Matti Salminen

Suuri basso Suomen Turusta

- Matti oli lapsena kuin lauantain toivotut levyt, hän lauloi aina, eikä vain rallatellut, vaan hienosti artikuloiden. Olimme Turun suuressa lapsikuorossa yhtä aikaa ja aina solisteina, kertoo oopperalaulaja Seppo Ruohonen lapsuudenkaveristaan Matti Salmisesta. Heidän tuttavuutensa, kuten Ruohosen nuorempien veljesten Matin ja Teponkin, juontaa puutalojen pihoilta Turun Wärtsilän telakan tienoilta, jossa isät olivat työssä. Sodan jälkeisessä Suomessa työväestö asui ahtaasti hellahuoneissaan, mutta lämpöä ja rakkautta riitti - ja mikä tärkeintä - ymmärtämystä ja kannustusta harrastusten pariin.

Mitä elämän eväitä on jäänyt oopperalaulaja Matti Salmisen nuottisalkkuun? Maan mainiot -sarjassa matkataan Salmisen lapsuuden maisemiin Aurajoen rannalle, missä puusepän oppilas lauloi tanssiorkestereissa, mutta lähti sitten oopperan kuoroon ja päätyi maailman suurille oopperanäyttämöille.

Matti Salmista on luonnehdittu "suureksi ääneksi". Hän on siinä asemassa, että voi valita missä esityksessä haluaa olla mukana ja kysyntää riittää Münchenistä Metropolitaniin ja Berliinistä Barcelonaan. Matti Salmista pidetään armoitettuna Wagner-laulajana. Hän on esiintynyt Bayreuthin juhlillakin jo 12 vuotena. Hän itse sanoo, ettei ihan nuorena miehenä ymmärtänyt Wagnerin suuruutta, mutta mitä enemmän säveltäjään perehtyy, sitä antoisammaksi tuttavuus käy. Suuria rooleja maailman oopperalavoilla ovat Taikahuilun viisas valtias Sarastro, Don Carlosin kuningas Filip, tai toinen Salmisen lempirooleihin kuuluva kuningas Marke Wagnerin rakkausdraamassa Tristan ja Isolde.

- Kyllä Matti on myös viihdemies, paljastaa Matti Salmisen elämänkumppani Arja Rinne. Yhtä komeasti kuin ooppera-aariat ja ennen kaikkea ilon pilke silmässä kajahtavat niin Odessa kuin Kotkan ruusu. Salmisen ja Rinteen yhteinen koti on Sveitsissä, ja elämä on matkustamista maailmalla, mutta kesät vetävät Suomeen. Täällä kiehtovat luonto, ystävät ja kesätapahtumat. Täältä löytyy se suomalaisuuden pohjavire, joka antaa voimia olla aina luotettava, työteliäs, lavalla yleisölleen parasta osaamistaan antava taiteilija.

Vaikka lahjakkuutta löytyy, mitään ei saa ilman määrätietoista koulutusta ja itsensä ahkeraa kehittämistä. Siitä todistavat niin Matin kaverit kuin Suomen Kansallisoopperan johtaja Erkki Korhonen: Suomessa luotiin 60-luvulla musiikkikoulutusjärjestelmä musiikkiopistoineen, jonka tuloksia kiitellään nyt kun monet suomalaistaiteilijat valloittavat maailmalla. Matti Salminen olikin suomalaisen musiikkiosaamisen ensimmäisiä lähettiläitä maailmalla jo 70-luvulla.

Kymmenkunta vuotta sitten Salminen arveli, että hän laulaa vielä noin 15 vuotta ja aloittaa sitten jäähdyttelyn, mutta mitä vielä: 60-vuotisjuhliaan viettävä "kuningasbasso" on edelleen neljänkymmenen vuoden uran ja yli 50 roolin jälkeen elämänsä vedossa.

Ohjelman Matti Salmisesta on toimittanut Tarja Flemming.

:: Sulje ikkuna ::