MAKUPALAT osa 48 / 15.12.98

Kalasäilykkeitä ja Hapankaalia

Suutarin Lohi

0.5 kg silakkafileitä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 sipuli
pippuria
1 dl väkiviinaetikkaa
3dl vettä

Katko fileet 3-4 cm paloiksi. Lado kalapalat lasipurkkiin selkäpuoli
ylöspäin. Ripottele kerroksien väliin suolaa, sokeria, pippureita ja
sipuliviipaleita. Kaada päälle etikka-vesiseos, kunnes kalat peittyvät.
Valmistuu parissa päivässä.


Lasimestarin Silli

4 silliä
2 tl maustepippureita
2 tl valkopippureita
4 tl sinapinsiemeniä
2 porkkanaa ohuina viipaleina
2-3- punasipulia viipaleina
piparjuurilastuja
3-4- laakerinlehteä

etikkaliemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
3,5 dl vettä
1,5 dl sokeria

Huuhdo avatut sillit joista sisälmykset on poistettu. Anna liota kylmässä
vedessä pari tuntia. Keitä etikkaliemi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Leikkaa sillit nahkoineen ja ruotoineen 2-3-cm paloiksi ja lado tölkkiin
kerroksittain mausteiden, piparjuurilastujen, porkkanoiden ja sipulin kera.
Kaada liemi päälle ja anna maustua pari päivää.


Sinappisilakat

0,5 kg silakkafileitä
3 dl vettä
 ½ dl  ruokaetikkaa
2 rkl merisuolaa

Laita fileet pieneen kulhoon, kaada etikka-suolavesi päälle ja
anna maustua 3-4 tuntia.

Sinappikastike

Valkopippureita murskattuna
1 dl sinappia
1 tl sokeria
2 tl ruokaetikkaa
3 rkl öljyä
loraus vettä
hienonnettua tilliä

Ota silakkafileet pois suolaliemestä ja lado lasitölkkiin kerroksittain
tillin kanssa. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada päälle. Valmista
parissa päivässä.


Hapankaali

Kaalia
Suolaa
Ruisleivän kuorta
(porkkanaa)
(tilliä)
(kuminaa)

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Nuiji kaalisuikaleita kulhossa niin
kauan että ne mehustuvat. Laita säilykepurkin pohjalle muutama suikale
ruisleivänkuorta. Lado kaalia purkkiin. Ripottele väliin suolaa.
Halutessasi voit käyttää myös porkkanaa ja maustaa kaalin tillillä ja
kuminalla. Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 1-2- päivää ja vie kylmään,
valmista hapankaali on parissa viikossa.