Ismo Alanko

Mistä syntyvät laulut?


Kuva: TV2Ikimuistettavien laulujen luominen on sitkeää istumatyötä. Sen tajuaa, kun Ismo Alanko takoo pianoa ja pohtii, minkä tarinan liittäisi hetken innoittamiin säveliin. Vapautuneesti jutteleva Alanko puhuu avoimesti laulujensa tekemisestä. Sohvalla loikoilu liittyy luovaan työhön, sillä ajatusta ei parane hoputtaa: Usein vasta vuosien jälkeen hän tajuaa laulujensa liittyvän tiettyyn tapahtumaan omassa elämässä tai ympäröivässä maailmassa.

- Mä olen joskus pelottavankin auki lauluja tehdessäni, Alanko huokaa.

Hassisen Kone hätkäytti ensilevyllään Suomea jo 23 vuotta sitten. Alanko on säilynyt kaiken aikaa arvostetuimpien lauluntekijöiden joukossa. Vaikutteita hän imee kaikesta ympäriltään: Viimeisimmän levynsä synnyinsijoilla Alanko ihailee helsinkiläistä puistomaisemaa.

- Jos olisin ollut New Yorkissa pilvenpiirtäjässä, mun laulut olisivat varmaan erilaisia.

Kuva: TV2Alangon laulut syntyvät usein pianon ääressä, musiikki vie tekstiä eri suuntiin.

- Musiikki on paikka, mihin ihmiset voivat keskellä arkea sukeltaa, paeta tai muuten vaan pistäytyä, sitten palata virkistäytyneenä, saaneena voimaa ja lohtua, kenties uusia ajatuksiakin, Alanko miettii motiiveitaan.

Maan mainiot -ohjelmassa Alanko palaa kotiseudulleen Joensuuhun. Keikalta hän piipahtaa nuoruusvuosiensa soittokämpällä. Innokkaasti hihkuen hän muistelee silloisen rumpalinsa Hannu "Poke" Porkan kanssa, miten muutamaan neliömetriin ahdettiin paljon melua. 

- Hurriganes vapautti sen ajan nuoret soittamaan. Mäkin tajusin, että osaan soittaa niiden bassokuviot. Yht’äkkiä tajuttiin, että oltiin kuin oikea bändi, Alanko muistelee nauraen.

Kuva: TV2Kun Alanko oli noin 15-vuotias, oli kasassa Sight-niminen bändi. Jo silloin hän teki runsaasti omia kappaleita, ohjelmistossa oli myös kantria, muun muassa kappale nimeltään "Mie oon mualta". Hyväntuulisena Alanko muistelee, kuinka nuorena poikana hän oli kovin viisasteleva ja näsäviisas: jo silloin ironia oli tärkeimpiä laulujen teon välineitä.

- Mielenkiintoista oli se, että me soitettiin paljon keikkoja, vaikka ei meillä ollut levyä. Oli urheilutaloa ja tanssilavaa. Jos Joensuussa oli paikallisten bändien katselmus, sinne tuli neljäsataakin ihmistä, Alanko päivittelee.

Ohjelman on suunnitellut ja ohjannut Jussi Jormanainen. Tuotanto TV2 Asiaohjelmat.Ismo Kullervo Alanko

Ismo Alanko syntyi vuonna 1960 Helsingissä, mutta perhe muutti pian Joensuuhun. Jo nuorena hän sai taiteilijavaikutteita äidiltään, joka harjoitteli runonlausuntaesityksiä kotona, mutta sellon soiton syrjäytti kuitenkin basso ja into Hurriganesin musiikkiin. Ismon ensimmäinen rock-bändi Reisi Pois, esiintyi vain kerran, Alankojen olohuoneessa.

Ennen 15 vuoden ikää Ismo teki jo runsaasti omia kappaleita, ja hänen yhtyeensä The Unemployed ja Sight soittivat jo useilla keikoilla. Sight arvostettiin hopealle rockin SM-kisoissa progressiivisen rockin sarjassa.

Ylioppilaana Ismo lähti Tukholmaan siivoamaan ja auttamaan rakennuksilla. Sinne kantautui Eppu Normaalin Maximum Jee Jee –levy, ja Ismo päätti palata Joensuuhun perustamaan bändin. Syntyi Hassisen Kone,  ensimmäinen levy Täältä tullaan Venäjä ilmestyi vuonna 1980, ja Ismo Alanko oli Suomi-rockin huipulla parikymppisenä.

Tuorein levy on vuonna 2002 ilmestynyt Ismo Alanko Säätiön Hallanvaara. Muita Ismo Alangon levyttäneitä yhtyeitä ovat Sielun Veljet ja L'AMOURDER ja lisäksi hänellä on lukuisia sooloprojekteja.


Lisätietojä löytyy mm. näistä linkeistä:

:: Sulje ikkuna ::