Kummelin synty

1995

Ensimmäinen uudella kokoonpanolla tehty ohjelma oli Kummeli Nuts. Se kilpaili keväällä 1995 Montreuxin Kultainen Ruusu -festivaaleilla maailman hauskimman viihdeohjelman tittelistä. Tuomaristo ei ymmärtänyt Kummeli -huumoria, eikä ohjelma saanut sijoitusta.

Ääninäyte

Jo kesällä 1994 elokuvatuottaja Claes Olsson oli ottanut yhteyttä Kummeleihin ja ehdottanut yhteisen elokuvan tekemistä. Idea kypsyi puolisen vuotta, kunnes keväällä 1995 alustava käsikirjoitus elokuvaan Kummeli Stories oli syntynyt. Elokuvasäätiön, Kinotuotanto Oy:n, Porkkana Ryhmä Ky:n ja TV 2:n rahoituksella elokuva purkitettiin kesällä 1995 ja ensi-ilta elokuvateattereissa oli lokakuussa 1995. Kummeli Stories oli vuoden 1995 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvan perustiimi sai lisäjäsenen käsikirjoittaja Heikki Vihisestä. Hän valmisti yhdessä Kummeleiden kanssa lopullisen käsikirjoituksen. Heikki Vihinen esiintyi elokuvassakin. Heikit Silvennoinen ja Vihinen ovat myös vanhoja soittokavereita. Herroilla oli 1980-luvulla heavybändi nimeltä Catwalk. Elokuvan tekemisestä tehtiin seurantadokumentti, joka esitettiin TV 2:ssa loppuvuodesta 1995. Elokuvan musiikista julkaistiin myös CD-levy.

Musiikki on työllistänyt Kummeleita myös koko televisiouran ajan. Silvennoiselta ja Helalta on ilmestynyt useampia omalla nimellä julkaistuja levyjä. Helan Uneton yö oli vuoden 1994 ehdoton hitti ja Helan ensimmäinen levy myi kultaa. Kummeleissa kuultava musiikki on Timo Kahilaisen ja Heikki Silvennoisen kynästä lähtenyttä. Soitosta huolehtii Kummeli Komppi -nimellä tunnettu ryhmä, Jarmo Nikku kitara, Anssi Nykänen rummut, Harri Rantanen basso, Heikki Silvennoinen kitara ja Timo Kahilainen koskettimet. Sama ryhmä säestää myös Helan ja Silvennoisen siviilikeikkoja.

Kummeli on TV2:n ja Porkkana Ryhmä Oy:n (Silvennoisen ja Kahilaisen omistama) yhteistuotanto. Työnjako on osapuolten kesken jaettu seuraavanlaisesti. Porkkana Ryhmän vastuulla on käsikirjoitukset, kuvaus, äänitys, valaistus, lavastus, musiikki ja koko näyttelijäntyö. TV 2:n vastuulla on tuottaja / ohjaaja, kuvaussihteeri, graafikko, järjestäjä, puvustaja, erikoistehosteet sekä jälkituotanto sisältäen sarjan leikkaamisen.

Yhden puolen tunnin Kummelijakson tekemiseen kuluu 3-4 viikkoa aikaa. Ideointi, suunnittelu ja järjestely vievät noin kaksi viikkoa, kuvaus noin viikon ja jälkityöt noin viikon. Yhtä 6-12 ohjelman sarjaa kuvataan täysin sekaisin ja kaikkia edellämainittuja tuotantovaiheita tehdään päällekkäin.

Kummelituotantoon on kuulunut olennaisena osana myös vanhoista jaksoista koostetut uudet Remix -versiot, joita on esitetty silloin, kun varsinaisten uusien jaksojen välissä on ollut taukoa.

1994alkuun1996