Kaveri
väitti, että vierekkäin kasvavat haavat ovat usein sukua toisilleen.
Pitääkö se paikkansa? Entä mitä hyötyä tästä nopeasti levittäytyvästä
puusta oikein on?
Sari Helminen
Luontoharrastaja
arvostaa haapaa majavan, metsäjäniksen ja hyönteisten tärkeänä
ruoka-aittana. Haapa on myös monien tikkojen suosima pesäpuu.
Mäntymetsän kasvattajan mielestä haapa on usein kuitenkin viheliäinen
männynversoruosteen levittäjä, joka vesoo tehokkaammin kuin muut
puulajit.
Haapa lisääntyy
pääasiassa kasvullisesti juurivesojen avulla. Yhden haavan juurista
putkahtaneet laajat kasvustot ovat klooneja perinnöllisesti
siis samaa yksilöä aina sukupuolta myöten. Eli ne ovat melkein
enemmän kuin sukua keskenään!
Vesojen lehdet
ovat aluksi kookkaita ja kolmiomaisia. Vanhempien haapojen lehdet
ovat pyöreitä, pitkäruotisia ja ne kahisevat tuulessa. Keväällä
lehtien väri vaihtelee hopeanvalkoisesta tummanvihreään, syksyllä
värikirjo voi olla keltaisesta tummanpunaiseen.
Saman perimän
omaavien puiden lehtien värit ovat samanlaisia ja saattavat poiketa
paljonkin naapurikloonin väreistä. Joskus vierekkäin kasvaa aivan
erivärisiä haapoja. Lehtien värin perusteella voi yrittää erottaa
eri klooneja toisistaan.
Haavan kuori
on pH-arvolta neutraali. Siksi haavan rungolla elävä jäkälä- ja
sammallajisto on monipuolisempi kuin monilla lehtipuilla ja huomattavasti
runsaampi kuin havupuilla. Haapaan erikoistuneita juurisieniä
on kymmeniä, niistä tunnetuin on ruokasienenäkin kelvollinen haavanpunikkitatti.
takaisin
ylös
Isoäiti kertoi
käyttäneensä piharatamoa lapsena laastarin korvikkeena. Mistä
piharatamo on kotoisin?
Kaija
Parviainen, Pori
Piharatamo on alunperin eurooppalainen kasvi, joka on ihmisen
mukana asuttanut muutkin maanosat. Intiaanit kutsuivat sitä kalpeanaaman
jalanjäljeksi. Meillä Suomessa tutumpia nimityksiä ovat rauta-
ja laastarilehti. Nimet kuvaavat varsin hyvin piharatamoa. Paksuhkot,
jännemäisten suonien vahvistamat lehdet kestävät jatkuvaa tallaamista
ja tähkämäinen kukintovanakin on sitkeä. Se ei jalan alla katkea,
vaan taipuu ja ponnahtaa taas iloisesti pystyyn.
Lehtien verenvuotoa
tyrehdyttävä ja antiseptinen vaikutus on tiedetty jo kauan. Lehtiä
on käytetty sellaisinaan laastarina tai murskattuna hauteisiin
ruhjeiden parantamiseksi. Piharatamoa on kokeiltu myös rohtona
yskään ja ripuliin.
Piharatamo leviää
lähinnä ihmisten toimesta, mutta tehokkaasti myös eläinten avulla.
Kotahedelmistä paljastuneiden siementen pinnat ovat tahmeita ja
tarttuvat ohivilistävien karvaturrien tai siivekkäiden matkaan.
takaisin
ylös
Katajia tuntuu olevan joka lähtöön,
miksi niiden ulkonäkö vaihtelee? Miksi katajanmarjat ovat erivärisiä
ja kuinka vanhaksi katajat elävät?
Sirpa Alkunen
Saariston ja tunturien tuulisessa
tuiverruksessa katajat kasvavat maanmyötäisinä mattomaisina kasvustoina.
Hakamaiden ja vanhojen laitumien katajat ovat pylväsmäisiä, suurimmat
ja vanhimmat katajat ovat puumaisia. Useimmin katajat ovat kuitenkin
monihaaraisia pikku pensaita, joilla ei ole selvää päärunkoa.
Katajat sisältävät monenlaisia terpeenejä, hartseja ja eteerisiä
öljyjä. Yhdisteet ovat lievästi myrkyllisiä ja luovat katajaan
vahvan tuoksun ja maun. Myös katajan marjat ovat voimakkaan makuisia.
Marjat kypsyvät vasta kolmantena kesänä. Ensimmäisenä kesänä marjakäpy
kasvaa nuppineulanpään kokoiseksi. Toisena kesänä se tulee täysikasvuiseksi,
mutta on raaka ja väriltään vihreä. Kolmantena kesänä marja kypsyy
ja muuttuu siniseksi. Kataja on kasviemme vanhus. Lemmenjoelta
on löydetty 1057 vuotta vanha kataja. Etelä-Suomen vankat, yli
kymmenenkin metriä korkeat, puumaiset katajat eivät pärjää ikävertailussa
Lapin katajille. Etelän katajat ovat vain 700-800 -vuotiaita.
takaisin
ylös
Pietaryrtti
tuoksuu mielestäni aika pahalle. Mikä on sen alkuperä ja onko
siitä rohdoskasviksi, kuten väitetään?
Sari
Vatanen Turku
Pietaryrtti
on alkuperäinen merenrantakasvi. Sieltä se on tuotu aikoinaan
pihamaille koriste- ja rohdoskasviksi. Pihoilta se on taas levittäytynyt
tienvarsille ja pientareille. Kuivuutta kestävänä kasvina pietaryrtti
juurtuu vahvasti kasvusijoilleen ja kestää hyvin kilpailun muiden
kasvien kanssa. Pietaryrtin nappimaisissa mykeröissä ei ole lainkaan
kielimäisiä laitakukkia ja mykeröiden perusteella se on saanut
nimet nappikukka ja napheinä. Pietaryrttien eri kantojen kemiallinen
koostumus vaihtelee. Toiset sisältävät niin paljon myrkyllistä
tujonia, että kasvin käyttö voi aiheuttaa kouristuksia ja huimausta,
pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman. Siksi pietaryrttiä ei voi
suositella salaattiaineksiksi, mausteeksi tai rohdokseksi vatsatauteihin,
vaikka monissa vanhemmissa opuksissa niin tehdäänkin.
takaisin
ylös
|