Luonto nyt

Lehdot ja keväinen väriloisto

Lehtojen kukoistuskausi maassamme ajoittuu atlanttiselle lämpökaudelle 5000-8000 vuotta sitten. Talvet olivat lauhempia kuin nykyään ja vuoden keskilämpötila arviolta parisen astetta nykyistä korkeampi.

Jalopuumetsät olivat eteläisessä Suomessa laajoja vielä 2000-3000 vuotta sitten ja ulottuivat huomattavasti nykyistä pohjoisemmaksi. Esim. pähkinäpensas oli yleinen vielä Pohjois- Savossa. Ilmaston viilentyessä jalopuumetsät alkoivat supistua ja kuusi alkoi levitä etelän lehtoalueillekin jo n.3500 vuotta ennen nykyaikaa.

Muutama sata vuotta myöhemmin samoille alueille ilmestyi ihmisen mukana kaskiviljely.  Niin kuusi kuin ihminenkin asettuivat mielellään reheväkasvuisille alueille supistaen jalopuuvaltaisia lehtometsiä. Alussa kaskikulttuuri jopa toimi lehtipuiden eduksi kuusettuneiden metsien palaessa, mutta myöhemmin kaskeamisvälin lyhetessä lopulta vain n. 15 vuoteen entiset komeat metsät pusikoituivat.

Kaatunut metsälehmusVielä nykyäänkin jäljellä olevien jalopuumetsä rippeiden pahimpia uhkia ovat kuusi ja ihmisen toiminta. Niin sanottu eteläinen lehtokasvillisuus on keskittynyt maassamme pääasiassa tammivyöhykkeelle. Pohjoisempanakin esim. Hämeessä löytyy pienempialaisia laikkuja.

Lehtojen harvinaisuus meillä johtuu osin ilmastollisista oloista ja osin happamasta maaperästä. Valtaosa kallioperästämme on runsaasti piihappoa sisältäviä huonosti rapautuvia syväkivilajeja kuten graniittia ja gneissiä. Kalkkikiveä on vain 0,1 % ja muitakin kasveille edullisia kivilajeja vain niukasti.

Viileässä ilmastossa ja happamassa maaperässä hajottajaeliöiden määrät ovat pieniä ja toiminta heikkoa. Turvetta ja kangashumusta syntyykin paljon enemmän kuin multaa.

Etelä- Suomen asukkaat ovatkin etuoikeutettuja päästessään nauttimaan vain vaivoin meille ulottuvasta ilmiöstä nimeltä kevätaspekti. Kevätaspektilla tarkoitetaan lumien sulettua keväällä nopeasti kukkivien ja pian sen jälkeen lakastuvien kasvien rynnistystä. Tälläisiä ovat esim. valko- ja keltavuokko, käenrieskat, kiurunkannukset, tesmayrtti, kevätlinnunsilmä jne.

Lehtojen kevätkukkijoihin kuuluu toki paljon sellaisiakin kasveja, joiden versot eivät lakastu jo alkukesästä mm. kielot, mustakonnanmarja, kevätlinnunherne, sudenmarja, lehtopensaat ja puut jne.

Lehdon kukinnan aloittaa tuulipölytteinen pähkinäpensas. Ensimmäisinä hyönteisille ravintoa tarjoavina kasveina kukkivat näsiä ja sinivuokko. Vuokkojen ravintotarjonta tosin rajoittuu vain siitepölyyn.

Kukkamattoa keväisessä lehdossaNopeassa tahdissa perässä seuraavat käenrieskat, kiurunkannukset, valkovuokot, imikät jne. Parhaissa lehdoissa kukkamerta riittää hehtaareittain. Muutama viikko värien ilotulitusta ja sitten tasainen hämyinen vihreys valtaa lehdon.

Keväiseen lehtoon pääsee auringonvalo miltei esteettä ja pölyttäjähyönteisillekin riittää lämpöä, etenkin kimalaisia pörrää kukkameressä runsaasti. Kauttaaltaan karvaisina ne ovatkin toivottuja vieraita ja siirtävät siitepölyä tehokkaasti kukasta toiseen.

Monet kevätkasvit ovat hentoja ja melko pienijuurisia ja ne hyödyntävät runsaan auringonvalon ja sulamisvesien kosteuttaman maaperän nopeaan kasvupyrähdykseen.

Myöhemmin kesällä puiden ja pensaiden saatua lehdet valon määrä lehdossa laskee jyrkästi ja myös pintamaa saattaa ajoittain kuivua. Silloin hennompijuuriset kasvit eivät enää pysty kunnolla kilpailemaan vedestä ja ravinteista vahvempiensa kanssa.

Vuohenputki (Aegopodium podagraria)Eräs tälläinen voimakas kasvi kosteissa lehdoissa on vuohenputki. Sillä on voimakas juuristo, vahva kasvullinen lisääntyminen, se sietää hyvin varjoa ja se käy kemiallista sotaa ympärillä olevia kasveja vastaan. Vuohenputki muodostaakin usein miltei puhtaita yhden lajin kasvustoja.

Lehdoissa eri vuodenajat ovat hyvin eri näköisiä kun taas tiheiden kuusimetsien ja kuivien mäntykankaiden yleisilme pysyy paljon vakaampana.

 

Kotkansiipi (copyright: Pasi Jürgens 2004)

Kotkansiipi ( Matteuccia struthiopteris )

Kotkansiipi on eittämättä komein saniaisemme. Kosteissa ja varjoisissa lehdoissa se muodostaa mahtavia kasvustoja.

Itiöiden lisäksi se lisääntyy kasvullisesti maavarsien rönsyistä ja saattaakin olla kookkaana ja varjostavana kasvina paikallisesti hallitseva.

Kotkansiivellä on kahta erityyppistä lehteä, lyhyt fertiili ja pitkä steriili. Näistä lyhyt fertiili, jossa itiöpesäkkeet sijaitsevat, kuivuu ns. talventörröttäjäksi.

Kotkansiipikasvusto onkin helppo havaita myös talvella, jos lunta ei ole kovin paljon. Kotkansiipeä ei ole syytä ryhtyä kaivamaan lehdosta puutarhaan, vaikka kasvi ei harvinainen olekaan.

Sitä löytyy miltei jokaisesta puutarhaliikkkeestä.

Imikkä (copyright: Pasi Jürgens)Imikkä ( Pulmonaria obscura )

Imikkä on viehättävä kasvi, jonka kukinta ajoittuu vuokkoja myöhäisemmäksi, mutta ennen puiden lehteen- tuloa. Kauniin ulkomuodon takia sitäkin on siirretty paljon puutarhoihin.

Kukat ovat avautuessaan ensin vaaleanpunaisia ja muuttuvat vanhetessaan sinisiksi. Imikän kasvulehdet kehittyvät vasta kukinnan jälkeen ja entisaikaan niiden herttamaisen muodon katsottiin muistuttavan keuhkolohkoja. Niinpä vanhalla ajalla lääketieteessä vaikuttaneen signatuuriopin ollessa voi- missaan imikkää käytettiinkin keuhkosairauksien hoitoon.

Kasvuvaatimuksiltaan imikkää voi pitää lehtokasvina. Aikaisesta kukinnastaan huolimatta, sen maanpääl- linen elämä kestää koko kesän. Vaikka imikkä ei varsinainen harvinaisuus olekaan, eikä sitä voi pitää uhanalaisena, sen kerääminen myyn- tiin on kielletty.

Imikkä on myös erinomainen mesikasvi ja kuvassa onkin sitruunaperhonen medenhaussa.

Lehtosinijuuri (copyright: Pasi Jürgens)

Lehtosinijuuri ( Mercurialis perennis )

Maailman kolmanneksi runsaslajisimmasta kasviheimosta tyräkkikasveista maassamme luetaan alkuperäisik- si vain kaksi; lehtosinijuuri ja rantatyräkki ( Euphorbia palustris ). Nekin molemmat harvinaisina vain etelä- rannikolla.

Tyräkkikasvit ovat tunnettuja myrkyllisestä maitiaisnesteestään, eikä lehtosinijuuri tee poikkeusta. Kasvin käsittely ei olekaan suotavaa ja harvinaisuudenkin takia se on syytä jättää rauhaan.

Lehtosinijuuri saattaa paikoittain muodostaa tiheän maanpeitteen ja olla jopa melkeinpä valtalajina. Täl- löin syntyy helposti väärä kuva kasvin yleisyydestä. Kasvin leviämistä rajoittaa mm. sen kalkkihakuisuus ja kaksikotisuus, sen vuoksi yksi kauemmaksi joutunut siemen ei vielä aikaansaa uutta kasvualuetta.

Lehtosinijuuri on myös valinnut muurahaiset siementen levittäjiksi, joten senkin siemenissä on öljylisäke houkuttimena. Kasvin erikoinen nimi tulee sen kuivuessa sinistyvästä juurakosta.

Pystykiurunkannus (copyright: Pasi Jürgens 2004)

Pystykiurunkannus (Corydalis solida)

Pystykiurunkannus ja sitä harvinaisempi hentokiurunkannus ovat varhaisia matalia kevätkasveja, jotka kukkivat edellisenä kesänä mukuloihin keräämänsä vararavinnon turvin. Samantyyppinen rakenne ja samanlainen elinkierto on usein samoissa ympäristöissä kasvavilla sipulikasveilla, käenrieskoilla ( Gagea ).

Kiurunkannusten maanpäällinen elämä on vain muutaman keväisen viikon mittainen ja niiden elinkierto mää- rää myös esim. pikkuapollon ( Parnassius mnemosyne ) vuotuisen rytmin, sillä sen toukat syövät vain kiurun- kannuksia.

Pikkuapollon levinneisyydelle kiurunkannus asettaa siten myös rajat. Keväisille hyönteisille mesikasvit ovat erittäin tarkeitä ja kiurunkannukset ovatkin erittäin suosittuja hyönteis- ten keskuudessa.

Myös ihminen on ollut ihastunut kauniisiin kevätkasveihin ja siirtänyt niitä puutarhoihin. Kiurunkannukset, erityisesti pystykiurunkannus, on edelleen suosittu puutarhakasvi ja ihminen onkin levittänyt sitä uusille alueille.

Kiurunkannusten, kuten vuokkojenkin siemenissä, on öljypitoinen lisäke ”elaiosomi”, joka houkuttelee muu- rahaisia kanniskelemaan niitä. Muurahaisten matkassa ei kerralla pääse kauaksi, mutta ainakaan siemen ei päädy esim. järveen.

Valkovuokko (copyright: Pasi Jürgens 2004)

Valkovuokko (Anemone nemorosa)

Valkovuokko on ehdottomasti kevätaspektin näkyvin laji. Se kukkii heti sinivuokkojen ja näsiöiden jälkeen ja muodostaa hyvissä lehdoissa jopa hehtaarien laajuisia yhtenäisiä mattoja.

Valkovuokon vahvuus onkin juuri voimakas kasvullinen lisääntyminen, sen vuoksi se kestää esim. poimintaa paljon sinivuokkoa paremmin, joka on lisääntymisessään täysin siementuotantonsa varassa.

Kasvuvaatimuksiltaan valkovuokko ei kuitenkaan ole varsinainen lehtokasvi, vaan sitä löytää myös ympäris- töistä, joissa esim. sini-ja keltavuokko eivät menesty. Laajoja mattoja se pystyy muodostamaan kuitenkin vain lehdoissa.

Valkovuokolla, kuten muillakaan vuokoilla, ei ole mettä hyönteisille tarjottavana. Kukkien siitepölyä ravinto- naan käyttävät kovakuoriaiset, kärpäset ja kimalaiset kuitenkin huolehtivat sen pölytyksestä.

Usein näkee tal- vehtineiden päiväperhostenkin harhautuvan niille ja poistuvan pian pettyneinä, sillä ne eivät kykene siitepölyä syömään. Kuvassa mehiläinen on laskeutunut valkovuokolle keräämään siitepölyä.

Vaahtera (copyright: Pasi Jürgens)

Vaahtera (Acer platanoides)

Parasta lehtoa ovat ravinteikkaat jalopuuvaltaiset metsät, joissa vanhat monisatavuotiset puuvanhukset saavat jo sisältä onttoina kaatua siihen elämänsä viimeiseen myrskyyn. Sitä ennen ne ovat tuottaneet monta jälkeläispolvea ja osa vanhimmista ”lapsista” oli jo kasvanut ohi vanhempiensa.

Ne ovat tarjonneet eläessään kodin lukemattomalle eliömäärälle, hyönteisille, linnuille, mikrobeille, sienille jne. Kaatuneet vanhat rungotkin ovat arvokkaita, rikastuttavat metsän elämää, monipuolistavat lajistoa ja tarjoavat kuolleenakin elämän mahdollisuuden monille muille lajeille.

Vaahtera on yleisimpiä jalopuitamme jo senkin vuoksi, että se on erittäin suosittu puistopuu. Ihminen on siis vaikuttanut vaahterankin elämään niin hyvässä kuin pahassakin. Vaahteran mahla on sokeripitoista ja suvun lajeja käytetäänkin hyötykasveina esim. Pohjois- Amerikassa.

Keväisillä vaahteran kukilla käy myös melkoinen hyönteiskuhina ja pölytys hoituukin mallikkaasti. Vaahteran historiaa ja esiintymistä maassamme voi seurata vaikkapa kartasta.

Monet nimet kuten Vahermäki, Vaahersalo jne. kertovat vaahteroita ainakin joskus kasvaneen seudulla.

 

Lauttasaari - Meren tytär
Muuttavat ystävämme
Ympäristömme aarteita
Eläinten jäljillä
Syksyn hedelmiä
Siivekkäiden perhe-elämää 2004
Päiväperhoset, valon lapset
Talvesta kevääksi
Jäljet lumessa
Talvikasvit ympärillämme
Kasvien talvi
Talviruokintapaikalla tammi-helmikuussa



Mikätin




lvekkari@yle.fi