William Hammar levytti suomalaisia yksinlauluja (esim. Sibelius, Merikanto, Collan, Palmgren), kansanlauluja ja ooppera-aarioita vuosina 1904-12. Avant de quitter ces lieux on Valentinin rukous Charles Gounod’n oopperan Faust 2. näytöksestä. Äänitys on tehty pianon säestyksellä Helsingissä 25.9.1912.

Kuuntele ääninäyte tästä

Näytteet ovat RealAudio-muodossa,
niiden kuuntelemiseen tarvittavan ilmaisen ohjelman saat täältä


William Hammar (1875-1951).

» Lue lisää aiheesta


Taustaa






Baritoni William Hammar (1875-1951) oli yksi Kotimaisen oopperan perustajista 1911. Hän oli kiinnitettynä oopperaamme aina vuoteen 1930 asti. Hän oli oopperauransa ohella aktiivinen konsertoija ja kirkkomuusikko. 50-vuotispäivänsä kunniaksi 1925 hän sai director cantus –arvonimen.






Lisää aiheesta:



Carl William Hammar syntyi 21.3.1875 Tammisaaressa. Hänen isänsä oli kaupungin pormestari. Hammar kävi koulunsa Helsingissä. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän opiskeli kaupallisia aineita 1895-99 Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Ennen ammattilaulajaksi ryhtymistään hän työskenteli konttoristina. Kotimaassa Hammar opiskeli laulua Axel von Kothenin ja Ettore Gandolfin johdolla. Vuonna 1904 hän jatkoi opintojaan Roomassa Senatore Sparapanin oppilaana. Seuraavana vuonna hän siirtyi Müncheniin Hans Schinkelin oppilaaksi ja jatkoi vielä Mannheimiin. Päätettyään opintonsa hän oli kiinnitettynä Mannheimin, Koblenzin ja Hampurin oopperoihin 1907-10. Suomessa hän oli nimiosassa Selim Palmgrenin oopperassa Daniel Hjort 1910. Suomalainen ooppera oli William Hammarin kotinäyttämö vuodesta 1911 vuoteen 1930. Hän esiintyi muun muassa Wagnerin oopperoiden keskeisissä rooleissa, Bizet’n Carmenissa Toreadorina, Puccinin Toscassa Scarpiana ja Verdin Trubaduurissa Kreivi Lunan roolissa. Vuonna 1930 oopperan johtokunta ei enää uusinut hänen sopimustaan, vaikka hän olisi vielä ikänsä puolesta soveltunut laulamaan. Hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Vuodesta 1915 eteenpäin William Hammar toimi Helsingin pohjoisen ruotsalaisen seurakunnan kanttorina. Hän teki runsaasti työtä kirkkolaulukulttuurin kohottamiseksi ja perusti seurakuntaansa kuoronkin tätä asiaa ajamaan. Kanttorin toimestaan William Hammar jäi eläkkeelle 1930-luvun lopussa. Laulunopetusta Hammar antoi sekä yksityisesti että Helsingin konservatorion opettajana 1917-31. William Hammar esiintyi aktiivisesti myös konsertti- ja oratoriolaulajana. Erityisen suuren suosion saivat hänen ja Thorild Brödermanin yhteiset gluntti-konsertit, joiden ohjelmisto koostui ruotsalaisen Gunnar Wennerbergin Gluntarne –kokoleman duetoista. Konsertointi tällä ohjelmistolla jatkui säännöllisesti ainakin kymmenen vuoden ajan. Eläkepäiviään William Hammar vietti Turussa. Hän kuoli 76-vuotiaana 20.5.1951.