Vain muutaman huijarin tähden
juoni
HENKILÖT >>

Nuori pastori Matias Pohto on matkalla Kuusniemen kirkkoherraksi kun hän poimii kyytiin sadekuuron kasteleman Suvi Aaltosen, joka on menossa samaan kuntaan kultturisihteeriksi. Matkalla pysähdytään, jotta Suvi voi vaihtaa kuivaa ylle, mutta valitettavasti paikalle osuu Kuusniemen huhumyllyä pyörittävä kauppias Hillevi Jortikka, joten huhut uuden kirkkoherran paheellisuudesta saapuvat pappilaan ennen Matiasta.

Kuusniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja, tilallinen Urmas Hakkarainen johtaa koko kuntaa ja on ajamassa läpi hanketta uudesta kuntakeskuksesta, Urmaanlinnasta. Apurina hänellä on kunnanjohtaja Ahti Kiiski, joka myös seurustelee Hakkaraisen tyttären Virpin kanssa. He eivät aja hanketta pelkästään kunnan edun vuoksi, vaan urakat on järjestetty Hakkaraisen Eurobetoni-yritykselle. Urmaanlinnan tonttiin tarvitaan maata, jolla on Raineri Mielosen kotimökki. Raineri on häädetty mökistään julistamalla paikka suojelukohteeksi ja toimenpidekiellon vuoksi se muuttui asumiskelvottomaksi. Tontti on kuitenkin vielä Rainerin hallussa.

Huoltamoyrittäjä P.A.Turpeisen maista on myös saatava kolmasosa Urmaanlinnan tarpeisiin. Hakkarainen yrittää pehmittää Turpeista lupaamalla tämän vaimolle, Violalle ravintolatiloja Urmaanlinnasta. Viola on kuitenkin täysin kyllästynyt houltoaseman baariin ja koko Kuusniemeen ja haikailee jättävänsä Turpeisen.

Hakkaraisen talutusnuorassa ovat hauturi Kylmälehto, linnustukseen erikoistunut puolihullu patologi, kauppiaspariskunta Hillevi ja Topi Jortikka ja myös viinaanmenevä kanttori Piiparinen, joka tosin ei ole aivan varma milloin on kenenkin puolella ja miksi. Kunnanlääkäri Voivalin on hanketta vastaan. Hänen oppositiokumppaninsa, Matiaksen edeltäjä kirkkoherra Poutiainen savustettiin ulos kunnasta.

Matias saapuu pappilaan ja tapaa suoraselkäisen ja suorapuheisen Valma Ala-Viehkon, pappilan emännöitsijän. Valma haluaa haluaa säilyttää samat tavat kuin pastori Poutiaisen aikaan ja Matias joutuu närästyksen uhallakin opettelemaan kahvinjuonnin. Matias törmää myös hauturi Kylmälehtoon, joka luuhaa pappilan nurkissa Valmaa tavoitellen. Kahvinjuonnista virkistynyt Matias ei saa unta vaan lähtee kävelylle ja tapaa jo toisen viehättävän neidon, Virpin, ,joka on iltalenkillään. Tämäkään tapaaminen ei jää huomaamatta ja Matiaksen maine naistenmiehenä leviää.

Suvi Aaltosen tullessa enonsa Raineri Mielosen mökille, Suvi löytää sen ihmeekseen tyhjänä. Hän tapaa kuitenkin Valtsun, Hakkaraisen yleismiehen, joka hyvin epämääräisesti neuvoo, misssä Raineri Mielonen nykyään asuu. Eno löytyy ja tapaamisen ilo on molemminpuolinen.

Virpi vihoittelee Kiiskelle, koska on kuullut, että Suvi Aaltonen on Kiisken tuttu opistoajoilta. Kun Hakkaraiselle selviää, että Kiiski on tietämättään palkannut heidän pahimman vihollisensa, Raineri Mielosen sukulaisen kunnalle töihin, jyrisee kunnantalolla uhkaavasti. Suville tajuaa nopeasti huijareiden aikeet ja syyt enonsa muuttoon. Kiiski valmistelee tilaisuutta, jossa Rainerin mökin seinään kiinnitetään laatta kunnan mahtimiesten muistolle. Tilaisuuteen pyydetään Matias puhumaan ja uutena kuntalaisena hän puhuu Hakkaraisen kannalta täysin vääristä asioista. Yön pimeinä tunteina kauhakuormaaja hajottaa Rainerin mökin ja hirret kujetetaan pois.

Suvin ajellessa aamulla töihin hän näkee hävityksen ja vaatii Kiiskeltä selvitystä. Kiiski vakuuttaa syyttömyyttään. Suvi tajuaa, että nyt kun mökki on purettu, voidaan Rainerin tontti pakkolunastaa ja Urmaanlinna rakentaa. Suvi vaatii Matiasta tekemään valituksen rakennushankkeista, rakennushan tulisi aivan kirkon viereen. Matias epäröi, eikä halua lähteä mukaan. Suvi on itsepintainen, haukkuu Matiaksen lampaaksi ja lähtee tiehensä. Virpi, joka on tullut rantaan samaan aikaan käyttää tilaisuutta hyväkseen, näyttelee loukkaantunutta ja saa nojautua Matiaksen olkapäähän. Matias on kuitenkin jo menettänyt sydämensä Suville ja päättää tehdä valituksen, mitattuaan kuinka lähelle kirkkoa uusi rakennus todella tulisi.

Turpeista yritetään yhä pehmittää kirjoittamaan nimensä tontin myyntipaperiin ja vain baariapulaisena toimivan Tuulian neuvokkuus pelastaa Turpeisen tällä kertaa. Sen sijaan Turpeinen päättääkin laajentaa , varsinkin kun saa pestattua Hakkaraisen apupojan Valtsun itselleen töihin. Hakkarainen ei voi mitään Valtsun lähdölle. Viola sensijaan ilmoittaa kylmästi häipyvänsä ikiajoiksi, eikä aio enää katsella Turpeisen epätoivoisia yrityksiä ja typeriä palkkalaisia.

Koska uusi kirkkoherra on osoittanut olevansa kunnan mahtimiehiä vastaan, on ryhmäkokouksen mietittävä miten hänet saataisiin hiljaiseksi. Päätetään, että Kiiski vie Matiaksen kalaan ja puhuu tälle järkeä. Innokkaana kalamiehenä Matias suostuu, mutta Kiiski alkaa rähjätä Matiakselle mustasukkaisena sekä Suvista, että Virpistä. Matiaksen ei auta muuta kuin käyttää nyrkkiä Kiisken rauhoittamiseen. Kotimatkalla Kiiski yllättäen huitaisee Matiaksen tajuttomaksi ja kaataa tämän päälle viinaa ja hälyttää poliisit. Kylän poliisit Juurikkala ja Myllyniemi epäilevät viinalle haisevaa Matiasta rattijuoppoudesta, vaikka puhalluskoe näyttää nollaa. Verikoe todistaa, ettei Matias ole nauttinut alkoholia. Valman kauhuksi seuraavan päivän lööppi kuitenkin kirkuu:Kirkkoherra kaahaili kännissä.

Kulttuurisihteerin toimeen kuuluu myös "Kuusniemen kuulumisten" toimittaminen, joten Suvi vaatii Matiasta oikaisemaan perättömät tiedot ja nostamaan päivänvaloon kunnan rakennushankkeita ja kytkyjä Eurobetoniin. Suvi ohittaa Hakkaraisen ja lehti ilmestyy Hakkaraisen ja Kiisken kiusaksi. Hakkarainen vaatii Suvin erottamista, mutta Suvi tietää oikeutensa. Kirkkoherraa vastaan aletaan kerätä nimilistaa ja kirkossa käyminen asetetaan boikottiin. Sunnuntain kirkonmenot yritetään estää, mutta paikalle saapuu kuitenkin Tuulia Turpeisen ja Voivalinin kanssa. Suvi tuo Rainerin ja Valma on aina lojaali kirkkoherralle, vaikka tämä ei hänen mielensä mukaan käyttäydykkään. Piiparinen yrittää kieltäytyä soittamasta, mutta Matias kantaa tämän urkuparvelle työnsä ääreen. Kun Virpi näkee isänsä masinoiman kirkkoherran vastustusoperaation hän on varma, ettei enää voi saada Matiasta omakseen ja syyttää isäänsä.

Viola palaa hakemaan osuutensa Turpeiselta ja häipyy Kuusniemeltä. Vain Tuulia pystyy lohduttamaan Turpeista. Valtsu purkaa omaatuntoaan Matiakselle ja kertoo Hakkaraisen hommissa ollessan ajaneensa kauhakuormaajalla Raineri Mielosen mökin kumoon. Samaan hengenvetoon hän kertoo myös mitä tietää Hakkaraisen osuudesta Eurobetoniin.

Hakkarainen haluaa nyt Raineri Mielosen allekirjoituksen tonttikauppaan ja usuttaa hauturi Kylmälehdon Rainerin luo terveystarkastajan ominaisuudessa. Kylmälehdolta karkaa aseen käyttö käsistä ja hän luulee ampuneensa Rainerin, joka on hypännyt laiturilta veteen. Suvi löytää puhkiammutun veneen ja hälyttää Matiaksen ja poliisit paikalle. Naarauksissa ei kuitenkaan Raineria löydetä, mutta sen sijaan johtolankoja, jotka johtavat poliisit Kylmälehdon jäljille. Raineri on ystävänsä kunnanlääkäri Voivalinin luona ja he päättävät ryhtyä vastaiskuun.

Poliisit pidättävät Kylmälehdon epäiltynä Rainerin murhasta. Hakkarainen käy Virpin kanssa antamassa alibin Kylmälehdolle. Virpi ei kuitenkaan lähde voitonjuhliin, vaan palaa Juurikkalan luo ja kertoo tälle nähneensä Kylmälehdon auton palaavan Rainerin mökiltä.

Hakkarainen ja Kiiski valmistautuva viimeiseen epätoivoiseen tekoon, Hakkaraisen kanalan polttamiseen vakuutusrahojen toivossa. Miehet ovat Turpeisen huoltiksella suurieleisesti lähdössä Tampereelle yöksi ja Turpeinen antaa Kiiskelle mainossytkärin, joita on juuri hankkinut huoltamon nimellä ja puhelinnnumerolla varustettuna.

Vastaisku Kylmälehtoa vastaan toteutetaan Rainerin mökillä. Kylmälehto kutsutaan paikalle. Hän luulee tulevansa sinne hautausurakoitsijan ominaisuudessa. Paikalta löytyy kuitenkin Raineri ilmielävänä ja Kylmälehdon jo preparoima kukkokin on herännyt henkiin. Vieläpä Kylmälehdon tohjoksi ampuma käkikello kukkuu jälleen seinällä. Kylmälehto on valmis vapaaehtoisesti hoitoon. Onnistuneen operaatin jälkeen Suvi ja Matias lähtevät soutelemaan, tapaavat Virpin saaressa ja näkevät valoitta ajavan auton menevän Hakkaraiseen iltahämärässä. Matias lähtee ottamaan selvää, mitä on tekeillä ja tytöt perässä. Matias ei tavoita naamioitunutta tuhopolttajaa, jonka jäljiltä jää vain tyhjät bensakanisterit ja Turpeisen toimimaton mainossytkä.

Kun Kiiski on soittamassa Hakkaraiselle selvitystä tuhopoltosta, puhelu katkeaa ja Hakkarainen jää siihen käsitykseen, että hanke onnnistui. Kiiskellä ei ole mahdollisuutta uuteen puheluun. koska Juurikkala pidättää hänet suoraan puhelinkopista. Aamulla Hakkarainen tulee Turpeisen huoltamolle, jossa poliisit ja todistajat jo odottelevat. Joukko lähtee "palopaikalle". Turpeinen on jakanut mainossytkiään vasta yhden kappaleen, Kiiskelle, joten todistusaineisto on vankka. Hakkarainen on hämmästynyt kun kanala on tukevasti pystyssä ja saa raudat ranteisiinsa. Huijareiden ura on päättynyt

Epilogi:

Suvin ja Matiaksen häitä vietetään Kuusniemen kirkossa. Vihkimässä on pastori Poutiainen. Valma kävelee laukkunsa kanssa, yksin ja surullisena pois Kuusniemeltä, pappilassa ei enää tarvita hänen palveluitaan. Samaan suuntaan ajaa myös pastori Poutiainen, ottaa Valman kyytiin ja yhdessä he jatkavat matkaa kohti uutta tulevaisuutta.

Käsikirjoitus Heikki Luoma
Ohjaaja Jukka Mäkinen

Kuvattu kesällä 1997
Ensilähetys 1998
Uusinta 1999 ja 2004