yle.fi

Tutkimustietoa kulttuurista

Viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet, että kulttuuri vaikuttaa paitsi mielialaan myös fyysiseen terveyteen.

Lue lisää, niin saat tietää, mitä värinäkö merkitsee ihmisille ja missä vaiheessa musiikkimakumme syntyy. Tekeekö klassinen musiikki ihmisistä fiksumpia kuin rockin kuuntelu? Kenessä on mestarin aineksia, ja olisiko minusta uudeksi Mozartiksi?

Lääkärin määräämillä kulttuuriresepteillä parantava vaikutus

Turussa terveyskeskuslääkäri on pilleripurkin sijaan voinut määrätä potilaalle vaikkapa sirkusesityksen. Millaisia ovat tulokset? Kuuntele ohjelma.

 

 

Foto: Seppo Sarkkinen / YLETylsä elämä on kuolemaksi

Lontoon University Collegessa tehty tutkimus osoittaa, että tylsistyneillä ihmisillä on suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin muilla.

 

Taidekin voi suistaa katsojan raiteiltaan

Jos kuvittelit, että museokäynti on leppoisaa ja vähän pitkäveteistä sunnuntaipäivän täytettä, kannattaa tarttua Anna Kortelaisen kujeilevaan joka kodin lääkärikirjaan Hurmio – oireet, hoito, ennaltaehkäisy (Tammi).  

 

 

Aivojumppaa muistikuvilla  

Muistisairauksista kärsii yhä useampi, mutta ei hätää: Simberg, Edelfelt ja Schjerfbeck ovat rientäneet avuksi aktivoimaan aivojamme. Muun muassa nämä Kultakauden ajan maalarit toimivat nyt muistamisen oppaina ja aivojumppareina Ateneumiin luodulla muistipolulla. 

 

Miten muistipolku toimi käytännössä? 

Kulttuurikunto testasi muistipolun ja vei muistikierrokselle toimittajan 91-vuotiaan mummin Keski-Suomesta. Taidekierros herätti puheliaan rouvan muistelemaan Itä-Suomessa vietetyn lapsuuden maalaismiljöön tunnelmia.
 

 

Kuva: Touko Yrttimaa/YLEHoida itseäsi − kirjoittamalla

Kirjoittaminen lievittää stressiä ja virkistää mieltä. Joskus kynään tarttuminen muuttaa koko elämän suunnan. Kirjoittamista voikin ajatella eräänlaisena terapiana, yksityisenä ja ilmaisena. Aihetta käsittelee psykologi ja kirjailija Jussi Valtonen.

Kuva: Kalle KultalaNäin sujuu kirjoittamiskuuri

Professori James W. Pennebakerin ohjeita mukaillen jokainen voi rakentaa itselleen kirjoittamiskuurin.

 

 

AP Graphics bankFormulakuskista taiteentekijäksi
Mikä on elämyshakuisuuden ja taiteen suhde?

Psykologi Jaana Haapasalo avaa elämyshakuisuuden käsitettä sekä kartoittaa taiteen ja elämyshakuisuuden välistä suhdetta. Haapasaloa haastatteli YLEn toimittaja Jenni Linko.
 

 

YLE KuvapalveluVäitöstutkimus:
Laulaminen on jokamiehenoikeus

"Meillä on kaikilla oikeus omaan ääneen – myös lauluääneen”, julistaa musiikin tohtori ja laulunopettaja Ava Numminen. Väitöskirjassaan Laulutaidottomasta kehittyväksi laulajaksi Numminen esittää laulutaidottomuuden olevan myytti. 

 

YLE Kuvapalvelu/Juha-Pekka InkinenMusiikkimaku muokkautuu myös aikuisiällä

Mitä musiikkimakumme kertoo meistä ihmisinä? Miten omaa musiikkimakuaan kannattaa lähteä muokkaamaan? Toimittaja Jenni Linko haastatteli musiikkitieteen tohtoria ja Suomen musiikkitieteellisen seuran puheenjohtajaa Tuomas Eerolaa musiikkimausta.  

Kuva: YLE Kuvapalvelu/Arja LentoVäitöstutkimus:
Kulttuuria harrastamalla pidempi elämä

Taide-elämykset laskevat verenpainetta ja stressitasoa ja nostavat odotettavissa olevaa elinikää. Uumajan yliopistossa tarkastettu väitöskirja esittää, että kulttuurin harrastammattomuuden terveysriskit saattavat olla varsin merkittäviä. 

 

YLE Kuvapalvelu/Mika KanervaMissä määrin väreillä on vaikutusta ihmiseen?

Taideteollisen korkeakoulun väriopin lehtori Harald Arnkil paneutuu tähän ja moniin muihin kysymyksiin tuoreessa kirjassaan Värit havaintojen maailmassa (2008).  

 

 

Levitin selvittää musiikin ja aivotoiminnan suhdetta

Musikaalista lahjakkuutta ei ole olemassa, vaan kyse on fyysisistä ominaisuuksista, väsymättömästä harjoittelusta ja tahdonvoimasta. Näin väittää amerikkalainen neurotieteilijä, professori Daniel J. Levitin.
 

 

YLE Kuvapalvelu/Mika KanervaMusiikki huumaa, kirjaimellisestikin

Mitä meissä tapahtuu, kun häämarssi alkaa itkettää tai mahtipontinen konserttimusiikki nostattaa ihon kananlihalle? Uusin neurologinen tutkimus on paljastanut, että musiikki vaikuttaa pitkälle samoihin aivojen rakenteisiin kuin syöminen, seksi ja huumeet.
 

 

Kuva: YLE Kuvapalvelu/ORF.Miksei korkeakulttuuri kiinnosta opiskelijoita?   

Koulutustausta ja kulttuuriharrastukset kulkevat usein käsi kädessä: vai kuinka suuri osa raksatyöläisistä vaihtaa kotiin päästyään haalarin tummaan pukuun viettääkseen illan oopperassa? Mutta mistä johtuu se, etteivät edes korkeakouluopiskelijat välttämättä kiinnostu perinteisistä korkeakulttuurisista taidemuodoista?>.
 

YLE KuvapalveluMozart-efekti: totta vai tarua?

Vaikuttaako musiikin kuuntelu positiivisesti älykkyysosamäärään? Tekeekö klassinen musiikki lapsista fiksumpia, oppivaisempia ja luovempia? Onko Mozart-efekti totta vai tarua?