LINTUJEN HÖYHENPUVUN HOITO

2.4.2003

Linnut huoltavat höyhenpukuaan jatkuvasti. Pientä siistimistä tapahtuu vähän väliä, kun linnut eivät ole aterioimassa tai liikkeellä. Ne rapsuttelevat tai näykkivät yksittäisiä sulkia, varmistavat että sulat ovat kunnossa. Ja itse asiassa tehtävä on hyvin tärkeä sillä sulat rapaantuvat, likaantuvat, kuluvat, niihin tarttuu levää ja pihkaa, mettä tai höyhenpeitteeseen ilmaantuu loisia. Ja jos höyhenpeite ei ole kunnossa, se ei enää suojaa lintua kylmältä, ja jos siipisulat eivät ole järjestyksessä, ei onnistu enää lentäminenkään. Niin että höyhenpuku on yksinkertaisesti pidettävä siistinä. Ja höyhenpeitteen perushuolto onnistuu esimerkiksi kylpemällä.

Varpuset, tiaiset, peipot, rastaat ja monet muut kylpevät matalassa vedessä. Ne hakeutuvat esimerkiksi sadevesilätäköihin tai jopa asfaltille kylpemään, kastelevat päänsä, rintansa, siiventaipeensa, ja sen jälkeen ravistelevat päätään puolelta toiselle, lyövät siivillään niin että vesi roiskuu ympäriinsä, ja painavat vielä lopuksi pyrstön veteen.

Vesilintujen kylpeminen on paljon perusteellisempaa puuhaa. Nehän voivat aina hädän tullen sukeltaa. Niimpä ne saattavat kieriskellä ja pyöriskellä vedessä ja tehdä jopa voltteja.

Ja jotkut linnut kylpevät vettä mieluummin hiekassa. Esimerkiksi kanalintujen, monien kehrääjien, pöllöjen ja haukkojen on nähty ottavan hiekkakylpyjä. Ja myös varpuset pitää tällaisista hiekka- ja tomukylvyistä. Ne ruopivat hiekkateiden reunoille kuoppia, ja roiskuttavat sitten vauhdikkaasti hienojakoista hiekkaa ympärilleen. Ilmeisesti homman ideana on hävittää höyhenpuvussa piileskelevät loiset, jotka eivät luultavasti tällaisesta kylpemisen riemusta oikein välitä.

.


Tietoiskut


Kyhmyjoutsen. Kuva: Juha Laaksonen

Lintujen höyhenpuvun hoito (2.4.2003)