Leena Palotie

Ihmiskunnan kartantekijä

Lääketieteen tohtori ja professori Leena Palotie on nainen kansainvälisen geenitutkimuksen huipulta. Hän on suomalaisen tautigeenitutkimuksen keulahahmo, jolle on veikkailtu myös Nobelin palkintoa pitkästä ja tuloksekkaasta tutkimustyöstä ihmisen geenikartan selvittämiseksi. Hän johtaa mm. EU-rahoitteista genomitutkimuksen huippuyksikköä ja vuosien varrella Palotie on toiminut professorina neljä vuotta Kalifornian yliopistossa UCLA:ssa Los Angelesissa, missä hän perusti uuden geenitutkimuslaitoksen.

Oman tutkimustyönsä lisäksi Leena Palotie pitää tärkeimpänä tehtävänään uuden tutkija-sukupolven kouluttamista ja väitöskirjojen ohjaustyötä hän pitää suuressa arvossa. Koti ja perhe hänellä on Helsingissä ja työhuone Kansanterveys-laitoksen Biomedicumissa, missä myös aviomies Aarno Palotie työskentelee.

Leena Palotien juuret ovat Oulussa, jossa hän kävi koulunsa ja valmistui lääkäriksi. Lääkärin uran Palotie valitsi jo lapsena. Siihen vaikutti ratkaisevasti hänen veljensä sairastama vakava diabetes. Tutkija työtä hän pitää toiveidensa täyttymyksenä.

Maan mainiot -ohjelmassa hän palaa entiseen kotikaupunkiinsa yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä Marketta Jylhän kanssa. Innostusta ja kannustusta he saivat mm. silloiselta historian opettajaltaan Martti Ursinilta. Oululaisessa kesämaisemassa he muistelevat entistä aikaa ja vanhaa koulukaupunkia, josta vuosien myötä on tullut merkittävä teknologiakeskus.

Ohjelmassa pohditaan myös lähtökohtia suomalaisten tutkijoiden menestykselle kansainvälisessä geenitutkimuksessa. Kannustavan ja modernin lääketieteellisen tutkimuskulttuurin lisäksi eräs syy on suomalaisten suhteellisen muuttumattomana säilynyt geeniperimä, joka johtuu kaukaisesta sijainnistamme.

:: Sulje ikkuna ::