MAKUPALAT 16.2.Laskiaispullat
2 kg vehnäjauhoja 1 l maitoa 500 g voita 3 dl sokeria 1 tl kardemummaa 2 tl suolaa 50g hiivaa 3 munaa + 1 muna voiteluun Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa vispilällä sokeria, munat, kardemumma ja suola ja lisää maitoon. Lisää hieman vehnäjauhoja vispilällä. Lisää sulatettu voi ja alusta loput jauhot mukaan taikinaan. Anna nousta liinan alla lämpöisessä paikassa. ½ tuntia-1 tunti. Leivotaan pullat ja annetaan niiden nousta vielä liinan alla. Paista uunissa 225 asteessa kauniin ruskeaksi, n. 15 minuuttia. Pullien jäähdyttyä täytä vadelmahillolla ja kermavaahdolla. Piimävelli
1 l piimää 2-3 rkl vehnäjauhoja 1 dl puuroriisiä 3 dl vettä 1 dl rusinoita 1 kanelitanko 1 dl sokeria Sekoita piimä ja vehnäjauhot isossa kattilassa ja anna turvota 15 minuuttia. Keitä pienessä kattilassa vesi, riisi ja rusinat melkein kypsiksi ja lisää sokeri ja kanelitanko. Keitä kannen alla kypsäksi kunnes vesi on haihtunut. Kiehauta piimä-jauhoseos, lisää muut ainekset huolella sekoittaen. |