OSAT:

Etelä-Karjala
Varsinais-Suomi
Lappi
Itä-Uusimaa
Pohjois-Karjala
Ahvenanmaa
Etelä-Savo
Satakunta
Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Pirkanmaa
Keski-Suomi
Etelä-Pohjanmaa
Päijät-Häme
Pohjois-Pohjanmaa
Keski-Pohjanmaa
Kainuu
Uusimaa
Kymenlaakso
Häme
Viikinkien vanavedestä Bonkin suvun seikkailuihin
    Matkalla Suomessa –sarjan tämänkertainen jakso esittelee Varsinais-Suomen, jolla on pitkä historia ja rikas kulttuuri. Niinpä ohjelmassa paneudutaan ensisijassa menneeseen: risteillään viikinkien vanavedessä ja sukelletaan keskiaikaan, mutta tullaan myös mutkattomasti nykypäivään muun muassa kapakkakierrokselle.

Jaksossa tutustutaan muun muassa viikinkikeskukseen, Airistoon, Strömman vuorovesi-ilmiöön, kestikievariin, kalkkikivilouhokseen, sikaritehtaaseen, Kultarannan puutarhaan, maasavusaunaan, Bonk-keskukseen ja jakson julkkiksen, Lola Odusogan valitsemaan kohteeseen.

Matka aloitetaan Suomen eteläisimmästä asutusta kohteesta, Begtskärin majakkasaaresta, josta on tullut suosittu turistikohde. Pohjoismaiden korkein majakka kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tämä komea graniittimajakka on pian sata vuotta seissyt saaristomeren vaikuttavimpana nähtävyytenä, jolle komealla kuvauksella osataan jaksossa antaa arvoa.

- Majakan muuttaminen turistikäyttöön oli paras tapa säilyttää majakka jälkipolville, kertoo Paula Wilson, joka on majakan kunnostamisesta lähtien ollut pitämässä yllä turistipalveluita Bengtskärissä.

Kujansivun matka majakkasaaresta jatkuu ohjelmassa Rosalaan, jossa tutustutaan viikinkikeskukseen. Jo tuhat vuotta sitten viikingeillä oli Rosalassa satama- ja kauppapaikka. Nykyisin saaressa voi kokea viikinkien uhrijuhlan tai saada siunauksen valkokristuksen uskoon.

Turussa Kujansivu kiertää perinteisten matkakohteiden lisäksi kaupungin kapakoissa ja vakuuttuu turkulaisten rönsyilevästä mielikuvituksesta: Puutorin entinen käymälä on muutettu ravintolaksi, jonka nimi on Puutorin Vessa; entinen pankki on nykyisin Old bank –ravintola; Cygnaeuksen koulusta on tullut panimoravintola Koulu ja entisen apteekin paikalla on nykyisin ravintola Uusi Apteekki!

Naantalin Kultarannan pääpuutarhuri Matti Tuominen esittelee tasavallan presidentin kesäasunnon puutarhan ja kertoo millaisin silmin hän itse katselee tätä aluetta.

- Normaalisti katselen tätä työni puolesta etsien puutteita, mutta tavallisena matkailijana osaan katsoa myös tämän alueen kauneutta. Kokonaisuus on hieno, ja lähinnä sydäntäni ovat nämä yli 150-vuotiaat saaristolaismännyt, jotka edelleen pitävät pintansa tuulta vastaan.

Jakson päättävät Uudessakaupungissa kuvatut osiot, joissa murrerunoilija Heli Laaksonen opastaa lounaismurteiden ihmeelliseen maailmaan ja Bonk-keskuksen oppaat tämän oudon suvun seikkailuihin.

Osan on ohjannut ja käsikirjoittanut Juha-Pekka Ristmeri. Tuottaja on Filmaattiset Oy.

MAAKUNTALIITOT:

Etelä-Karjalan liitto
Varsinais-Suomen liitto
Lapin liitto
Itä-Uudenmaan liitto
Pohjois-Karjalan liitto
Ahvenanmaa
Etelä-Savon maakuntaliitto
Satakuntaliitto
Pohjanmaan liitto
Pohjois-Savon liitto
Pirkanmaan liitto
Keski-Suomen liitto
Etelä-Pohjanmaan liitto
Uudenmaan liitto
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Keski-Pohjanmaan liitto
Kainuun liitto
Päijät-Hämeen liitto
Kymenlaakson liitto
Hämeen liitto