MAKUPALAT 13.12.Murijaanien lihapata ja Mänkin tähtileipäMurijaanien lihapata200 g possunpaistia 200 g naudanpaistia 300 g lampaanfileetä 2 kpl broilerin koipi-reisipalaa 6 kpl valkosipulin kynsiä 1 dl chilikastiketta 2,5 dl punaviiniä 2 sipulia 2 porkkanaa tuoretta inkivääriä 1 rkl curryjauhetta ½ dl fariinisokeria 1 tl kuminaa 1 kanelitanko 2 tl chilijauhetta 1 tl mustapippuria 3 kpl laakerinlehteä suolaa vettäRuskista kuutioitu liha padassa. Lisää muut aineet ja anna kiehua vähintään puoli tuntia. Voit kypsentää padan myös uunissa aluksi 200 asteessa puolen tunnin verran. Tämän jälkeen lämpöä voi laskea 50 astetta puolen tunnin välein.
2 dl riisiä 1,5 dl rusinoita ½ öljyä 1rkl kurkumaa 1 sitruuna ½ tl mustapippuria ½ dl hasselpähkinärouhetta 1 rkl sokeria 1 tl suolaaFreesaa sitruunaa lukuun ottamatta kaikki ainekset kattilassa öljyssä. Puserra mukaan sitruunan mehu ja lisää vettä n. 5 dl. Hauduta hitaasti kypsäksi, tarkista välillä veden määrä. Mänkin tähtileipätaikinajuuri: 2 dl kaljamaltaita 1 l kiehuvaa vettä 50 g hiivaa 100 g perunasosehiutaleita 1 dl vehnäjauhoja lisäksi: 1 dl siirappia 5 dl piimää n. 1,5 l vehnä-, graham-, tai hiivaleipäjauhoja 1 rkl ruokaöljyjä 1 tl anista 1 tl inkivääriä 1 tl pomeranssinkuorta 2 tl suolaa piparkakkutaikinaa Valmista leipomista edellisenä päivänä taikinajuuri. Kiehauta vesi ja kaada maltaiden päälle, anna hautua pari tuntia. Kaada ylimääräinen vesi pois niin että mäskiä jää noin 4 dl. Liota hiiva ja lisää perunasosehiutaleet ja desi vehnäjauhoja. Anna käydä viileässä yön yli. Lisää leivontapäivänä siirappi, kädenlämpöinen piimä, mausteet ja öljy. Alusta taikinaan jauhot ja vaivaa hyvin, kunnes taikina irtoaa käsistä. Anna taikinan levähtää astiassaan puoli tuntia. Leivo taikinasta 4-5 limppua ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia. Voitele leivät siirappivedellä ja liimaa piparkakkutaikinasta leipään koriste. Paista 175 asteessa puoli tuntia, laske lämpö 140 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä. |