Iivari Kainulainen levytti suuren määrän kansanlauluja ja kupletteja. Kainulaisen ilmaisua näyttelijänä kuvastaa ehkä kuitenkin paremmin hänen vuonna 1911 levyttämänsä humoristinen katkelma "Hammaslääkärissä", jonka kirjoittajaa ei tunneta. Kainulainen esittää ilmeisesti sekä lääkärin että potilaan roolit.

Kuuntele ääninäyte tästä

Näytteet ovat RealAudio-muodossa,
niiden kuuntelemiseen tarvittavan ilmaisen ohjelman saat täältä


Iivari Kainulainen (1874-1945).

» Lue lisää aiheesta


Taustaa





Iivari Kainulainen oli 1910-luvun tuotteliaimpia suomalaisia levylaulajia. Varsinaiselta kutsumukseltaan hän oli näyttelijä. Hän ehti esiintyä myös muutamissa elokuvissa.

Iivari Kainulainen oli syntynyt Käkisalmessa 27.3. 1874. Hänen isänsä oli suutarimestari, ja ennen teatteriin tuloa hän oli toiminut räätälin ammatissa. Hänen ensiesiintymisensä Suomalaisessa teatterissa (nykyisessä Kansallisteatterissa) oli 13.10.1901 Huotarina laulunäytelmässä Tukkijoella. Hän esiintyikin menestyksellä laulunäytelmissä ja opiskeli teatterin kustannuksella laulua Axel von Kothenin johdolla.






Lisää aiheesta:



Eliel Aspelin-Haapkylän Suomalaisen teatterin historiassa on valokuva arvokkaasta frakkipukuisesta Kansallisteatterin näyttelijästä Iivari Kainulaisesta. Kainulaisen vahvinta aluetta olivat kuitenkin kansannäytelmät ja humoristiset laulelmat. Kun hän joutui epäsäännöllisten elämäntapojen vuoksi jättämään teatterin, hän ansaitsi elatuksensa kuplettilaulajana. Iivari Kainulaisesta tuli Alfred Tannerin rinnalla 1910-luvun suosituin suomalainen levylaulaja. Hän ei kuitenkaan ollut yhtä paljon omaa ohjelmistoa kuin muilla kuplettilaulajilla, vaan hänen ohjelmistonsa ulottui kansanlauluista ja arkkiveisuista Merikannon ja Melartinin lauluihin. Osan lauluista on ilmeisesti kirjoittanut hänen veljensä Ruupertti, mutta tarkkoja tietoja laulujen tekijöistä ei aina ole saatavissa. Iivari Kainulaisen levytysura jatkui vuoteen 1929 saakka. Myöhemmin mm Esa Pakarinen on levyttänyt Iivari Kainulaisen ohjelmistoa.

Iivari Kainulaisen voi nähdä Valentin Vaalan ohjaamissa elokuvissa "Sysmäläinen" (1938, Sysmän kirkkoherran rooli) ja "Vihreä kulta" (1939, kuski Mykkänen).

Iivari Kainulainen kuoli Helsingissä 11.11.1945.

Suomen Kansallisteatterin avajaiset 1902