Moskova, 27. päivä heinäkuuta 1980 ja Krylatskojen soutustadion. Meneillään on miesten yksikköjen loppukilpailu. Siinä on vain yksi voittajasuosikki - Suomen Pertti Karppinen. Hän ei ole hävinnyt yhtään kilpailua sitten vuoden 1978 MM-kisojen. Karppinen on lyönyt alkuvuonna 1980 järjestetyissä kisoissa myös kaikki Moskovan kisoja boikotoivat huippumiehet. Pertti ei petä suomalaisten mitalitoiveita tälläkään kertaa. Hän johtaa finaalia alusta alkaen maaliin saakka. Voitto Raatikainen selostaa ja Yrjö Lautela haastattelee.

Kuuntele ääninäyte tästä

Näytteet ovat RealAudio-muodossa,
niiden kuuntelemiseen tarvittavan ilmaisen ohjelman saat täältä


Pertti Karppinen tuulettaa Krylatskojen soutustadionilla Moskovassa kultamitalisoudun jälkeen 27.7.1980. Kuva: Helge Heinonen.

» Lue lisää aiheesta


Taustaa






Moskovan olympiakisojen soutukilpailut aloitettiin miesten yksikköjen alkuerillä 20.7.1980. Mukana oli Suomen olympiajoukkueen suurin mitalitoivo Pertti Karppinen. Hän voitti omat lähtönsä alku- ja välierissä. Se ei ollutkaan mikään yllätys, sillä Pertti oli todella vahvassa kunnossa Moskovan kisojen alla. Hän ei ollut kohdannut voittajaansa sitten Lake Karapiron MM-soutujen vuonna 1978. Monet länsimaat boikotoivat Moskovan kisoja. Siitä syystä kisoissa ei nähty muutamia huippusoutajia, jotka olisivat voineet vakavissaan haastaa Pertin. Jotta ei jäisi epäilyksiä siitä, kuka oli maailman ykkössoutaja, Pertti kävi lyömässä alkukesällä 1980 niin boikottimaiden kuin osallistuvienkin maiden huiput Keski-Euroopan souturegatoissa. Moskovan kisojen yksikköjen finaalipäivä 27.7.1980 avautui aurinkoisena Krylatskojen soutustadionilla. Sinne oli kokoontunut myös satoja suomalaisia - heidän joukossaan tasavallan presidentti Urho Kekkonen seuranaan Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin ja DDR:n puoluejohtaja Erich Honecker. Suomalaisten voitontoiveita himmensi kuitenkin tieto pienestä vastoinkäymisestä. Karppinen oli sairastunut pari päivää ennen finaalia lievään vatsatautiin. Se meni kuitenkin ohi päivän paastolla. Kun finaalin startti oli tapahtunut, suomalaisten huolet hälvenivät. Pertti otti rajun alun ja meni heti ensimmäisten satojen metrien aikana selvään johtoon. Pertin johto oli suurimmillaan, kun matkaa maaliin oli jäljellä 500 metriä. Eroa toisena siinä vaiheessa olevaan, Tsekkoslovakian Vladek Lacinaan, oli silloin noin viisi sekuntia. Viimeisten satojen metrien aikana Karppisen etumatka alkoi kuitenkin hiljalleen pienetä. Se aiheutti huolestumista suomalaisten katsojien keskuudessa. Huoli oli kuitenkin turha. Pertti oli tietoinen tuulen muille kilpailijoille radan loppuvaiheessa antamasta ylimääräisestä avusta. Siitä syystä hän oli hankkinut tietoisesti niin pitkän etumatkan, että se tulisi riittämään reilusti loppuun saakka. Niin myös kävi. Pertti Karppinen katkaisi maalilinjan yhden veneenmitan erolla ennen toiseksi tullutta Neuvostoliiton Vasili Jakusaa. Pronssimitalin vei DDR:n Peter Kersten. Pertti Karppinen oli lunastanut häneen asetetut mitalitoiveet. Vaatimaton suomalainen nousi samalla lopullisesti maailman soutajien aateliin.







Lisää aiheesta:



Pertti Johannes Karppinen syntyi 17.2.1953 Vehmaalla. Raamikas suomalainen (pituutta 201 cm ja painoa kilpailukunnossa 100 kg) nousi hieman yllättäen maailman soutueliittiin, kun hän voitti kultaa Montrealin kisojen ykkösissä 1976. Tuo finaali oli hyvin jännittävä. Karppinen aloitti rauhallisesti ja oli kilpailun puolivälissä vasta viidentenä. Hän kiristi kuitenkin tahtia ja meni 1500 metrin kohdalla kilpailua johtaneen Länsi-Saksan Peter-Michael Kolben rinnalle ja hieman myöhemmin ohi. Voitostaan varma Kolbe järkyttyi tilanteesta niin paljon, että lopetti soutamisen kokonaan muutamaa metriä ennen maalia. Kolbe hävisi siitä syystä kultamitalin Karppiselle hieman yli kahden sekunnin erolla. Asiantuntijat pitivät Karppisen soutukultaa yhtenä Montrealin kisojen suurimmista yllätyksistä. Nesteen soutajia edustanut Karppinen kohosi Montrealin jälkeen nopeasti maailman soutueliittiin. Hänen urheilu-uransa huippukausi kesti myös harvinaisen pitkään. Pertti voittaa kolmannen kultamitalin Los Angelesin kisoissa 1984 ja maailmanmestaruuden vuonna 1985. Hän osallistui vielä 1988 Soulin ja 1992 Barcelonan kisoihin, joista saaliina olivat ykkösten kilpailujen 7. ja 10. sija. Kansainvälisten menestysten lisäksi Karppisella on peräti 40 Suomen mestaruutta eri veneluokissa vuosilta 1974-1992. Aktiiviaikanaan Pertti Karppinen työskenteli palomiehenä Nesteen Naantalin jalostamolla, mutta urheilu-uransa jälkeen hän siirtyi yksityisyrittäjäksi. Pertti Johannes Karppinen (1953 - )

Mestarisoutajamme Pertti Karppinen tulee tänä vuonna miehen ikään. Voit kuulla Pertin ja monen muunkin urheilusankarimme voitonhetkistä Kansallisessa äänigalleriassamme.