SOIDINMENOT

9.4.2003

Monien lintukoiraiden höyhenpuvut ovat kaikkein komeimmillaan keväällä, pariutumisaikaan. Niillä onkin ilmeisesti suuri merkitys soitimessa, ja naaras valitsee usein kaikkein komeimman värisen koiraan kumppanikseen, vaikkakin tietysti myös käytös, laulutaito, reviiri kaikki vaikuttavat. Se niin sanottu kokonaisvaikutelma.

Toisinaan komean koiraan ilmaantuminen paikalle riittää sinällään tekemään naaraaseen vaikutuksen, mutta usein ne vielä tehostavat vaikutusta pullistelemalla ja esittelemällä asujaan.
Lintujen soidinpukujen tarkoitus on selvä- houkuttaa mahdollisia kumppaneita. Koiraslintu pyrkii yleensä tekemään pariutumisaloitteen, ja koiraat ovatkin lintumaailmassa yleensä aina värikkäämpiä höyhenpuvultaan, ja ne esittävät suurimman osan soidinliikkeistä.
Monilla linnuilla itse soidinmenoja seuraava parittelu voi olla hyvinkin lyhyt ja suorasukainen toiminta pitkien soidinvalmistelujen jälkeen.

Lintujen soitimessa voidaan helposti erottaa erilaisia kaavamaisia kerta toisensa jälkeen samanlaisina toistuvia lyhyehköjä toimintoja, tunnistettavia asentoja, liikkeitä, ääniä, päänheilautuksia jne. Sinisorsien soidinmenoihin kuuluu nyökyttely.

Mustakurkku-uikkujen soidinmenot koostuvat hyvinkin monimutkaisista liikesarjoista. Niihin kuuluu uhkauseleitä, pään ravistelua ja vesikasvien esittelyä. Soidinmenojen päätteeksi mustakurkku-uikut rakentavat pesänsä, jonka ne tekevät vesikasveista lautaksi.

Kyhmyjoutsenet pariutuvat 2-3 vuotiaina. Soidinmenoisaan ne uivat toisiaan kohti ja vierekkäin kaulat lähekkäin. Ne saattavat toisinaan jopa kohota vedestä rinnat vastakkain kaulat ojossa.
Soidintansseillaan ne tarkoittavat täyttä totta. Kyhmyjoutsenet kun elävät pääosin elinikäisessä liitossa ja vain siinä tapauksessa, jos puoliso kuolee, ne saattavat pariutua uudestaan.


Tietoiskut


Kuva: videokuva/YLE Kuvapalvelu

Soidinmenot (9.4.2003)