YLE YLE Oppiminen opettaja.tv

Luontoluuppi Kouluportti
Ohjaamo Tutkimusasema Katsomo Treenaamo Sarjan muut osat
Ohjaamo Tutkimusasema Katsomo Treenaamo Sarjan muut osat

Kompassin historiaa

Kompassin kohdalla pitää pysähtyä ihmettelemään: kuinka joku on voinut huomata magnetismin? Toisin kuin useita luonnonilmiöitä sitä ei näe, tunne eikä kuule. Kiinalaiset sen kuitenkin keksivät n. 1000 vuotta sitten ja varmaankin sattumalta, kuten monet keksinnöt. Uusi tutkimustehtävä: Valmista kompassi! Ohjeet tästä.

Ilmansuunnat

Merenkulkijoille kompassi tuli erityiseen tarpeeseen, sillä jos vaikkapa Pohjantähti oli pilviverhon takana, muita "maanmerkkejä" ei luonnollisesti ollut. Metsässä ilmansuunnat voi päätellä joistakin luonnon vihjeistä, kuten muurahaispesistä, oksista ja revontulista

Kartta tehdään usein ilmakuvasta

Ilmansuuntien pohjoinen, itä, etelä ja länsi tuntemisesta ja kompassista ei kuitenkaan ole pitkään hyötyä, jos ei ole karttaa, eikä tunne sen merkkejä. Suomessa on (onneksi) vielä paljon alueita, joilla voi harhailla pitkään kohtaamatta "sivistystä". Siksi ilman karttaa ja kompassia ei pidä lähteä retkeilemään tuntemattomilla alueilla.

Miten kompassi toimii -jaksossa kerrottiin harmaavalaan pitkästä muuttomatkasta. Se lieneekin nisäkkäiden matkoista pisin, mutta lapintiiralla on hallussaan eläinten muuttoennätys.

Juhon boksi
Paluu
E-kortit
Sääkartta
Tutkimusraportit
Luontobongaukset