yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Leikkaus on rakentelua ja yhdistelyä

Sana leikkaus on harhaanjohtava. Työ on pikemminkin kuvien ja äänien järjestelyä, niiden valintaa, niiden keston määrittelyä, tarkan leikkauskohdan etsimistä. Se on vaihtoehtojen kokeilemista, vaikutelmien hakemista, rytmin, ajatusten ja tunnelmien rakentamista - ja tietenkin tarinankerrontaa.

A

Leikkauksella voi yhdistää asioita, jotka eivät alun perin kuuluneet yhteen tai olleet samassa paikassa. Kuvia rinnastamalla leikkaus voi synnyttää ajatuksia. Elokuva pystyy myös valehtelemaan uskottavammin kuin mikään muu väline. Selostus saa katsojan näkemään kuvassa sen, mitä halutaan.

B

Kuvia yhdistelemällä voidaan kertoa, mitä henkilöt tuntevat, ajattelevat tai näkevät, vaikka he oikeasti olisivat vain seisseet kameran edessä kuvattavina. Hampurilaismainos yhdistettynä tytön lähikuvaan kertoo tytön halusta saada ruokaa. Tytön katseesta leikataan näkökulmakuvaan, jossa on hampurilaismainos. Sitten palataan varmuuden vuoksi vielä takaisin tyttöön.

C

Kuvien järjestys voi muuttaa kaiken. On kuvattu tytön ja pojan eroaminen. Kumpikin lähtee taholleen omissa kuvissaan. Leikkaaja voi valita, kummasta tekee kokijan. Kokija on se, joka jätetään katsomaan toisen perään. Näin leikkaaja voi valita, kumman tunteisiin katsoja samastuu.

D

Muistakaa näyttää reaktioita. Näyttäkää, kuinka henkilön teko tai sanat vaikuttavat johonkin toiseen henkilöön. Sopivalla hetkellä näytetty reaktiokuva painottaa juuri nähtyä tai kuultua. Ilmeettömätkin kasvot toimivat joskus hyvin reaktiokuvana. Katsoja on hyvin kiinnostunut siitä, miten muut kokevat asian. Joskus on kiinnostavampaa katsella kuuntelijaa kuin puhujaa.

E

Leikkaamalla voi vuorotella kahden rinnakkaisen, samaan aikaan tapahtuvan asian välillä. Jännitys tiivistyy ja kerronta tiivistyy: sinä aikana, kun ollaan yhdessä tilanteessa, toinen tilanne voi edetä pitkällekin. Leikkaamalla voi myös väläyttää tulevaa tai takaumana katsoa jotakin aikaisemmin tapahtunutta. Valkokankaan aika on aina tiivistettyä aikaa.

F

Elokuva on herkkä laji. Pieni katseen värähdys voi sopivassa paikassa kertoa henkilön mielentilasta ja olla tärkeä osa tarinaa. Kuvauksissa tuo katseen värähdys on voinut olla pelkkä sattuma. Leikkaajan on tajuttava, miten ja mihin kuvia voi käyttää. Ja kaiken aikaa on ajateltava katsojaa.

 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää