yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Idea ja käsikirjoitus

Mistä tahansa voi tehdä elokuvan

Parhaat aiheet ovat hyvin lähellä sinua. Älä vähättele niitä. Herkistä hoksottimesi lähietäisyydelle. Kuuntele tarkasti myös muiden esittämiä ideoita. Elokuva on ryhmätyötä alusta asti. Työn voi aloittaa monella tavalla.


Harjoittele tekemään havaintoja

Tee havaintoja maailmasta ja ihmisistä. Kerää niitä varastoon. Katsele ihmisiä bussipysäkeillä, kaupoissa, ruokasalissa. Huomaat erilaisia pieniä asioita, eleitä, ilmeitä, katseita, reaktioita, puhetapoja...


Kerro tarinaa havainnollisesti

Elokuvalla on oma kieli. Se ei niinkään perustu sovittuihin merkkeihin tai käsitteisiin, vaan katkelmiin elämästä, joita katsojalle näytetään tietyllä tavalla, tietynlaisilla kuvilla, jotka seuraavat toisiaan kerronnan vaatimassa järjestyksessä.


Ajattele katsojaa

Pidä huolta siitä, että katsoja pysyy kiinnostuneena ja ymmärtää mitä yrität kertoa. Aina ei voi olla varma että katsoja näkee kuvassa saman sisällön kuin sinä. Aamu voidaan tulkita illaksi tai kevät syksyksi. Tai katsoja kiinnostuu jostain, mitä sinä et ole huomannutkaan.


Rakenne on tärkeä

Rakenteen tärkeitä osia ovat alku ja loppu. Katsoja tarvitsee ensin tietoa ymmärtääkseen mistä on kyse. Sitten mielenkiintoinen juoni kuljettaa hänet käänteisiin ja ehkä yllättäväänkin loppuratkaisuun.

PDF

Ekan elokuvan ABC: idea ja käsikirjoitus -ohjeet tulostettavassa muodossa.

Lataa tästä



 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää