26.6.2002 esitetty ohjelma:

 

Kesäkuun Luonnossa- ohjelmassa oltiin liikkeellä niityillä, metsissä ja rannikolla.

Muurahaistutkija Lotta Sundströmin kanssa kumarruttiin katselemaan muurahaiskeon elämää. Tutkija kertoi, miksi muurahaiset ovat kiehtoneet häntä yli 15 vuoden ajan. Samalla selvisi, miten muurahaiset metsässä suunnistavat ja millainen on muurahaisten muisti. Ohjelmassa pohdittiin myös, miten muurahaiset voivat kantaa valtavia taakkojaan, ja ovatko ne todella ahkeria, vai onko olemassa laiskojakin muurahaisia. Entä miksi muurahaisten elämä kiinnostaa kovasti nykyajan evoluutiobiologeja ja geneetikkoja?

Suomalaiseen kesään liittyvät monien mielessä niityt, pellonpientareet, heinäseipäät, lehmät ja koko maalaismaisema. Kotimaamme kuva on kuitenkin muuttunut kovasti viime vuosina perinteisten maisemien hävitessä, kertoi luontokuvaaja Tapio Heikkilä pellon laidalla.

Maalaismaiseman lisäksi suomalaiseen kesään ja kesämökkielämään kuuluu tietenkin kalastus. Ohjelmassa tarjottiin muutamia kokeiltuja ongintaniksejä mökkilaiturin päähän. Ja kalajuttuja kuultiin tietenkin kaupanpäälle!

Alansa mestarina tavattiin monipuolinen kirjoittaja ja luonnonsuojelija Mauri Rautkari. Hän on aloittanut uransa kyhmyjoutsenen kuvilla 40- luvun lopulla, ja jatkanut luonnon kuvaamista ja siitä kirjoittamista näihin päivään asti yli 50 vuoden ajan. 70- luvun puolivälissä Rautkarin retket laajenivat Maailman luonnonsäätiön pääsihteerin tehtävien myötä Suomen rajojen ulkopuolelle maailman sademetsiin ja aavikoille.
70- vuotissyntymäpäivänään Rautkari laski yhteen vuosikymmenten työn: julkaistuja luontojuttuja on kertynyt yhteensä n. 450 ja valokuvia 10 000. Oma lukunsa ovat valokuvista tehdyt luontopostikortit, joita on myyty Suomessa ja ulkomailla yli 10 miljoonaa kappaletta!

Kesäkuun "Luonto kaupungissa"- jaksossa perehdyttiin kaupunkien erikoisiin pesimäpaikkoihin. Linnut pesivät katulamppujen päällä, kukkalaatikoissa, patsaiden onkaloissa tai tuuletusaukoista. Västäräkin pesiä löytyy toisinaan auton konepellin alta. Kaupunkilinnut hakevat osan pesäntäyteestäkin urbaanisti esim partureiden takapihoilta. Talojen seinämät houkuttavat kalliojyrkänteiden lajeja pesäpuuhiin, ja lokit ovat siirtyneet viime vuosina pesimään katoille.