MAKUPALAT osa 48 / 15.12.98 
       
       
      
       
      Kalasäilykkeitä ja Hapankaalia
       
        
       
      Suutarin Lohi
       
       
       
0.5 kg silakkafileitä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 sipuli
pippuria
1 dl väkiviinaetikkaa
3dl vettä
 
      Katko fileet 3-4 cm paloiksi. Lado kalapalat lasipurkkiin selkäpuoli 
        ylöspäin. Ripottele kerroksien väliin suolaa, sokeria, pippureita ja 
        sipuliviipaleita. Kaada päälle etikka-vesiseos, kunnes kalat peittyvät. 
        Valmistuu parissa päivässä. 
        
      
       
      Lasimestarin Silli
       
       
       
4 silliä
2 tl maustepippureita
2 tl valkopippureita
4 tl sinapinsiemeniä
2 porkkanaa ohuina viipaleina
2-3- punasipulia viipaleina
piparjuurilastuja
3-4- laakerinlehteä
etikkaliemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
3,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
 
      Huuhdo avatut sillit joista sisälmykset on poistettu. Anna liota kylmässä 
        vedessä pari tuntia. Keitä etikkaliemi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. 
        Leikkaa sillit nahkoineen ja ruotoineen 2-3-cm paloiksi ja lado tölkkiin 
        kerroksittain mausteiden, piparjuurilastujen, porkkanoiden ja sipulin 
        kera. 
        Kaada liemi päälle ja anna maustua pari päivää. 
        
      
       
      Sinappisilakat
       
       
       
0,5 kg silakkafileitä
3 dl vettä
 ½ dl  ruokaetikkaa
2 rkl merisuolaa
 
      Laita fileet pieneen kulhoon, kaada etikka-suolavesi päälle ja 
        anna maustua 3-4 tuntia. 
       
       
      Sinappikastike
       
       
       
Valkopippureita murskattuna
1 dl sinappia
1 tl sokeria
2 tl ruokaetikkaa
3 rkl öljyä
loraus vettä
hienonnettua tilliä
 
      Ota silakkafileet pois suolaliemestä ja lado lasitölkkiin kerroksittain 
        tillin kanssa. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada päälle. Valmista 
        parissa päivässä. 
        
      
       
      Hapankaali
       
       
       
Kaalia
Suolaa
Ruisleivän kuorta
(porkkanaa)
(tilliä)
(kuminaa)
 
      Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Nuiji kaalisuikaleita kulhossa niin 
        kauan että ne mehustuvat. Laita säilykepurkin pohjalle muutama suikale 
        ruisleivänkuorta. Lado kaalia purkkiin. Ripottele väliin suolaa. 
        Halutessasi voit käyttää myös porkkanaa ja maustaa kaalin tillillä ja 
        kuminalla. Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 1-2- päivää ja vie kylmään, 
        valmista hapankaali on parissa viikossa. 
       
       
  |