KEVÄTKASVIT

9.4.2003

Kun lumi vasta vähän ehtii sulaa ensimmäisillä pälvipaikoilla, niin jo ilmaantuvat esiin ensimmäiset kevätkasvit kukkimaan. Miten ne oikein ehtivät niin nopeasti?

Monilla kasvupaikoilla leskenlehti on kevään ensimmäinen kukkija. Leskenlehden kukintoversot ovat syntyneet jo edellisenä kesällä isojen kasvulehtien hankoihin. Kevätauringon lämmössä sen kukkaversot pitenevät nopeasti ja leskenlehti avaa keltaiset mykerönsä. Kasvin varsinaiset lehdet kasvavat vasta paljon myöhemmin, ja tästä ilmeisesti tulee nimitys leskenlehti. Varhaisella kukinnalla on leskenlehdelle monta etua: puissa ei vielä ole lehtiä, eikä uutta aluskasvillisuuttakaan ole vielä ehtinyt kasvaa. Sen kukat ovat siis hyvin näkyvillä ja onnistuvat houkuttelemaan hyönteisiä luokseen pölyttämään.

Varhain aivan samoihin aikoihin leskenlehtien kanssa puhkeavat myös ensimmäiset pajut, ja molempien kukissa riittää hyörinää. Pian näiden jälkeen aloittavat kukintansa sinivuokot, näsiät, valkovuokot ja esikot. Ne yrittävät kaikki houkutella kevään ensimmäisiä liikkeellä olevia perhosia, ja kimalaisia, jotka varsinkin ovat kevään tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. Ne tarvitsevat kevätkukkien mettä ja siitepölyä perustaessaan yhdyskuntaansa.


Tietoiskut

Kevätkasvit (9.4.2003)