yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Leikkaus alkaa kaappauksella

Elokuvan leikkaamiseen tarvitaan tietokone, jossa on leikkausohjelma ja runsaasti muistitilaa kovalevyllä. Tietokone liitetään nauhuriin tai kameraan johtimella, jota pitkin materiaalia kopioidaan eli kaapataan nauhalta kovalevylle. Kaappaus tehdään leikkausohjelman avulla.

A

Useimmissa leikkausohjelmissa kaappaus voidaan tehdä otos kerrallaan, määrittelemällä sen alkupaikka ja loppupaikka ja antamalla sille nimi. Kuvat voidaan kaapata myös automaattisesti. Leikkausohjelma tunnistaa kohdat, joissa kamera on käynnistetty ja jakaa koko nauhan otokset erillisiksi kuvaleikkeiksi, klipeiksi. Kovalevy tosin täyttyy tarpeettomastakin materiaalista.

B

Leikkausohjelmia on erilaisia. Kaikissa on kuitenkin samantapainen periaate ja ulkoasu. On varasto tai selain, jossa kaapatut leikkeet näkyvät pieninä kuvakkeina. On graafinen aikajana, johon näitä leikkeitä siirrellään haluttuun järjestykseen ja halutun mittaisina. On valkokangas-ikkuna, jossa aikajanan leikkeet näkyvät elokuvana. Lisäksi on erilaisia työkaluja ja muita ikkunoita.

C

Aikajanalla on kuvaraita ja ääniraitoja. Siirrettäessä leikettä aikajanalle kuva ja ääni siirtyvät omille raidoilleen. Useimmissa leikkausohjelmissa saadaan käyttöön lukuisia päällekkäisiä kuva- ja ääniraitoja. Ylemmälle kuvaraidalle laitettu kuva peittää alemmalla raidalla olevan. Kaikki ääniraidat kuuluvat päällekkäin, ellei toisin valita.

D

Klippiä voi lyhentää tai pidentää tarkasti avaamalla sen erityiseen katseluikkunaan. Saman voi hyvin tehdä myös aikajanalla tarttumalla leikkeen päähän ja vetämällä. Leikkeet napsahtavat kiinni toisiinsa kuin magneetit. Väliin ei jää tyhjiä ruutuja. Jokainen oppii leikkausohjelman perusasiat nopeasti, oli ohjelma minkälainen tahansa.

E

Kovalevylle kaapatulle materiaalille ei leikatessa tapahdu yhtään mitään. Leikkausohjelma vain salamannopeasti hakee ja näyttää kuvia ja ääniä kovalevyltä siinä järjestyksessä ja ruuduntarkasti sen pituisina, kuin olette aikajanalla määritelleet. Siksi samaa kuvaa on mahdollista näyttää vaikka kuinka monta kertaa.

 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää