Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalin 21.12.1949 täytti 70-vuotta. Ulkoministeri Enckell puhui samana päivänä radiossa syntymäpäivän johdosta suomeksi ja ruotsiksi. Matti Tammisen alkukuulutuksen jälkeen kuultu puhe noudatti tiukasti maamme silloista ulkopoliittista linjaa, jonka edessä ulkoministerin omien muistojen ja henkilökohtaisten mielipiteiden oli jäätävä taustalle.

Kuuntele ääninäyte tästä

Näytteet ovat RealAudio-muodossa,
niiden kuuntelemiseen tarvittavan ilmaisen ohjelman saat täältä


Teollisuusmies ja diplomaatti sekä moninkertainen ulkoministeri Carl Enckell

» Lue lisää aiheesta


Taustaa






Carl Enckell vietti lapsuutensa ensimmäiset vuodet Venäjällä, missä hänen isänsä palveli upseerina. Carl Enckell valitsi aluksi itsekin upseerin uran ja suoritti priimuksena Haminan kadettikoulun. Enckell palveli jonkin aikaa Ismailovin kaartissa, mutta upseerien heikon palkkauksen vuoksi hän erosi 1899 Venäjän armeijan palveluksesta ja siirtyi opiskelemaan Dresdenin teknilliseen korkeakouluun. Valmistuttuaan koneenrakennusinsinööriksi Enckell palasi Suomeen ja siirtyi teollisuuden palvelukseen. Hänet nimitettiin 1911 Kone ja Siltarakennus Oy:n toimitusjohtajaksi. Carl Enckell kunnostautui teollisuusjohtajana, joka osallistui myös työnantajajärjestöjen toimintaan. Vuonna 1917 venäjää sujuvasti puhunut Enckell nimitettiin Pietariin ministerivaltiosihteeriksi, joka lokakuun vallankumouksen jälkeen muuttui Suomen senaatin edustajaksi. Hän työskenteli ahkerasti saadakseen Neuvosto-Venäjän ja länsivaltojen edustajat tunnustamaan Suomen itsenäisyyden. Kansankomissaarien neuvosto ilmoittikin 31.12.1917 Suomen lähetystölle eli Enckellille, Gustaf Idmanille ja Pietariin saapuneelle P.E. Svinhufvudille, että neuvosto tunnustaa Suomen valtiollisen itsenäisyyden. Neljä päivää myöhemmin Enckell sai lopullisen vahvistuksen asialle, kun keskuskomitea hyväksyi neuvoston tekemän päätöksen. Itsenäisyyden alkuvuosina Carl Enckell toimi kolme kertaa ulkoministerinä. Hän edusti myös Suomea Kansainliitossa sen neuvoston käsitellessä Ahvenanmaan kysymystä. Enckellin ansiosta Kansainliitto ratkaisi kiistan Ahvenanmaasta Suomen hyväksi. Vuonna 1927 Carl Enckell siirtyi jälleen liike-elämän palvelukseen. Aluksi hän toimi Liittopankki Oy:n varatoimitusjohtajana, mutta siirtyi Helsingin Osakepankin johtokunnan jäsenyyden kautta vuonna 1936 Teollisuuden keskinäisen palovakuutusyhtiön toimitusjohtajaksi. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 1946 saakka. Carl Enckell palasi kuitenkin jatkosodan loppuvaiheessa vielä kerran politiikkaan, kun presidentti Mannerheim nimitti hänet ulkoministeriksi Antti Hackzellin hallitukseen. Hackzellin sairastuttua Enckell johti aseleponeuvotteluja Moskovassa syyskuussa 1944. Sen jälkeen hän toimi ulkoministerinä yhtäjaksoisesti vielä kuusi vuotta useissa eri hallituksissa. Tässä tehtävässä Enckell joutui presidentti Paasikiven ohella muotoilemaan maamme uuden ulkopoliittisen suuntauksen. Sen lähtökohtana oli reaalipoliittinen näkemys, että maamme on elettävä suurvalta Neuvostoliiton naapurina ilman muiden suurvaltojen poliittista suojelusta. Enckell saattoi todeta myös ulkopoliittisen linjan tuoneen tuloksia, kun hän allekirjoitti 10.2.1949 Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana Pariisin rauhansopimuksen. Carl Enckell vetäytyi eläkkeelle politiikasta 1950. Hän kuoli1959 Helsingissä.






Lisää aiheesta:



Carl Johan Alexis Enckell syntyi Pietarissa 7.6.1876. Vanhemmat: jalkaväen kenraali Carl Enckelle ja Helena Natalia Enckell, os. Bronikowsky. Puoliso 1903-45: Lycy Maria Frida Agatha Ponsonby-Lyons. Ura: Haminan kadettikoulu, aliluutnantti Ismailovin kaartissa 1896-99, diplomi-insinööri Dresdenin teknillisestä korkeakoulusta 1902, Kuusankosken tehtaan insinööri 1903-05, Hietalahden telakan insinööri 1905-07, Kone- ja siltarakennus Oy:n apulaisjohtaja 1907-11, toimitusjohtaja 1911-17, Suomen ministerivaltiosihteeri Pietarissa 1917, Suomen ensimmäinen lähettiläs Pietarissa 1918, suurlähettiläs Ranskassa 1919-1927, Liittopankki Oy:n varatoimitusjohtaja 1927-31, Helsingin Osakepankin johtokunnan jäsen 1931-36, Teollisuuden keskinäisen palovakuutusyhtiön toimitusjohtaja 1936-46, ulkoministeri 1918-19,1922, 1924 ja 1944-50. Useita luottamustehtäviä työnantajajärjestöissä. Carl Enckell kuoli Helsingissä 26.3.1959.