Kulturkondisdagen 2009 firades på 28 orter

Nationella kulturkondisdagen firades åter lördagen den 5 december. Kulturkondisdagen arrangerades i år för andra gången och publiken fick njuta av sammanlagt 116 evenemang på 28 olika orter över hela landet - från Alajärvi till Äänekoski och Helsingfors till Rovaniemi. På flera arbetsplatser tog man en tjuvstart och firade Kulturkondisdagen redan under fredagen 4.12.

Dagen till ära erbjöd de kulturaktörer som är med i projektet Kulturkondis förutom på sin ordinarierepertoar även specialprogram som gratis inträden, skräddarsydda guidningar, möten med konstnärer och arbetsgrupper, workshops och performanser. Målet med kulturaktörernas gemensamma satsning var, att sänka tröskeln till att besöka kulturevenemang samt fokusera på det rika finländska kulturutbudet.

> Kolla årets evenemang under Kulturkondisdagen i Svenskfinland med språköar

Nedan hittar du några exempel kring hurdana evenemang som arrangerades Kulturkondisdagen till ära och hur de lyckades.
 

"Liv i luckan"

Finlands fotografiska museum arrangerade på Kulturkondisdagen en seminariedag som fördjupade sig i utställningen med fotoböcker. 

"Vi hade liv i luckan", beskriver intendent Anna-Kaisa Rastenberger Kulturkondisdagens stämning. "Att vi bjöd på fritt inträde påverkade självklart saken, men liknande trafik har vi inte sett här på en tid. Rastenberger anser att det lönar sig att vara med på Kulturkondisdagen. "Ju fler kulturaktörer och -institutioner arrangerar evenemang samtidigt, desto bättre."

"Många känner till Kulturkondis"

Under Vanda konstmuseums Performanslördag uppträdde konstnär Heikki Pasanen med sin performans på köpcentret Myyrmanni. "Performanserna väckte väldigt positiva kommentarer. Både konstnären och vi själva var smått överraskade över att dagen var en sådan succé", berättar museiamanuens Kati Huovinmaa

"Det lönar sig definitivt för oss att vara med även nästa år", kommenterar Huovinmaa. Speciellt tacksam är hon för den hjälp i informationsväg som museet fått av Kulturkondis kring Kulturkondisdagen. "Det har varit lätt att sätta in projektet i den egna marknadsföringen, eftersom det verkar som om många känner till Kulturkondis. Det har fungerat som stöd för vårt eget marknadsföringsarbete."

För barn och unga

På Björneborg konstmuseum firades Kulturkondisdagen med workshop och skattsökning för barn. För att hitta skatten gick barnen runt i utställningssalarna och sökte efter ledtrådar från videokonstverken. Med hjälp av de rätta svaren pysslades det slutligen en kista av bokpärmar för de skatterna som barnen hittat. "Barnen var verkligen förtjusta", kommenterar museilektor Anni Venäläinen besökarnas reaktioner.

 

Fortsättning följer 5.12.2010  

Kulturkondisdagen firas för tredje gången i nästa år den 5 december, dagen före självständighetsdagen. Det lönar sig att förbereda sig i tid för att få ihop ett riktigt maffigt program.

Delta och ge respons

Dela med dig om dina idéer till nästa års Kulturkondisdag eller berätta om hur ni firat dagen tidigare år. 

 

Vad är Kulturkondisdagen?   

Kulturkondisdagen firas varje år dagen före självständighetsdagen 5.12.   

> Läs mer om idén bakom dagen

_______________________________

Bilder från Kulturkondisdagen 2009

Konstkritiker Otso Kantokorpi kommenterar utställningen med fotoböcker på Finlands fotografiska museum. Foto: Taneli Eskola

Performanskonstnären Willem Wilhelmus uppträder under Performanslördagen på Vanda konstmuseum. Foto: Kati Huovinmaa

 

På Björneborg konstmuseum pysslades det skattkistor.

_______________________________

Övrigt material kring Kulturkondisdagen

> Asa & Jätkäjätkät, Räppärimummo, Ella & Aleksi samt Akli rappar in Kulturkondisdagen    

> Peter von Bagh berättar varför det lönar sig att fira kulturen uttryckligen dagen före självständighetsdagen. 

 
 
 

 

Rundradion Ab, Radiogatan 5, 00024 Rundradion, tel. (09) 14801
Info om Svenska YLE Respons Om TV-avgiften