarenhet: Gorilla
Campusområdet i Vik - Nyland, 10.11.2009
Konstnär:Villu Jaanisoo

Ack du fantastiska och underbara gorilla i gummi vid universitetsbiblioteket i Vik.

Du räddade min måndagsmorgon (trots din fräna gummilukt). Jag blev så glad av att stöta på dig.

Måste riktigt googla dig och se "vems" du var. Puss på dig!

ramlosa skaffade sig en filmerfarenhet: Beck - I Guds namn
hemma - Nyland, 02.07.2009

Tittade på Beck - I guds namn igår och måste verkligen säga att dom här nyare Becken är helt super! Missade lite av filmen i början och det var ganska synd, men det jag såg var väldigt spännande, mucket bra skådespeleri av Mikael Persbrandt och Peter Haber.

Filmen handlar om en paparazzi fotograf som blir mördad och det leder till att Becks chef blir mördad. Handlingen var väldigt spännande, och dom känslomässigt laddade polisernas beteende var mycket intressant att se. Det som sklijer Beck från andra polisserier är att den är mycket om relationer, och inte bara typiska och ibland lite långtråkiga kärleksrelationer men också relationer mellan tex Beck och Gunvald, eller Beck och hans lite mystiska granne.

Filmen var verkligen toppen, tittade fram i stanna hemma och märkte till min besvikelse att nästa vecka blir det gamla Beck igen, alltså inte spleat av Peter Haber. Tycker han är överlägset den bästa Becken.

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en tv-erfarenhet: Miniserie: House of Saddam
hemma - Nyland, 23.03.2009
Konstnär:BBC & HBO

Intressant miniserie i tv (Canal +) om Saddam Husseins tid som diktator från 1979 fram till hans arrestering 2006.

Sanningsenlig dokumentärmaterial kan man inte tala om här, trots att BBC varit med som samproducent tillsammans med HBO, men serien påminde om vissa detaljer och historiska fakta bakom händelserna i Mellanöstern under de senaste årtiondena.

Amerikanarnas roll i Irak på 1980-talet hade suddats ut nästan totalt, men så nämndes inte heller (i jämlikhetens namn?) Sovjets äventyr i närområdet.

Av Saddam själv gavs en hela vägen igenom grym bild, övriga karaktärer hade fler mänskliga sidor. Vad som är fiktion och vad som är fakta då det gäller dessa personligheter kan man ju inte veta.

Manuset var väl genomarbetat och strukturerat - fick mig faktiskt att se alla fyra avsnitt i ett streck!

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en konsterfarenhet: Rafael Wardi - Själen i färgen
Didrichsens konstmuseum - Nyland, 11.03.2009
Konstnär:Rafael Wardi

En underbar utställning i väntan på våren! Mycket gult och många glada streck.

Brukar vanligtvis inte orka titta på olika videoverk eller filmer då jag går på utställning, men berättelsen (på 24 minuter) om hur Wardi bestämmer sig för att måla en tavla med sina fingrar gjorde mig varm inombords.

Utställningen omfattade dessutom en passlig mängd verk, så att man inte blev helt utmattad.

fantastix skaffade sig en filmerfarenhet: Sukiyaki Western Django
Hemma - Nyland, 09.03.2009
Konstnär:Takashi Miike

akashi Miike;s film Sukiyaki Western Django är en film som är född under klassisk himmel. Blandar men in Japansk samurai film, Europeisk (mest Italiensk) western, Blanda in litet Shakespeare och hyllan med filmer av Sergio Leone, Sam Peckinpah, John Woo och t.om Clint Eastwood och soppan som ligger på tallriken är Sukiyaki Western Django.

Detta är en soppa man garanterat aldrig sett förut. Filmen mixar Japan med Nevada och har endast Japanska skådespelare som talar Engelska med japansk brytning. Den enda västerländska personen i filmen är Quentin Tarantino. När man slutat fundera på varför nån gör en sån här film egentligen så märker man att här är en film som är så Spagetti Western som bara en Italiensk western kan vara. Fylld med våld, dynamit, Gatlings, kornig dialog och fullscreen action.

Takashi Miike är en mycket excentrisk japansk fregissör som har gjort en hel del mycket bra filmer.Bl.a. Ichi the Killer, Audition och The Happiness of the Katakuris är några av hans mest kända filmer. Han har gjort en rätt så stor mängd olika sorters filmer från Superhjältefilmer för barn, Tonårsdramas, sentimentala komedier till mystiska konstfilmer. Jag är nog inte någon sorts specialist på hans filmer. Har väl sett en 8-10 filmer som han gjort från den 40 tal filmer han regisserat under de senaste 15 åren. Men i en värld där filmer många gånger bara är mekaniska och enformig så är Miike inte rädd att göra något helt annat.

Vad Sukiyaki Western Django handlar om är väl inte så viktigt som att det är en samling av arketyper som brukar finnas i filmer. Vi har en Ensam Revolerman med en mystisk bakgrund som kommer till en stad som styrs av två gäng. Genju clan eller Whites som de kallas och Heike eller Reds. Dessa namn har sina rötter i Japansk historia, men hänvisar också till medeltida England och Rosornas Krig. Berättelsen finns i Henrik den Sjätte som Kiyomori, den fega ledaren från The Reds börjar läsa och tvingar sina underhuggare kalla honom Henrik.

The Whites ledare Yoshitusune ser mera  ut som Popstjärna än en skurk. En förförisk ung änka-prostituerad som ser revolermannen som ett verktyg för hämnd och en gammal dam som tar hand om änkans son. Aj jo så finns här en komisk figur också... En ryggradslös sheriff som her en delad personlighet. (litet som Gollu faktiskt). Plus s finns här som nämnt dynamit, maskin-gevär, överdrivna action scener, ljud som från en animefilm, inälvshumor, en litet pojke som inte talar med sköter om röd-vita rosor och några färgranna flash-back sener som innehåller bl.a. Tarantino som en revolerman som delar ut filosofi i skugggan av Mount Fuji av paff.

Efter denna presentation så vad blir det av denna film. En film som på finska kunde kallas en "seka-meteli-soppa". En film som innehåller så mycket av allt möjligt att man ibland blir helt bortblandad. Miike vill inte enbart underhålla oss utan vill också visa oss något mästerligt, mytiskt och visa oss sin genialitet. Och i denna film lyckas han inte med det men vi får en berg-och-dal-bana som heter duga. Han lyckades med att få mig att börja gräva i DVD hyllan efter Sergio Leones Dollartrilogin, Sergio Corbucci:s Django och andra westerns.

För er som vill se en traditionell western, glöm bort denna film men för resten se filmen och njut. Men vänta er inte för mycket. Eller som Tarantino sagt om filmen "To be such a cool character, doing fast draws, wearing a cool costume, it just doesn't get any better than that." och "There's a childlike innocence to it. We could all be eight years old and doing this in our backyards and just having a whale of a time." Behöver man säga något mera.

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en filmerfarenhet: Persepolis
hemma på soffan - Nyland, 03.03.2009
Konstnär:Marjane Satrapi

Persepolis är en otroligt estetisk film om svåra saker.

Marjane Satrapis seriealbum om den islamska revolutionen i Iran omvandlad till animationsfilm. Om att växa upp, om hur barn ser sin omgivning, om krig, om revolution, om att bo långt från sina föräldrar, om religion, om ideologi.

Måste se den på nytt och måste skaffa seriealbumet. Det här är en serie i samma kategori med Maus.

Hur kan någonting så hemskt beskrivas så vackert? Jag är tagen men mållös.

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en filmerfarenhet: American Gangster
Nyland, 26.01.2009

Hade bekantata mig med filmen ursprungligen genom dess sound track och blivit intresserad.
Var lite orolig över hur en så lång gansterfilm skulle kunna hålla mig vaken utan att minuter ödslats på onögida skjutscener och råa tortyrfester.
Men som så ofta förr, så är verkligheten ofta underligare än fiktionen och berättelsen - som alltså baserar sig på ett äkta människoöde - egentligen en biografi om en businessman.
Man behövde inte heller ställa sig på de goda eller de ondas sida, för bland poliserna fanns det av bådfa sorter och gangstrarna tog väl hand om de sina och sin omgivning.
En film som trots sin "tomma" titel gav mer än bara underhållning.

isla07s bild
Bengt Bananasplit skaffade sig en kulturerfarenhet: Sopranos & Andrea Bocelli
Nyland, 13.01.2009

Som en djupt inrotad rock- pch popmänniska fick jag mig en omskakande upplevelse då jag under helgen igen placerade mig framför soffan för att njuta av veckans Sopranos-dos. Att serien i sig är en pärla med sina underbara karaktärer (allt från klädsel till manusförfattarnas lek med stereotyper om italienska machomän och deras hemmafruar och mammor) är väl inte någon nyhet. Redan tidigare hade jag lagt märke till det väl genomförda musikvalet, som på ett utmärkt sätt stöder stämningarna i händelserna. Men denna gång gick det över i nya sfärer! Tony och hans maffiagäng tog sig en businessresa till Italien. Där accompanjerades Christoffers drogeskapader på ett fint sätt med italiens rap. De äldre amerika-mafiosorna beskrev sina upplevelser av "hemlandet" genom maten, medan deras fruar satt i New Jersey och levde Lilla Italien och lyssnade till Andrea Bocelli och "Con Te Partirò"... På ett sätt som fastnade i hjärnan återkom låten ett par gånger under avsnittet och fick kalla kårar att gå åtminstone utefter denna tittares rygg. Så det hjälpte inte: jag var tvungen att söka fram mp3-version av låten och spela den hela söndageftermiddag medan jag lagade familjen en enorm portion pasta!

Jeppe skaffade sig en musikerfarenhet: Freepoint Crew, Trainspotters, OG Ikonen @ Sir William Gotfunk
Nyland, 11.12.2008

Fin avslutning på en fin klubb! Kunde ha varit mera folk på plats men med tanke på tidpunkten var det nog okej. Bra live set av vilka svenska Trainspotters, som för första gången uppträdde i Finland, utmärkte sig med en mycket energisk och medryckande spelning.

Jeppe skaffade sig en filmerfarenhet: What Would Jesus Buy?
Nyland, 03.12.2008

Underhållande dokumentär som ger en bra bild på människors konsumtionsmani.

Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften